lapalanie luzu ISIS vs Hollowtech

Da__FreaK
Kontakt:

lapalanie luzu ISIS vs Hollowtech

Post autor: Da__FreaK »

Witam

Mam zamiar kupic nowa korbe do swojej maszyny. W zwiazku z tym iż w jednym rowerku mam juz naped ( ISIS truwativ ),chce pierwszy raz w zyciu kupic cos ze stajni shimano ze zintegrowana osią.
W rowerku ktorym mam ISIS`a ( roczny ) ciagle luzuje mi sie korba, nawet dokrecona stuka, i puka - jak by suport sie konczyl.. - ale to niemozliwe bo ma rok lajtowego uzywania ..
W zwiazku z tym chce na probe kupic sobie cos na Hollowtech II ( XT )
Teraz pytanie. Jak wyglada sprawa lapania luzow na Hollowtech-u ? Czy jest wytrzymalszy od isis ?( to tez wkoncu wielowpust tyle ze mniejszy )
Ma ktos jakies doswiadczenia ? - Mam dosc ciaglych stukow i pukow suportu na korbie..

Adas^^
Kontakt:

Post autor: Adas^^ »

Hollowtech to moim zdaniem mistrzostwo świata :D Pewnie jest rzesza fanów starego ISISa, ale z doświadczenia wiem, za na ISISie cały czas śruba się odkręca, później wielowpust w korbie sie obrabia, a na końcu sam suport przez względnie wąskie rozstawienie łożysk (w mufie, a nie na zewnątrz) szubko się kończy. Od kiedy mam Shimano to 0 awarii.
Da__FreaK
Kontakt:

Szkoda ze shitmano nie robi fajnych korb na hllowtecha np slx na na mufe 83 mm..Fajna opcja wydaje sie byc ZEE ale to korba do jednego blatu, a chce chcialbym miec dwa..

Adas^^
Kontakt:

Ale systemy Fsa, czy jakieś E Thirteeny ze zintegrowaną osią z prawym ramieniem to w zasadzie to samo :D Może warto poszukać czegoś takiego? Nie jestem oblatany w modelach takich mark ale może coś się znajdzie
Da__FreaK
Kontakt:

Na korbe to ja 600-czy 800 zl nie wydam..Max to 300-400 zl wiec inne `high endy` odpadaja ..

Adas^^
Kontakt:

Tak z innej beczki to widziałem gdzieś w necie patent, jak koleś wspawał kawałek osi w korbie z hollowtech, pręt do środka i już miał 83 :D
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

Da__FreaK
Kontakt:

Wiem ze deorke mozna przerobic, ale ciezko trafic w takiej cenie ...A poza tym w nawale modeli tej deorki nie bede mial pewnosci ze to wlasciwy- sprzedajacy sami nie wiedza co maja :) A konkretnie jaki model to wiem :)

Nexus
Kontakt:

Post autor: Nexus »

Polecam rozejrzeć się też za Saintem.
Da__FreaK
Kontakt:

Szukam korby na dwa blaty, a z tego co widze to np saint ma jakies dwa modele.. na jeden i dwa blaty wlasnie ..Duzo korb na 83 to korby jednorzedowe co utrudnia poszukiwania..

przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Adas: Z doświadczenia tzn używałeś ISIS'a przerobiłeś kilka czy co? Ja osobiście jeżdżę na ISISie od trzech sezonów, pierwszy suport który dostałem w gratisie do korby to był giga pipe sl, który ma 3 łożyska i tam zawsze padało to pojedyncze łożysko, już jak go dostałem to było zatarte więc kupiłem giga pipe team DH, który ma 4 łożyska i tak sobie na nim jeżdżę już trzeci sezon. Nigdy przez te 3 sezony (a w praktyce 3 lata bo w zime też się jeździło troche) nie odkręciła mi się samoczynnie śruba od korby ;) Oczywiście nie twierdzę, że ISIS jest najlepszy czy coś w tym stylu bo już się kiedyś zastanawiałem, że jak mi padnie to wszystko to prawdopodobnie też się przesiądę na coś ze zintegrowaną osią. Ale nie twierdzę też, że ISIS jest zły :)
Da__FreaK
Kontakt:

SeraaX napisał(a):
" uzurpator napisał(a):"Da się to zrobić z korbami XT FC-M761, XT FC-M771-K, LX-FC-T661 oraz Deore FC-M591-L i M591-S"
...
oraz m533 i m543"

z tego modelu da sie zrobic na mufe 83 ?
http://www.ebay.de/itm/Shimano-Kurbel-D ... 27d3cfab9d

Adas^^
Kontakt:

Re:

Miałem Hard Bara - wiadomo, wysypały się łożyska ze środka po 3 miesiącach, później Team sl - jedno łożysko odmówiło współpracy, później team dh - ten trzymał najdłużej, ale w końcu też poległ :D Może to też przez to, że każdy z nich siedział w ramie sztywnej :P
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Hard Bar - nie jeździłem ale podobno szału nie ma z tym suportem...
Giga Pipe Team SL - jak pisałem wcześniej, jedno łożysko pada ;)
Giga Pipe Team DH - jeżdże na nim aktualnie 3 sezon i problemów jak do tej pory brak, od początku w sztywnej ramie :)
zawada1200
Kontakt:

Post autor: zawada1200 »

Czy ISIS czy Hollowtech, to zależy od sposobu jazdy. Ja nauczyłem się po mieście jeździć praktycznie w 80% na stojąco, wielkie siły idą na suport, i na jakim bym nie jeździł, czy to gigapipe czy howitzer czy teraz jaki dostałem do ZEE ( polecam korby) cały czas strzela. Wszystko zależy od sposobu jazdy, ale jak się co chwila na pełnej rozpędza to suport długo nie potrzyma.
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

Ciekawe to co mówisz, w takim razie jak to jest, że kolega kolarz 8 tysiąc km kończy na HT II ? Suport ma niecałe 2 sezony i dalej śmiga, a kumpel ma parę w łydzie. Głupoty piszesz, kolego :)
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

dużym plusem jest HT II to że odkręcasz wszystko(procz suportu) jednym imbusem w chwilkę :) Prostota budowy.
ODPOWIEDZ