Fox Float RL dziwne dźwięki+blokada

KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Fox Float RL dziwne dźwięki+blokada

Post autor: KaKTuSSS »

Kolega będący we włoszech na wakacjach ma problem z Foxem Floatem RL. Coś w lewej goleni podczas próby ugięcia grzechocze. Widelec ugina się minimalnie i blokuje. Czy ktoś miał może podobny przypadek i jest w stanie zdiagnozować na szybko możliwą przyczynę usterki?
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

który to rocznik Floata ? jaki skok ?
rowerek PB Spider Suspensions boss!
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Skok o ile pamiętam 120 mm, rocznik 2010 lub 11.
kubuspunxdh
Kontakt:

amortyzator mimo wyłączonej blokady nie działa ? lewa goleń to niestety tłumik RL co może świadczyć o mechanicznym uszkodzeniu :|
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

no blokada jest na prawej goleni i działa poprawnie - czyli przy wyłączonej widelec ugina się dosłownie 1-2 centy.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Re: Fox Float RL dziwne dźwięki+blokada

Tak więc widelec dotarł do mnie w zeszły łikend no i postanowiłem do niego zajrzeć. Pierwsze wrażenie to potwierdzenie braku chęci ugięcia + metaliczny dźwięk luźnych elementów w środku. I tak - po wyciągnięciu szpilki (tłoczka) od komory powietrznej zauważyłem że zestaw sprężynek (większa + mała w środku) jest luźny - w sensie zsunęły się jakimś cudem z plastikowych krążków na których były osadzone i latają luzem na szpilce. Po zdjęciu goleni dolnych z wnętrza wysypały mi się dwa elementy ze zdjęć poniżej i tu pytanie do Was - gdzie one powinny być umiejscowione? Przejrzałem dostępne schematy oraz filmy instruktażowe i nie natknąłem się na jasną odpowiedź. Mam swoją teorię oczywiście ale wolałbym się upewnić ... Wideł to dokładnie Fox Float 32 RL, 140 mm skoku, rocznik najpewniej 2010. Dzięki za pomoc.

Obrazek

Obrazek
kubuspunxdh
Kontakt:

jakim cudem te plastiki sie przemieściły !? to co na zdjęciu jest to jest zabezpieczanie ( po lewej ) i podkładka nad zabezpieczaniem jeżeli to było luźne to raczej ktoś albo spaprał robotę przy serwisie ( źle zabezpieczył goleń z tłumikiem powietrznym ) albo ukruszyła sie końcówka goleni z zabezpieczaniem a tak to wygląda kolejno wyjmując zabezpieczenie Obrazek potem jest podkładka podtrzymująca cały system powietrzny Obrazek potem w środku jak widać musi być pierścień blokujący poruszanie sie w 2 strone jest on dość istotny Obrazek reasumując przy serwisie sprawdzić trzeba czy nic nie zostało uszkodzone przedewszystkim strona z air sprigiem ! bo to od tak nie wypada. :) pozdr.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Wielkie dzięki za zdjęcia. Wszystko już jest jasne i potwierdzone. Wewnątrz nie ma uszkodzeń. Jestem ogromnie ciekaw jak to wszystko się poluzowało. Poskładam wszystko do kupy, zaleję, oddam właścicielowi i zobaczymy czy sytuacja się powtórzy.
kubuspunxdh
Kontakt:

Re:

KaKTuSSS pisze:. Poskładam wszystko do kupy, zaleję, oddam właścicielowi i zobaczymy czy sytuacja się powtórzy.
poskładaj powietrzną sprężynę i nie zakładaj goleni napompuj go i zobacz co sie robi jak pracuje itd. jak będzie ok dopiero składaj
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Tak więc zrobię :)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

I tak zrobiłem. Wszystko działa jak należy, wielkie dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ