Witam
Pytanie na szybko gdyż pierwszy raz kupuję sprzęt z rodziny Sram'a, czy pod manetkę X7 podejdzie mi przerzutka X4? Czy będzie potrzebne jeszcze coś zmienić? Dodam że kasetę chcę zostawić (8rz)
Sram X7 manetka a Sram X4 przerzutka
-
- Kontakt:
jeśli masz manetkę z 9 przełożeniami i kasetę z 8 przełożeniami to to raczej nie zadziała w SRAMie. Gdybyś miał przerzutkę pod 9 kasetę 8z a manetkę pod 8z to by działało.
Otóż:
Wszystkie produkty MTB srama (poza kilkoma gripshiftami) mają stosunek 1:1 (na 1 mm pociągniętej linki przez manetkę wózek przerzutki przesuwa się po kasecie też o 1 milimetr -chyba inaczej to jest w napędach 10 i 11 rzędowych ale nigdy się tym nie interesowałem). Zakładając, że Twoja kaseta miała by 8 zębatek po 1 mm (razem 8 ) a Twoja manetka będzie mieć 9 biegów-zakres manetki nadal będzie miał 8mm, z tym że podzielony na 9 części. Z tego wynika, że będzie ciągnąć 8/9tych milimetra linki i będzie Ci chodzić tylko kilka biegów najbliżej siebie bo 9 zębatek nadal jest upakowanych na tej samej szerokości bębenka piasty-reszta biegów będzie ciężko wskakiwać albo przeskakiwać po dwa naraz)
system 9 rzędowy mieści sie na tym samym bębenku co 8 rzędowy, co za tym idzie jest ciaśniej upakowany.
Można ze sobą łączyć manetki, przerzutki i kasety od 5 do 8 blatów-wtedy tylko albo będziesz miał nieobsługiwane niektóre blaty kasety albo za dużo przełożeń względem kasety i wtedy trzeba pilnować żeby nie wrzucić na bieg do którego nie ma zębatki w kasecie bo spadnie łańcuch.
A propos łańcuchów-czytałem gdzieś indziej że można stosować łańcuchy 6-8 na 9 rzędowych kasetach, ale zamierzam to sprawdzić w przyszłym miesiącu bo wychodzą 3x taniej (odległość między zębami danego blatu w poszczególnych grupach jest taka sama, kwestia szerokości łańcucha).
Najprościej albo zmienić manetkę na 8rzędową albo kasetę na 9 rzędową.
Gdybym się mylił, prosze mnie wyprowadzić z błędu
Otóż:
Wszystkie produkty MTB srama (poza kilkoma gripshiftami) mają stosunek 1:1 (na 1 mm pociągniętej linki przez manetkę wózek przerzutki przesuwa się po kasecie też o 1 milimetr -chyba inaczej to jest w napędach 10 i 11 rzędowych ale nigdy się tym nie interesowałem). Zakładając, że Twoja kaseta miała by 8 zębatek po 1 mm (razem 8 ) a Twoja manetka będzie mieć 9 biegów-zakres manetki nadal będzie miał 8mm, z tym że podzielony na 9 części. Z tego wynika, że będzie ciągnąć 8/9tych milimetra linki i będzie Ci chodzić tylko kilka biegów najbliżej siebie bo 9 zębatek nadal jest upakowanych na tej samej szerokości bębenka piasty-reszta biegów będzie ciężko wskakiwać albo przeskakiwać po dwa naraz)
system 9 rzędowy mieści sie na tym samym bębenku co 8 rzędowy, co za tym idzie jest ciaśniej upakowany.
Można ze sobą łączyć manetki, przerzutki i kasety od 5 do 8 blatów-wtedy tylko albo będziesz miał nieobsługiwane niektóre blaty kasety albo za dużo przełożeń względem kasety i wtedy trzeba pilnować żeby nie wrzucić na bieg do którego nie ma zębatki w kasecie bo spadnie łańcuch.
A propos łańcuchów-czytałem gdzieś indziej że można stosować łańcuchy 6-8 na 9 rzędowych kasetach, ale zamierzam to sprawdzić w przyszłym miesiącu bo wychodzą 3x taniej (odległość między zębami danego blatu w poszczególnych grupach jest taka sama, kwestia szerokości łańcucha).
Najprościej albo zmienić manetkę na 8rzędową albo kasetę na 9 rzędową.
Gdybym się mylił, prosze mnie wyprowadzić z błędu

Myślę że gdyby fundusze mi na to pozwalały zainwestował bym w kasetę 9rz łańcuch pod 9rz i przerzutkę 9rz, no ale wyrwałem tanio manetkę i chce sobie ją ustawić z X4 na tyle żeby chodziła na 8rz.
69 Racing Team - https://www.facebook.com/69RacingTeam
-
- Kontakt:
No tak, widzę że można po taniości kupić kasetę i łańcuch pod 9rz, ale na razie nie mam na to tyle funduszy, chciałem włożyć przerzutkę Srama od dłuższego czasu i nadarzyła się okazja na manetkę, i stwierdziłem że przerzutkę dokupię póki co pod 9rz i ustawić ją tak by chodziła na 8rz kasecie, a w ciągu miesiąca zmienię kasetę i łańcuch, a jeśli tak się nie da, to po prostu przeleży wszystko miesiąc, póki nie dozbieram do 9rz kasety
Myślę jeszcze nad X5, która jest pod 9rz i nie wiem już czy X4 również jest na 9 czy tylko 8.

69 Racing Team - https://www.facebook.com/69RacingTeam
-
- Kontakt: