Piasta tył - 28szt. szprychy proste - 135mm = ?

=Pietr3k=
Kontakt:

Piasta tył - 28szt. szprychy proste - 135mm = ?

Post autor: =Pietr3k= »

Witajcie.

Poszukuję solidnej piasty tylnej pod 28 szprych i szerokości 135mm, która ma zastąpić awaryjnego i mało sztywnego Deemaxa 06 (łebki szprych wchodzących w piastę proste, zamiast zagiętych).

Czy ktoś orientuje się gdzie można takie coś dostać lub na zamówienie zrobić u jakiejś firmy? :)

Rozważam też zakup piasty Deemax z młodszego rocznika 2009+ (?), aby miała bębenek z lepszymi łożyskami, ale coś nie widzę, aby te były na 28 szprych z tyłu :?
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

Nowsze Deemaxy mają 28 szprych tylko z przodu, z tyłu standard 32 szprychy. Możesz zamówić Hope Pro 2 Evo z korpusem na 28 prostych szprych. Ostatnio czytałem o tych piastach i na schematach też jest piasta na proste szprychy, więc nie powinno być problemu. Pozdrawiam!
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

mam crossline tył 09/10 na 28 szprych. na przelotową oś 12mm/szerokość 135
w systemie its 4. a więc w tym nowszym i lepszym .
piasta jest identyczna jak deemax silver.
zainteresowany zakupem? co proponujesz?
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Odradzam piastę z crossline-ów, miałem dwa komplety kół rok po roku i obydwa miały problemy z notorycznym łapaniem luzów w piaście, sam system zapadkowy bardzo fajny, strasznie miękki bębenek.
Ride 4 Fun ! Biatch !
diskordia
Kontakt:

subiektywna opinia.
piasta jest identyczna jak deemax. gdyby faktycznie bylo tak żle jak piszesz,to wszyscy użytkownicy by narzekali.
o jakich luzach piszesz? łożyska czy kontra? bo obie te rzeczy są banalnie proste w obsłudze. a ja od 2009r ani w deemaxach,ani w crossline'ach żadnych luzów nie mam.
chyba z raz dokręcałem nakrętkę magicznym kluczem mavica. to w zupełności wystarczy by zlikwidować ewentualne luzy.raptem pół obrotu.
poza tym chyba wszystkie piasty its-4 są takie same wewnątrz od 2009r .czyżby mavic pogorszył sprawę zamiast ulepszyć?
a może miałeś jakieś marne łożyska?
=Pietr3k=
Kontakt:

Dzięki wielkie Moherek993 :) ta piasta spełnia wszystkie kryteria, ale ni hu hu nigdzie jej znaleźć nie mogę w żadnym internetowym. Jeśli masz jakiś sklep, który to sprowadza, zapodaj info ;)

Diskordia, masz ode mnie pw. Również bardzo podzielone opinie przeczytałem na temat tego Mavica, ale jeśli zdecyduję się rozpiłować ramę do 12mm, to jest to do rozważenia.

Jeśli ktoś jeszcze może wydać opinię o piaście Hope Pro 2 Evo i tej z Mavica Crossline'a 09/10, to śmiało gadajcie jak się z nimi męczyliście ;)
diskordia
Kontakt:

ja podfrezowałem ośkę - ale jeśli wolisz piłować ramę ,to spoko.też jest to jakieś wyjście.
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

Ze strony Hope'a spróbuj zamówić lub pośrednio przez 7Anne (odradzam). Pozdro :)
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

diskordia nie wiem z czego to wynika, piasty tylne w obydwóch kompletach kół serwisowałem i próbowałem złożyć zgodnie ze sztuką mavica, potem swoje rozważania i podjazdy do tego tematu... Loctite nie działał, raz pod wpływem emocji nalałem za dużo kleju i przy próbie skręcenia piasty pękła bardzo cieniutka oś... Za nową w harfie wybuliłem prawie 300zł. Co prawda kumpel już śmiga dłuższy czas po tym jak mu wymieniłem oś i sprzedałem koła z jakimś małym luzem ( on to olewa ) ale jest. Piasty miały luz od nowości na nowych łożyskach mavica,nic nie zmieniałem ani nie kombinowałem. Także moja rada jest taka, jest trochę piast na 28 szprych, odpuść sobie mavica. Poszukaj dt na wyprzedaży jak jeszcze mają w dt4you , super obsługa, będziesz musiał pewnie troszeczkę poczekać ale warto, kup jakieś hugi FR albo coś takiego i zapomnij,że masz piastę.
Ride 4 Fun ! Biatch !
=Pietr3k=
Kontakt:

Też wolałbym ominąć mavica, ale to chyba będzie jeszcze większy wydatek. Hope Pro 2 Evo będzie kosztowało jakieś 700zł minimum + pewnie połowa szprych do wymiany po jakieś horendalne kwoty za sztukę.

DT byłbyby też ok za 712zł, ale tylko Centerlocka tam widzę, na którego nie chcę zmieniać :)

Myślę żeby zamówić w Harfie kompletną piastę na ITS-4 135x12mm na 28 szprych... i tu chyba najważniejsza kwestia...

freed - czy Twoja opinia dotyczy piast mavica na sztywną oś 12mm?
Jak jest w ogóle z hierarchią wytrzymałości piast Mavica? - od tego Crossline wytrzymalszy byłby Crossmax? (DeeMaxów ponoć nie ma na 28sz z ITS-4)
ODPOWIEDZ