Zmiany w napędzie.

tymcio2390
Kontakt:

Zmiany w napędzie.

Post autor: tymcio2390 »

Witam.
Posiadam tymczasowo ramę Sign Ds (proszę nie pisać "nie wkładaj takiego sprzętu do tego syfu" czy innych tego typu komentarzy bo nie długo zmieniam ją na jakiegoś big hita lub demo). Chcę w nim trochę pozmieniać w napędzie. Więc tak w tym momecie mam połowę rzeczy niekompatybilnych:
1.Przerzutka: Shimano Alivio (długi wózek)
2.Manetka: Sram x5 (oczywiście ledwo mogę zmieniać biegi ;p )
Oczywiście niekompatybilne i z tego co mi mówił serwisant nie da się tego wyregulować :/
1.Łańcuch: Sram PC870 (8 rzędowy)
2.Zębatka: jakiś truvativ (miałem razem z korbą, cała pokrzywiona :D)
3.Korba: Truvativ Hussefelt
4.Piasta: Novatec D362SB
To by było na tyle wszystko przócz: manetki, przerzutki, zębatki, łańcucha powinno chyba pasować ale od tego jest forum by pytać i doradzać :)
Podoba mi się seria Shimano Zee (10 rzędów) i to bardzo więc jak łatwo się domyśleć chciał bym mieć taki "napęd". Czyli do zmiany tak:
1. Przerzutka na Shimano Zee.
2. Łańcuch na, no właśnie jaki ?
3. Kasetę na, jaką ?
4. Manetkę na Shimano Zee.
5. Zębatke, na jaką ?
No i czy to wszystko będzie kompatybilne ? Zależy mi na 10 rzędach ze względu na płynność i jakość działania. :) Cena nie ma znaczenia, zawsze można dozbierać, ale proszę nie szalejcie chcę by to wyszło oczywiście jak najtaniej :).
Mam jeszcze jedno pytanko czy taki amator jak ja poradzi sobie z regulacją tej przerzutki bo u mnie w Lesznie nie ma dobrego serwisu rowerowego, ten umie koło zapleść i opony zmienić, a drugi wyreguluje przerzutkę, ale celowo coś uszkodzi byś do niego wrócił. Więc z tego względu chciał bym robić to sam bo amorka będę wysyłał do "górali" :)
Znalazłem ten temat http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=88839 odpowiada na część pytań tylko nie wiem czy to będzie kompatybilne i na tym mi najbardziej zależy :)
Pozdrawiam.
PS. Ramę zmieniam na przyszły sezon więc to co pisałem chcę jeszcze w tym roku bo na tym nie da się jeździć :D.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Kaseta może jakaś 105tka i łańcuch kmc X10?
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

Ze swojej strony zasugeruję tak;
ZEE to dobra grupa napędowa i w realnych pieniądzach,
Zębatka coś od Dartmooora bo trwałe i niedrogie
Kaseta najlepiej jakaś szosowa dowolnej firmy
Łańcuch polecam Yaban (YBN) - jakość KMC a mniejsza kasa, kupisz taki na ebay albo w sklepie internetowym vincere.pl
tymcio2390
Kontakt:

Czyli robimy tak:
1. Przerzutka Shimano Zee http://rowerowy.com/sklep/czesci/przerz ... ee_irdm640
2. Manetka Shimano Zee http://rowerowy.com/sklep/czesci/manetk ... islm640rap
3. Łańcuch no i tu jest mały problem bo nie mogę go znaleść (jedynie na stronach w uk i us :/) więc dalej proszę o radę w sprawie łańcucha który najlepiej by było gdyby był w rowerowy.com bo mam tam już duży rabat :) http://rowerowy.com/sklep/czesci/lancuc ... lx_cn_hg74 co myślicie o tym ? Ale jeśli KMC ma dystrybucje w Polscę to proszę o stronę :)
4. Zębatka, hmm te darta są fajne tylko że za tą cene nawet taniej dostanę tą: http://www.ckbikeshop.pl/product-pol-32 ... 0-34z.html
5. Kaseta, szosowa powiadasz ? http://rowerowy.com/sklep/czesci/kasety ... no_sc_5700 ta będzie pasować ?
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy wszystko będzie pasowało do ramy, piasty i korby ?

edit. Z tych Yabanów ten mi się spodobał: http://vincere.pl/sklep/index.php?p840, ... -pin-plate będzie on lepszy od tego shimano co wysłałem ?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Zębatki darta nie kupuj bo starczy na sezon, a kmc x10 masz na allegro za 92zł z wysyłką. Zee bedzie lepsza ale czy 34t Ci starczy?
tymcio2390
Kontakt:

Teraz miałem o ile się nie mylę 36t to między 34 będzie duża różnica ?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Re: Zmiany w napędzie.

Tak jak widzisz w kalkulatorze
Załączniki
przelozenie.jpg
Ron2013
Kontakt:

Z mojej strony to sugeruję tak;
Ad. 3/6 Łańcuch TBN jest lżejszy od Shimano i lepiej zabezpieczony galwanicznie przed korozją, zatem kupuj.
Ad. 5 Kaseta może być ale z zębatkami jak najmniejszymi, tam jest do kupienia wersja 11-25
Ad. 4 Jeśli to ma być zębatka do roweru zjazdowego to 38 zębów ewentualnie 36 a ta którą pokazałeś wygląda na ciężką bo to pełny metal?
Ad. 3 Polecam Yaban
Ad. 2 Jeśli pasuje ci obsługa takiej manetki to kupuj.
Ad. 1 Jeśli jest dostępna wersja z krótkim wózkiem to kupuj.
kgheraba
Kontakt:

Post autor: kgheraba »

Temat do którego przekierowałeś ja utworzyłem i na temat mojego połączenia będę mógł się wypowiedzieć w mam nadzieję wtorek lub środę :P bo na chwile obecną to dziś dopiero zamówiłem manetkę i przerzutkę. Kasetę i przerzutkę wziąłem pod zakres FR czyli 11-32T
Ron2013
Kontakt:

Jeśli Kolego już masz decyzję i kupiłeś zamiast kasety szosowej, kasetę z dyżymi zębatkami jak dla XC - rzędu 32, to do tego przerzutki z krótkim wózkiem nie zastosujesz a to powoduje większe (bardzo) szanse na urwanie, czy uszkodzenie przerzutki, bo długi wózek to tylko w XC, się sprawdza a nie w zjeździe!
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Ron2013 - bzdury gadasz. Przeciętna przerzutka z krótkim wózkiem ma ok 29T zakresu, co oznacza, że "łyka" teoretyczną kasetę 11-40. 11-34 jest normalnie używalne w takim układzie.
Ron2013
Kontakt:

Kolego o fajnej ksywie uzurpator, miałbyś racje ale nie przytaczaj danych z dokumentacji DTR producenta, bo tak jak piszesz to działa ale pod warunkiem, że przy korbie masz 3 zębatki a nie jedną. Zabazuj kiedyś na doświadczeniu praktycznym a nie toeorii i zobacz co się dzieje z krótkim wózkiem jeśli z tyłu masz kasetę z zębatką 29-32 - jak to obecnie niektórzy stosują w XC. A przy okazji po co komu takie zębatki w kasecie do DH - w takiej kasiecie najmniejsza zębatka nie będzie 11, tylko 12-13 zebów???
uzurpator
Kontakt:

Ron2013: Proszę, najpierw odwiedź linki w moim podpisie, może da Ci to pojęcie o moim "doświadczeniu praktycznym".

Co do wózka. Tak się składa, że miałem w ostatnich latach 6 rowerów z napędem 1x9, krótkim wózkiem i kasetą 11-34. Jednym nawet dzisiaj do roboty jechałem. To ustawienie jak najbardziej działa na dziesiątkach tysięcy rowerów na świecie.

Co do użyteczności w DH. Cóz, na świecie zyje ok 7.5mld ludzi, z czego dajmy na to 1mln ma rower do DH w jakiejś postaci. Naprawdę uważasz, że jakiś procent z nich nie ma zastosowania dla kasety 11-3X w dahówce?
Ron2013
Kontakt:

Uzurpator, tak się składa, że mam co robić a nie porowadzić śledztwa gdzie i jak prowadzą Twoje zacne linki. A i gratuluję Koledze, że możesz do pracy na rowerze DH dojeżdżać nawet jeśli z kasetą 11-34 !!!
A staystyki bezsteresowców na świecie mnie nie interują, bo tak się składa, że jestem inżynierem i jest ważne dla mnie aby mechanizmy działały zgosnie z założeniem a nie jak tylko wytrzymają to jest OK??? - bo to naiwan bzdura jest, krótki wózek szosowy to góra 25 zebów!
uzurpator
Kontakt:

Pozwolę sobie na frywolny trolling...

- mam czas na klepanie na forum
- nie mam czasu na kliknięcie w link
- Ron2013 Logic.

Enyhał.

Cieszę się, że jesteś inżynierem. Ja na ten przykład jestem rzekotką nadrzewną, ale na szczęście w internecie nikt o tym nie wie.

Nie rozmawiamy, czy jest sens kaseta 11-36 w rowerze DH, ale czy można taką zamontować w z krótkim wózkiem. A odpowiedź jest - można. Dlaczego?

[V] tysiące rowerów od lat tak jeżdzą
[V] i shimano, i sram oferują przerzutki SS przeznaczone do kaset 11-36, a wcześniej 11-34

Case closed. Twój argument jest inwalidą.
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

A takie pytanko, czy do zakresu 11-32t nie potrzeba adapteru? Gdzieś w necie wyczytałem że sam ss wózek można założyć do 11-28 ale z adapterem do 11-32 to prawda? I teraz nie zastanawiajcie się czy jest sens kasety 11-32 w dh...
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Post autor: MUSZEL »

galgan pisze:A takie pytanko, czy do zakresu 11-32t nie potrzeba adapteru? Gdzieś w necie wyczytałem że sam ss wózek można założyć do 11-28 ale z adapterem do 11-32 to prawda? I teraz nie zastanawiajcie się czy jest sens kasety 11-32 w dh...
jakim adapterem?
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jestem pewny że żadnych adapterów do przerzutek nie ma, no bo jak by miało to działać ?
A teraz was chłopaki troszeczkę pogodzę.
Krótki wózek, a krótki wózek to też jest różnica, nie każdy jest taki sam.
Druga sprawa jest taka że u jednego przerzutka na krótkim wózku ogarnie kasetę 11-34, a u drugiego ta sama przerzutka nie ogarnie kasety 11-28.
Przerzutka na krótkim wózku bez problemu ogarnie dobrze kasetę 11-34, ale w sztywniaku, gdzie wahacz się nie wydłuża. A w fullu w którym wahacz się bardzo wydłuża taka przerzutka nie ogarnie kasety 11-28, dlatego producent piszę że taka może być największa zębatka, żeby potem nie miał problemów że ktoś założył do Signa Przerzutkę Zee i do tego kasetę 11-34 i mu się przerzutka pękła.
Sam miałem taki przypadek że Shimano Zee nie ogarnęło kasety 11-28 w Signie Fr bo wahacz się bardzo mocno wydłużał i gdybym dobił zawieszenie na którymś z 3 ostatnich biegów to urwałbym hak i przerzutkę, dodatkowo zerwał łańcuch

uzurpator
Kontakt:

Nie ma żadnego adaptera, ale...

Zee występuje w dwóch wersjach. DH, przeznaczona do kaset 11-28 pojemności i FR z zakresem 11-36. Przerzutki różnią się tzw b-linkiem, czyli tą blaszką którą przerzutki shadow łączą się z ramą.

Saint posiada mały pierdzielnik przykręcany do tegoż b-linka który od/dokręcając uzyskujemy dokładnie to samo.

FRManiak: Fulle z dużym przyrostem łańcucha są jednak relatywnie rzadką rzeczą. Nawet w moim banshee z kasetą 11-36 Zee DH spokojnie działa w całym zakresie pracy zawieszenia, mimo iż teoretycznie nie powinna.

Poza tym największa zębatka obsługiwana przez przerzutkę, a jej pojemność to dwie różne rzeczy :)
ODPOWIEDZ