RST Space Jump - tuning, zmiana skoku

WojtasFR
Kontakt:

RST Space Jump - tuning, zmiana skoku

Post autor: WojtasFR »

Witam serdecznie.Niedawno zakupiłem ten oto amortyzator ;) Jednakże jak śmigam dh/fr , brakuje troszeczkę skoku :) Zauważyłem ten oto film na yt:http://www.youtube.com/watch?v=ETQEvEvTDp8
Napisałem do tego gościa e-mail itd. , ale nie otrzymałem odpowiedzi...Czy to może ktoś z forum? ;-) Po przeglądnięciu jednego z tematów tutaj na forum ktoś pisał, że aby zwiększyć skok do ok.150mm trzeba dać sprężynę ze Storma.Czy ktoś to potwierdzi? Proszę o rady jak zwiększyć skok w Space Jumpie, chociażby do 120-130mm, ale może byc nawet do 170 ;) Dziękuję z góry za rady.
WojtasFR
Kontakt:

@UP
Podbijam,
wie ktoś może jak zmienić ten skok ?
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

Osobiście zwiekszałem skok w 2 amortyzatorach miedzy innymi w swoim Ammo ze 130 na 150mm. W amortyzatorach zwykle bywa tak:

a)kupujesz dłuższą prowadnicę żeby wyciągnąc lagi mocniej

b) usuwasz wszelkie sprężynki lub gumki miedzy główką prowadnicy a górną lagą(na dnie gornej lagi coś powinno być co przeszkadza mocniej wyciagnąć lagi) a nastepnie dajesz jakies podkladki lub korek od butelki jesli sie zmiesci pod korek u góry aby nie było luzu spowodowanego uprzednim usunieciem wyzej wymienionych elementow.

c) dłuża sprężyna jeśli masz kasę zamiast tych zapychaczy pod korkiem.

Jeśli robisz mocny tuning typu ze 130 aż do 170 to żeby korzystać potem z całego skoku trzeba skrocic elastomer lub wywalić.

Najlepiej rozbierz amortyzator i popatrz sobie na konstrukcję a potem pomyśl co można by zrobić z tym :) Zwykle trzeba robic metodą prób i błędów. Trzeba też uważać żeby lagi były w 50% schowane jednak, min 40% ale już z wielkim bólem.
WojtasFR
Kontakt:

Troszkę zapomniałem o tym temacie.Dzięki Kwiat za odpowiedź :)
Co do propozycji a, co to jest ta prowadnica ? Wiem, że jest takie coś w amorku jak prowadnica sprężyny :D .. Czy punkt b to rozwinięcie punktu a tak ? Jeśli tak, to nie chciałbym się bawić w jakieś podkładki itp.
Zainteresował mnie punkt c :)
W sumie może bym znalazł coś pieniędzy na sprężynę.Czy orientuje się ktoś może czy podpasowała by sprężyna od RST Launch ? Launch ma 130mm, czyli rozumiem, że mi też zmieniłby się skok do 130mm ? Wydaje mi się, że taki tuning byłby w miarę bezpieczny i nie groziłby szybkim złapaniem luzów, bo to tylko 3cm.Ogólnie rzecz biorąc w tym moim Spejsie lagi wyciągnięte są właśnie na ok.120mm tak seryjnie, więc myślę, że taka zmiana do 130mm byłaby ok a dałaby większe możliwości na hopkach.
WojtasFR
Kontakt:

Witam ponownie, przepraszam za PPP, ale:
Mam pewien pomysł na zwiększenie skoku.Pierwszy, to dać sprężynę od Storm Super(160mm skoku) i ją trochę przyciąć(chyba najbezpieczniejszy, jednak nie wiem gdzie dostać taką sprężynę, można by wziąć od innego amortyzatora ale musi się zgadzać choćby średnica goleni które są 36mm a tak ciężko dopasować).Mam jeszcze drugi pomysł:Jakby dać na sprężynę lub pod kilka podkładek ? Co o tym myślicie ?
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Nie zwiększysz skoku czy nawet tego ile górne golenie będą wystawać poprzez napchanie podkładek na/pod sprężynę czy wsadzenie dłuższej sprężyny. będzie wtedy po prostu amor twardszy. Niektóre amory fabrycznie są przystosowane do zmiany skoku, aby go zwiększyć wyciąga się podkładki znajdujące się pod sprężyna negatywną. Jeśli podkładek nie ma można albo skrócić sprężynę negatywną, albo ją całkiem wywalić (może wtedy stukać przy prostowaniu amora po ugięciu). Potem na główną sprężynę musisz dać jakaś podkładkę wielkości tego co uciąłeś ze sprężyny negatywnej lub jej całości, jeśli wywaliłeś całą.
Ale najpierw wyciągnij sprężynę i zobacz na ile tłumik pozwala wyciągnąć górne golenie.
WojtasFR
Kontakt:

Witam, tak tak masz rację...Całą już operację wykonałem wczoraj, wyciągnąłem sprężynę negatywną....I stuka przy odbiciu, ale to nic - dam podkładki na sprężynę górną i będzie myślę git.Boję się tylko o naprężenie korka, czy czasem nie strzeli mi w twarz? :D Bo napięcie sprężyny będzie teraz większe...
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

ta prowadnica to szpila tzw czyli taki pret co łączy od dołu golenie dolne i od dolu golenie górne. Jak zdobędziesz dłuższą to oczywiscie lagi sie wysuną. W prostych amortyzatorach nic ci tam nie utwardzi sprężyny jak o 2-3 cm zwiekszysz skok i będzie wykorzystywać cały. Ja nawet nie wywalalem elastomera ani go nie ucinalem a wykorzystuje cały. Mi nie stuka przy odbiciu bo mam tam jeszcze gumową podkladkę prócz sprężynki na dnie gornej lagi, ktora musialem odjąć żeby lagi sie bardziej wysunęły. Naprezenie korka ma ci wystrzelic w twarz? To co tam zrobiles? Daj tyle podkladek żeby nie ściskalo tak mocno sprężyny żeby potem nie byla twardawa za bardzo.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Wojtas, nie będzie większego naprężenia. Jeśli normalnie na sprężynę główną jest np. 10cm to jak odejmiesz negatywną, która ma np. 2cm to miejsca na górze robi się 12cm, bo górne lagi o te 2cm więcej wychodzą. Także dajesz 2cm. podkładek i naprężenie masz takie samo jak przed zabawą w zwiększanie skoku ;).
WojtasFR
Kontakt:

Ok, Panowie, wszystko już rozumiem :) Także nie ma się czego bać.Nie no sprężynę teraz mam dość miękką(amortyzator pracuje bardzo płynnie ale do 100mm skoku, a to co zwiększyłem zostaje, ale pewnie na większej hopie dobiłby dalej, dam jeszcze trochę podkładek ale żeby czasem nie dobijał, bo zdarza mi się hopki latać i za wesoło by nie było jakby dobił :D ).Więc dam podkładki i myślę, ze będzie git.Myślę również, że temat do zamknięcia :D
ODPOWIEDZ