Zwrot towaru z licytacji

siwek1
Kontakt:

Zwrot towaru z licytacji

Post autor: siwek1 »

Witam
Sprzedałem amortyzator. Napisałem w ogłoszeniu , że na amorku są rysy na górnych goleniach. Po kilku dniach odezwał się do mnie facet który kupił amortyzator i che go zwrócić bo twierdzi, że ma takie prawo bo zataiłem informacje, że rysy są czy ma takie prawo?
dzięki za szybkie odpowiedzi
Pupgo
Kontakt:

Post autor: Pupgo »

Nie masz obowiązku przyjęcia zwróconego towaru (jeżeli trzymamy się wersji, że nie zataiłeś faktycznego stanu sprzedawanej rzeczy a tym samym kupujący był poinformowany o rzeczywistym stanie przedmiotu). Zwrot w terminie 10 dni możliwy jest tylko w przypadku zakupu towaru w opcji kup teraz i od zarejestrowanego przedsiębiorcy.
siwek1
Kontakt:

Napisałem, że jest trochę rys na lagach, a facet twierdzi, że zataiłem, że te rysy sądość głębokie jak na amortyzator i będą mu szarpać uszczelki
zawada1200
Kontakt:

Post autor: zawada1200 »

Napiasales to napisales, nic nie moze ci zrobic. Napisz mu ze pisales o rysach i zdawal sobie z tego sprawe, wiec nie przyjmujesz zwrotu.
siwek1
Kontakt:

A jeżeli gość tego nie uzna to co? Nigdy nie miałem takiej sytuacji;) a już długo sprzedaje rzeczy na allegro. Więc nie wiem co w takim przypadku może mi wytoczyc jakiś proces czy coś?
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

1 z podstawowych warunków licytacji, jest brak możliwości zwrotu towaru.
to czy przyjmiesz zwrot? zależy tylko od twojej dobrej woli i uczciwości.
trudno dociekać czy to ty pominąłeś kwestię głębokości rys- czy klient wyczail gdzieś lepszą okazję? według regulaminu , nie musisz go przyjmować.
co do procesu/zawiadomienia o oszustwie-to jak najbardziej może to zrobić.jednak musiałby udowodnić twoje złe intencje. np w postaci wymijających odpowiedzi na pytania,lub zdjęć które nie pokazują w/w uszkodzeń(np fotki tylko z ładniejszej strony) .jeśli coś pominąłeś lub zbagatelizowałeś uszkodzenie-i nie jest ważne że; twoim zdaniem amor jest o.k -chodzi o wartość użytkową,a nie twoją subiektywną opinię.
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

Mógłbyś wrzucić link do allegro? :)
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

A najlepiej i najuczciwiej przyjmij zwrot, niech klient pokryje koszty wysyłki i sprzedasz go innym razem. Wtedy będziesz super uczciwy i honorowy. Możesz jeszcze wczuć się w role takiego gościa i zastanowić się "jak bym się czuł"... Najważniejsze żeby i kupujący i sprzedający byli zadowoleni...
Mentos95
Kontakt:

Post autor: Mentos95 »

@Krzychu547 Ja się nie do końca z Tobą zgadzam, jeżeli pisał że były rysy to gość wiedział co kupował "widziały gały co brały" Trzeba wyciągać konsekwencje ze swoich działań.
siwek1
Kontakt:

Dokładnie. Gość już odpuścił. Gdyby chociaż napisał od razu, że chciałby zwrócić, a gość napisał po 9 dniach od otrzymania towaru, że mu nie pasuje, że niby nie pisałem o rysach. Trochę późno
ODPOWIEDZ