Uszkodzona śruba banjo Formuli THE ONE - jakiś zamiennik?

=Pietr3k=
Kontakt:

Uszkodzona śruba banjo Formuli THE ONE - jakiś zamiennik?

Post autor: =Pietr3k= »

Witajcie.
Oto problem :? ...

W zacisku Formula The One banjo występuje razem z odpowietrznikiem - małą śrubką, którą się w łepek tego banjo wkręca.
Pojawiła się u mnie nieszczelność na granicy banjo-odpowietrznik i potrzebuję kupić taki zestaw na wymianę.

W Gregorio być może będą mieć taką śrubkę w niedorzecznej cenie 65 zł :!:

Problem jest podobno bardzo częsty, co stwierdza sam dystrybutor, ale nie interesuje się tym, jak go rozwiązać.

Moje pytanie brzmi, czy istnieje jakiś zamiennik innej firmy do tego wynalazku i czy spełni swoją rolę w takim zacisku?
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Pod tym odpowietrznikiem jest malutka uszczelka. Ludzie praktycznie zawsze zapominają o jej wyjęciu podczas serwisu i wkręcając zestaw do odpowietrzania zwyczajnie ją niszczą. U mnie koszt naprawy w k24 wyniósł 10gr.
.
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Potwierdzam słowa kolegi powyżej - też przerabiałem ten problem
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Czy wiecie skąd wziąć taką uszczelkę? Czy to uszczelka od czegoś innego, która będzie pasować i jakie powinna mieć wymiary?
Zacisku fizycznie nie mam, bo w serwisie czekają, aż im taką śrubę v uszczelkę dostarczę.
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Czy pasuje z czegoś innego nie wiem. Hamulce miałem ze dwa lata temu więc też pamieć może mnie mylić ale O-ring miał chyba wymiary 3x1mm - dobrze było by żeby ktoś to potwierdził.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Osobiście dokupiłem kilka oringów w zwykłym sklepie z uszczelkami. Niby spuchną ale jak za taką cenę można wymieniać przy każdym serwisie. Dokładnych wymiarów nie pamiętam.
.
marudny
Kontakt:

Post autor: marudny »

3x1mm - mogę potwierdzić. Zniszczyć go można bardzo łatwo. Wystarczy dokręcić śrubkę na pałę...

Teoretycznie powinien tam być oring z EPDM ale zwykły NBR, ogólnodostępny, w tym miejscu sprawdza się bezproblemowo. Nie sprawdza się FPM - ten ulega "rozkładowi" momentalnie i robi przez to spory bałagan.

Samo banjo może jeszcze puszczać na nakrętce, jak i z drugiej strony. To też kwestia ubitych oringów.

Dziwi mnie trochę fakt, że Serwis ma z tym problem. Ja wymieniam te oringi przy każdym odpowietrzaniu... groszowa sprawa :roll:
ODPOWIEDZ