[damper] 5th elementh - problem

Biker123
Kontakt:

[damper] 5th elementh - problem

Post autor: Biker123 »

Witam, mam problem z damperem 5th elementh, a mianowicie damper tak jakby nie wychodzi do końca - zarówno przy niskim jak i wysokim ciśnieniu powietrza. W dodatku damper dziwnie stuka. Wydaje mi się, że nie jest jednak zapowietrzony. Co z tym zrobić?? Pozdrawiam.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

to objawy zapowietrzenia drogi panie... trzeba rozebrać, przeczyścić i zalać na nowo świeżym olejem
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

albo co gorsza uszkodzeniu uszczelki na SPV ;) wytedy olej sie do komory wlewa a powietrze idzie w główną komorę :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Hej, odkopuję temat po własnie walczę ze starym 5th-em. Wersja Gravity Air.
Damper przy delikatnym uginaniu wchodzi płynnie i tak też wraca. Regulacja powrotu działa, uszczelki wymienione, zalany na 99% bez żadnego bąbelka powietrza. Damper trzyma olej i powietrze, tam gdzie powinny być. "Pracuje" całym skokiem.

Problem pojawia się przy szybkim wbijaniu dampera - wtedy głośno stuka w połowie skoku i odbija jak z procy. Jeśli wbije się go szybko, aż do stuknięcia i na moment przytrzyma rower w tej pozycji to po puszczeniu wraca z normalną prędkością. Tak, jakby olej potrzebował chwili żeby przepłynąć tam, gdzie trzeba ;)
Sądząc po stanie wnętrza (jakieś zadrapania w dziwnych miejscach itp) poprzednia osoba która w nim grzebała średnio ogarniała temat. Zresztą po znalezionym we wnętrzu włosie może udałoby się ustalić jej tożsamość :roll:

Może ktoś ogarnięty jest w stanie pomóc, bo nie bardzo widzi mi się wydawanie 100zł+ na serwis dampera za 50zł :P Tym bardziej, że ma iść do budżetowego fulla gdzie ma się po prostu uginać i tyle.

Shimy były poukładane tak:
http://s17.postimg.org/5c9p52krz/5thh.jpg (na tym się totalnie nie znam, więc poskładałem jak było)

Film jak to działa:
http://www.youtube.com/watch?v=d18TWJ73Dvg
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Uszczelki na SPV do wymiany ;) Sprawdź ten temat ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Albo uszczelka, albo źle złożona platforma. Rozbierałeś ją?
.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Coś musiałem przeoczyć... Wymieniłem najbardziej "oczywistą" uszczelkę która przepuściła olej do komory powietrznej i ucieszony poskładałem wszystko licząc, że już będzie działał.

Czyli jutro grzebię w nim dalej, dzięki za naprowadzenie gdzie szukać :wink:
ODPOWIEDZ