Obręcz tnie wentyl dętki - co zaradzić?

MUSZEL
Kontakt:

Obręcz tnie wentyl dętki - co zaradzić?

Post autor: MUSZEL »

Witam.
Otóż w rowerku mojej siostry, który złożyłem jej całkiem niedawno, pojawił się problem. Związany jest on z obręczą. Po zakupie koła okazało się, że obręcz przyjmuje tylko wentyle typu presta a ja wolałem schradera (zwykły samochodowy). Problem? Jasne że nie - pilnik okrągły w ręce i lecimy, o ten 1-2mm powiększyłem średnice otworu, zaokrągliłem ładnie jak sie dało brzegi piłowanego otworu i zadowolony z siebie złożyłem koło. Niestety okazało się że koło notorycznie ścina wentyl albo przynajmniej dziurawi dętke zaraz przy lub pod łączeniem metalu z gumą. Macie może jakieś rady jak temu zapobiec? Może wiertło zostawiłoby mniej szarpiącą powierzchnię? Może powiększyć otwór i dawać tam warstwę uciętej drugiej dętki?
Proszę o jakieś porady :)
Pzdr!
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Dętka z gwintowanym wentylem i nakrętką (continental np.)
Jak to nie pomoże, to dopiero wtedy szukałbym innych rozwiązań.
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

albo sprobuj ta powierzchnie wygladzic jakims delikatnym papierem sciernym
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

jak zaokrągliłeś otwór za bardzo (ścianki) może obręcz działać jak nóż. ale zmiana dętki może być pomocna. na taką jak mówi kolega miki
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Ja miałem ten problem z Mavickiem EX 721. Notoryczne ścinanie/wyrywanie wentyli, szczególnie po jeździe na niskim ciśnieniu w mokrych warunkach. Nie miało znaczenia jakiego typu był wentyl i jak był wykonany. Kiedyś będąc w górach, po 5 sprowadzeniu roweru na dół, zastosowałem partyzanckie rozwiązanie polegające na wycięciu paska z taśmy dwustronnej, który przykleiłem na taśmę zabezpieczającą obręcz. Całość się spisała nieźle. Ostatecznie obręcze wymieniłem na EX 729 i problem zniknął.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
MUSZEL
Kontakt:

KaKTuSSS, rozumiem że po prostu przykleiłeś dętke by się nie przemieszczała na taśmę dwustronną? Mam gdzieś taką dętke z nakrętką, może i jej spróbuje, ale musze to połączyć na wszelki wypadek z innym jakimś patentem :)
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

ja wogóle już dawno wyrzuciłem do kosza te wszystkie opaski zabezpiezające ;) izolka daje rade, i lakko też jest jak ktoś na to patrzy xD
sorki za lekki offtop ;p
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Tak, przykleiłem dętkę do obręczy taśmą dwustronną, co zablokowało jej przesuwanie przy hamowaniu.
MUSZEL
Kontakt:

dobra, dzięki za rady :) troche połączyłem wszystkie rady + coś od siebie i miejmy nadzieję że będzie się teraz trzymało jak trzeba.
Pzdr!
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Daj znać jaki efekt :)
MUSZEL
Kontakt:

jak siostra raczy pojeździć to zobaczymy ;) ale mam nadzieje że będzie już dobrze :)
ODPOWIEDZ