Stukanie w Epiconie

UriUs781
Kontakt:

Stukanie w Epiconie

Post autor: UriUs781 »

Witam, od ostatniego czasu podczas hamowanie przednim albo uginania sie Epicona słychać stukanie.

Początkowo myślałem, że to luzy w sterach, ale one są ok. Jak trzymam przedni hamulec i lekko popycham rower do przodu i do tyłu, to czuję lekkie pukanie w lagach. Rocznik Epicona to 2011, przebieg ze 700 km.

Czy da się to jakoś samemu naprawić, czy trzeba do serwisu :?:

Z góry dzieki za pomoc :lol:
Breaking The Law
WojtasFR
Kontakt:

Post autor: WojtasFR »

Hmm, bardzo dziwne, że występuje to po takim przebiegu.Amortyzator był jakoś tuningowany ? Z tego co tutaj napisałeś, niestety wygląda to na luz na lagach, ale to bardzo dziwne przy takim przebiegu...Jak amortyzator był używany ? Ostra jazda?
UriUs781
Kontakt:

Nie był tuningowany, a czasem używany był do ostrej jazdy (po kamieniach). Ale zauważyłem, że jak sie mu golenie spryska brunoxem, to na jakiś czas to stukanie ustaje. Jeśli to jakaś wada fabryczna to dzwonić tam, gdzie go kupiłem?
Breaking The Law
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Gdybyś nie napisał o tym Brunoxie to myślałbym że chodzi o sprężynę obijająca się o lagi. Zawsze możesz zobaczyć czy się ta guma na sprężynie nie zsunęła na dół, a powinna być po środku.

No chyba że masz powietrzniaka, to wtedy nie wiem.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
yaaz
Kontakt:

Post autor: yaaz »

U mnie w 888 stuka korek, tylko w pierwszych milimetrach skoku - rusza się z pokrętłęm gdy zaczyna się uginać
a były podejrzenia o sprezyne i gwinty i resztę.... ;]
UriUs781
Kontakt:

Re:

djwiocha pisze:Gdybyś nie napisał o tym Brunoxie to myślałbym że chodzi o sprężynę obijająca się o lagi. Zawsze możesz zobaczyć czy się ta guma na sprężynie nie zsunęła na dół, a powinna być po środku.

No chyba że masz powietrzniaka, to wtedy nie wiem.
Ja właśnie mam powietrzny, a nie mam, ani narzędzi, ani umiejętności, żeby go rozebrać. Jeśli nadal bedzie tak stukało to chyba zostanie mi tylko serwis :lol:
Breaking The Law
ODPOWIEDZ