Zapieczona oś Maxle

XxUzixX
Kontakt:

Zapieczona oś Maxle

Post autor: XxUzixX »

Witajcie
Tak jak w tytule, w moim RS Pike zapiekła się oś.. Wygląda to tak jakby oś spiekła się tylko od strony szybko zamykacza, ponieważ po drugiej stronie oś "próbuje" się wykręcić, ale odgina golenie amortyzatora. Próbowałem już to opukiwać młotkiem, WD40 też psykałem.

Nie wiem co z tym fantem zrobić, może znacie jakiś dobry środek penetrujący ?
sokol3miasto
Kontakt:

Post autor: sokol3miasto »

Wurth ROST OFF albo turmogrease nbi spray(ja go bardzo czesto uzywam, wszelkiego rodzaju zapieki czy uwalone lozyska wszytsko po nim ruszało)- http://www.lubconusa.com/index.php?page ... &Itemid=54 dokladnie ten. ogolnie to z roboty go mam i ma polskie napisy czyli w pl sie powinno go gdzies dostac.
proban
Kontakt:

Post autor: proban »

Miałem tak z domainem, okazało się, że to łożysko piasty zardzewialo i zapiekło się na osi. Jak uda ci się to wybić to wyczyść dokładnie wszystkie miejsca styku osi z piastą i goleniami dolnymi i przesmaruj smarem grafitowym.
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Dobra dzięki popróbuję ;)
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Dlatego ja oś mam posmarowaną cieniutką warstewką smaru, zwykłego ŁT-43. Koledze kiedyś się lekko zapiekło i była lipa ze zdejmowaniem koła jak kapcia złapał. I od tego czasu wszyscy smarujemy :D
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
ODPOWIEDZ