Pytanie.
-
- Kontakt:
Pytanie.
Siemano. Nurtuje mnie pewne pytanie. Jak wszyscy wiemy w większości naszych przerzutek jest taka śrubka z tyłu którą zmieniamy ustawienie naszej przerzutki. Jeśli ją wykręcimy to przerzutka idzie tak jakby do góry a łańcuch okala bardziej zębatkę. Mam racje? I tu nasuwa się pytanie. Po co to jest? Jakie ustawienie jest najlepsze? Czy jest jakaś odczuwalna różnica w ustawieniu? Pytanie może trochę ******* i dla niektórych oczywiste, ale zawsze mnie to ciekawiło i zawsze się zastanawiałem co to zmienia. 

Ja zmieniałem przerzutke kilka dni temu i w instrukcji srama była mowa o min 6mm od nawiększej zębatki (bo od każdej kolejnej to się powiększa odległość).
Z tego jak ja rozumiem tą śrubkę to jak ją będziesz wkręcał to przerzutka będzie się oddalała od kasety i tym samym bedzie też zwiększać napięcie łańcucha co jest niby korzystne. Z drugiej strony jest wtedy większe niebezpieczeństwo zagarnięcia jakiegoś patyka albo głaza taką wystającą przerzutką.
Z tego jak ja rozumiem tą śrubkę to jak ją będziesz wkręcał to przerzutka będzie się oddalała od kasety i tym samym bedzie też zwiększać napięcie łańcucha co jest niby korzystne. Z drugiej strony jest wtedy większe niebezpieczeństwo zagarnięcia jakiegoś patyka albo głaza taką wystającą przerzutką.