Przejechany otwór śruby

Maaaniek
Kontakt:

Przejechany otwór śruby

Post autor: Maaaniek »

Witam. Otóż mam problem ze śrubą przy mostku. Moje niecodzienne umiejętności, jak i fachowa ręka pozwoliły mi na zjechanie imbusowej śruby i wygląda to obecnie tak:

http://oi44.tinypic.com/zur2v6.jpg

Od razu powiem, że próbowałem znaleźć podobny problem i tu, na forum, jak i poprzez "google" (nic nie dotyczy niewypukłej śruby). Nie znalazłem nic ciekawego, co pomogłoby mi wykręcić owoc mojej samowolki na poziomie piaskownicy.

Tak więc, jeżeli macie jakieś pomysły jak to wykręcić, bądź też znacie miejsca (mechanik,ślusarz itd.) gdzie mogą to zrobić w racjonalnej cenie i nie będę musiał wymieniać połowy roweru po takim zabiegu, to proszę się udzielać.

Z góry dzięki za pomoc.
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Podjedź do mechanika samochodowego i zagadaj, kiedyś objechałem na "okrągło" (dosłownie, było kółko zamiast imbusa) śrubę w korbie, podjechałem, nabił torxa i odkręcił ;) Taką śrubę powinien odkręcić bez problemów bo ona mocno nie powinna siedzieć, a jak masz torxy to sam spróbuj nabić ;)
Maaaniek
Kontakt:

No mam mam, a czym nabijać? Czy może młotkiem po barbarzyńsku starczy?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

a ja bym zrobił tak: odkręcasz koło, bierzesz jakiś długi w miare gruby pręt i młotek i stuknij pare razy w gwiazdke od spodu. Gwiazdka choćby ruszyła się o pół mm to śruba już nie będzie tak ściśnięta i dasz rade to odkręcić palcami. Ale można też kombinować z torxami
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

W serwisie gdzie pracuje wykręciłbym Ci to za "dziękuję" bo to nei było by nic trudnego. Zacznij od torxa jak wyżej radzą, ewentualnie złap szczypcami przez jakąś szmatkę za całą podkladkę sterów i przekręć, śruba jest dociśnięta to powinna przekręcić się razem z podkładką. Ewentualnie wytłuc całego grzyba.
maciekx92
Kontakt:

Post autor: maciekx92 »

Albo spróbować wykrętakami :)
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

maciekx92 pisze:Albo spróbować wykrętakami :)
nie ma sensu do czegoś takiego. Faktycznie, fajną rzecz zauważył GgG, te pokrywke łatwo można spróbować obrócić, przy czym śruba powinna sie poluzować. A jak nie to jak pisałem, od "tyłu" ją zajdź :D
Maaaniek
Kontakt:

MUSZEL pisze: Gwiazdka choćby ruszyła się o pół mm to śruba już nie będzie tak ściśnięta i dasz rade to odkręcić palcami.
No raczej palcami nie wykręcę, bo śruba nie jest wypukła względem reszty, gdyby była to już dawno bym zrobił nacięcie pod płaskiego i wykręcił z bananem na twarzy.

Dobra, no ale spróbuje "od tylca" ją zaskoczyć, potem powinno da rade odkręcić. Jak to nie zadziała to będę kręcił podkładką.
ODPOWIEDZ