Damper do ramy Marin Quake 7.2

easy_rider_1
Kontakt:

Damper do ramy Marin Quake 7.2

Post autor: easy_rider_1 »

Witam
Szukam dampera do ramy Marin Quake 7.2
Kryteria: 216mm, najlepiej powietrzny
Może ktoś podrzuci jakąś ciekawą propozycję :D
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

nie wiem jak z powietrzem,ale kumpel ma rocco wc z tytanem i zawieszenie pracuje bajecznie.
wkładaliśmy tam również dhx5 i rc4 (z tą samą sprężyną),ale foxy nie umywają się nawet do pracy marzocchi'ego
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Foxy - zwłaszcza DHXy z platformą, to dampery najlepsze do Freeride'u. W DH zagościły głównie dzięki temu, że są bardzo wytrzymałe. DHX nawet przy wykręconym ProPedale wciąż jest dużo bardziej oszczędny w ruchach niż ROCO.
Celowo użyłem zwrotu "oszczędny w ruchach", bo nie dotyczy to czułości - jest ona w moim odczuciu wręcz identyczna, a sposobu działania.

W jednozawiasach Kony, na których testowałem obydwa dampery, bardzo dobrze to widać przy pedałowaniu na stojąco - rower z DHXem jest dużo stabilniejszy, a z ROCO buja bardzo zauważalnie.

Więc jeśli szukasz dampera do ramy Marin Quake, to w zależności od tego, do czego chcesz wykorzystywać rower, powyższe spostrzeżenia mogą Ci pomóc wybrać między wersją bardziej do FR lub DH.
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: Spaced »

=Pietr3k= pisze:Foxy - zwłaszcza DHXy z platformą, to dampery najlepsze do Freeride'u. W DH zagościły głównie dzięki temu, że są bardzo wytrzymałe. DHX nawet przy wykręconym ProPedale wciąż jest dużo bardziej oszczędny w ruchach niż ROCO.
Celowo użyłem zwrotu "oszczędny w ruchach", bo nie dotyczy to czułości - jest ona w moim odczuciu wręcz identyczna, a sposobu działania.

W jednozawiasach Kony, na których testowałem obydwa dampery, bardzo dobrze to widać przy pedałowaniu na stojąco - rower z DHXem jest dużo stabilniejszy, a z ROCO buja bardzo zauważalnie.

Więc jeśli szukasz dampera do ramy Marin Quake, to w zależności od tego, do czego chcesz wykorzystywać rower, powyższe spostrzeżenia mogą Ci pomóc wybrać między wersją bardziej do FR lub DH.
DHX najlepszy do freeride? LOL
W DH bo wytrzymały ? LOL
Identyczna czułość ? LOL

Chyba w rękach dobrego dampera nie miałes. DHX air przelatuje przez środek skoku nawet z małą puszką jak nienormalny, do FR nadaje to sie zerowo. Do dh podobnie przelatywanie przez skok i dobijanie w mniej progresywnych ramach zabija ten damper, a wytrzymałosci to nigdy nie miało. DHX Air miał kilka sypiących się serii. Do dh ludzie używali go tylko szaleni albo zbyt leniwi by zmienic (patrz ja) bo nie wspominam żadnego dampera tak źle jak DHX air. Do tego dhxy miały prawie zero tłumienia (stad z nawet max propedalem nic sie prawie nie zmienia), a regulacje byly zalezne od pozycji, a nie szybkosci dzialania tłoka co było totalnym absurdem. Moim zdaniem DHX air to najgorszy damper na rynku i wolałbym już dnm z 2002 roku wstawić niż do dhx air wrócić.

A co do powietrznego do quake - jak nie katujesz do duzo lepiej sie Fox RP sprawuje, ew pomysl o xfusion czy vividzie. No chyba, ze masz brak ograniczen budzetowych to DB Air bo ten damper pracuje lepiej niz sprężyny.
easy_rider_1
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: easy_rider_1 »

Spaced pisze: A co do powietrznego do quake - jak nie katujesz do duzo lepiej sie Fox RP sprawuje, ew pomysl o xfusion czy vividzie. No chyba, ze masz brak ograniczen budzetowych to DB Air bo ten damper pracuje lepiej niz sprężyny.

Sprężyna również może być, po prostu chciałbym coś co pracowałoby lepiej niż DHX coil... zawiodłem się na tym damperze :(
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

No to dhx air to gorsza wersja tego co masz
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Spaced, wielki LOL dla Ciebie za LOLowanie bez zrozumienia.
Diskordia przede mną napisał o damperach ze sprężyną i moja odpowiedź również odnosi się do tych damperów ze sprężyną.

Non stop piszesz na tym forum jak DHX Air przelatuje przez skok, ale rozmowa nie zeszła w żadnym momencie na DHX AIR. Przeczytaj posty zanim zaczniesz na nie odpisywać :)
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

...Marku myślę że Tobie styknie RP23....
Radix
ODPOWIEDZ