Mongoose khyber i Shimano SLX PROBLEM
-
- Kontakt:
Mongoose khyber i Shimano SLX PROBLEM
Witam ,mam takie problemy z moim Khyber Super 2010: Podczas jazdy caly czas slysze tarcie na klocku hamulcowym w tylnym kole. Tarcie wystepuje tylko kiedy jade (siedze) na rowerze bez obciazenia nic nie ociera. Jak lekko przycisne klamke hamulca to tarcie ustaje ale zle sie jezdzi z lekko docisnieta klamka :/ kolo po centrowaniu , tarcza prosta klocki hamulcowe kupilem nowe i problem dalej wystepuje. Druga sprawa to dziwne dzwieki wydobywalace sie (i tu jest zagadka) albo z wahacza albo z korby badz suportu. Kiedy przyciskam mocna pedaly (np przy podjazdach) to slysze z tylu dziwne skrzypienie (jak stare drzwi) i nie wiem czy to na wahaczu czy na korbie. Jak w ogole mocno powinny byc przykrecone sruby w wahaczach czy one maja jakies ograniczniki czy mozna je dokrecic na maxa? jedna ze srub podczas dokrecania jakgdyby przeskakiwala ale chyba jest dokrecona na maxa bo z drugiej strony tez sie kreci. Prosze o odpowiedz bo wk****a mnie jazda z tymi dziwnymi dzwiekami :/
Spróbuj dokładnie wyczyścić suport, przesmarować. Jeśli problem nie ustąpi (tak było u mnie) wtedy rozbierasz ramę, czyścisz i smarujesz łożyska (w moim przypadku wystarczyło tylko przesmarować, możliwe, że będziesz musiał kupić nowe) U mnie dziwne stuki ustąpiły dopiero po dokładnym przesmarowaniu i wyczyszczeniu łożysk.
A ja powiem tylko to: to początek cyrków z wahaczem w tej ramie.
U siebie, żeby móc normalnie jeździć musiałem dać cały nowy dolny link, ośki i zamontować koło na oś 12mm uprzednio piłując haki. Po takich zabiegach problemy ze skrzypiącym wahaczem ustają. Na jaki czas - nie wiem. Ciągle to testuję i jak na razie jest okej.
U siebie, żeby móc normalnie jeździć musiałem dać cały nowy dolny link, ośki i zamontować koło na oś 12mm uprzednio piłując haki. Po takich zabiegach problemy ze skrzypiącym wahaczem ustają. Na jaki czas - nie wiem. Ciągle to testuję i jak na razie jest okej.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/