Wysyłka do Kanady
-
- moderator
- Kontakt:
Wysyłka do Kanady
Z racji dużego doświadczenia niektórych osób na tym forum w sprowadzaniu sprzętu usa/cad -> pl może mi ktoś pomoże jednak w odwrotnej akcji
Muszę wysłać paczkę do z Polski do Kanady no i teraz problem z cłami vatami itp
W paczce będzie nowy laptop - ale mogę zrobić by wyglądał na używany bo będzie do użytku własnego nie na handel, wpisać ze to gift
no i teraz jeśli wpiszę że to gift i dam wartość 40$ to zapewne zostanę zwolniony z opłat, ale co jak zgubią? stracę 2tyś na lapku
a gdy wpiszę gift i wartość realna czyli powiedzmy 700$ to wyczytałem że najprawdopodobniej doliczą mi wszystkie opłaty.
Teraz kwestia wysyłki, fedexem mogę wysłać taką paczkę nie ubezpieczoną myslę że jestem w stanie zaufać ale fedex mi wyliczył że koszt 4kg paczki wyniesie 920zł, poczta polska to 180zł~ ale czy jest sens wysyłać pocztą paczkę o sporej wartości? a jak zgubią to dostanę 40$?
Jak to najlepiej radzicie zrobić? nie wiem na ile różni się can > pl od pl > can no ale myślę że każde rady będą pomocne
Muszę wysłać paczkę do z Polski do Kanady no i teraz problem z cłami vatami itp
W paczce będzie nowy laptop - ale mogę zrobić by wyglądał na używany bo będzie do użytku własnego nie na handel, wpisać ze to gift
no i teraz jeśli wpiszę że to gift i dam wartość 40$ to zapewne zostanę zwolniony z opłat, ale co jak zgubią? stracę 2tyś na lapku
a gdy wpiszę gift i wartość realna czyli powiedzmy 700$ to wyczytałem że najprawdopodobniej doliczą mi wszystkie opłaty.
Teraz kwestia wysyłki, fedexem mogę wysłać taką paczkę nie ubezpieczoną myslę że jestem w stanie zaufać ale fedex mi wyliczył że koszt 4kg paczki wyniesie 920zł, poczta polska to 180zł~ ale czy jest sens wysyłać pocztą paczkę o sporej wartości? a jak zgubią to dostanę 40$?
Jak to najlepiej radzicie zrobić? nie wiem na ile różni się can > pl od pl > can no ale myślę że każde rady będą pomocne
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
-
- moderator
- Kontakt:
Problem nie w tym jaką firmą wysłać, tylko jak to zrobić żeby nie naliczyli cła, vatu i innych głupot, bo nie jest to towar do obcej osoby w celach handlowych
Trek Session Park
-
- moderator
- Kontakt:
ok, ale jakieś bardziej szczegółowe info? nadawałeś jako gift? jaką wpisywałeś wartość towaru bo to od tego zależy cło i vat, czy przedmiot musi być używany czy może być nowy
Trek Session Park
wysyłalem do stanów( sprzęt snowboardowy) paka wielkości lodówki.
w deklaracji pisałem używany sprzęt sportowy,i deklarowałem 100$.
żadnych giftów,jedynie rachunki ,instrukcje i oryginalne opakowania wysyłane były osobnym listem, już bez deklaracji.
całość kosztowała coś około 45$ i szła statkiem 5tygodni.
natomiast jak wysyłano do mnie kolekcję okularów oakley.-poszło samolotem za 16$ i przesyłka w 5 dni była w Polsce.
polamer to kurier,oni pieczętują całe kontenery,i pojedyńcze paczki nie przechodzą wogole przez izbe celną. kurier przynosi ci to do domu. nie wiem jak prawnie to jest rozwiązane,może płacą cło ryczałtem,a może rozdzielają na podstawie deklaracji.
w każdym razie przesyłałem za około 20tyś pln i nigdy nie zapłaciłem ani grosza.
w deklaracji pisałem używany sprzęt sportowy,i deklarowałem 100$.
żadnych giftów,jedynie rachunki ,instrukcje i oryginalne opakowania wysyłane były osobnym listem, już bez deklaracji.
całość kosztowała coś około 45$ i szła statkiem 5tygodni.
natomiast jak wysyłano do mnie kolekcję okularów oakley.-poszło samolotem za 16$ i przesyłka w 5 dni była w Polsce.
polamer to kurier,oni pieczętują całe kontenery,i pojedyńcze paczki nie przechodzą wogole przez izbe celną. kurier przynosi ci to do domu. nie wiem jak prawnie to jest rozwiązane,może płacą cło ryczałtem,a może rozdzielają na podstawie deklaracji.
w każdym razie przesyłałem za około 20tyś pln i nigdy nie zapłaciłem ani grosza.
Polamer niby ma na stronie, że wysyła/odbiera paczki z/do Kanady, ale robią z tym dość duże problemy... mi ostatnio udało się przepchnąć przez nich amor z Kanady, ale jęczeli przy tym, że oni nie przyjmują i to ostatni raz kiedy idą na rękę itp... ale zapytać zawsze możesz
cła w każdym razie u nich nie uświadczysz w przypadku przesyłki PL, nie wiem jak w drugą stronę, bo zależy to od tego czy mają tam własną agencję celną czy nie..

cła w każdym razie u nich nie uświadczysz w przypadku przesyłki PL, nie wiem jak w drugą stronę, bo zależy to od tego czy mają tam własną agencję celną czy nie..
43RIDE magazyn rowerowy
-
- Kontakt:
-
- moderator
- Kontakt:
No cło chyba 8% to pikuś, gorzej z vatem.
Wysłałem maila do tego polameru zobaczymy czy się podejmą wysyłki do Kanady
Wysłałem maila do tego polameru zobaczymy czy się podejmą wysyłki do Kanady
Trek Session Park