Niezlokalizowany luz na zawieszeniu, Commencal V2

foster
Kontakt:

Niezlokalizowany luz na zawieszeniu, Commencal V2

Post autor: foster »

Witam, mam ramkę Commencal. V2 2011 i mam mały problem. Nie mogę uporać się z niezlokalizowanym luzem na zawieszeniu. Problem pojawia się jak przytrzymam tylne koło i zacznę ruszać siodłem w górę i w dół jest wyczuwalny mały luz, w płaszczyźnie pionowej. Trudno go zlokalizować. Wymieniłem wszystkie łożyska,poskręcałem wszystko na maxa, wymieniłem tulejki ślizgowe w damperze i nic. Problem dalej jest. Proszę o pomoc bo już trochę mnie to zaczyna denerwować, a bezsilność jest najgorsza. Pozdrawiam
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

czasami przykrą konsekwencją zaniedbania - są rozbite gniazda śrub w ramie.
skoro wszystkie elementy masz wymienione? to nic innego nie przychodzi mi do glowy
Hazzelnut
Kontakt:

Post autor: Hazzelnut »

może siodełko masz niedokręcone? :D
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

No to prosisz kogoś o "machanie" siodłem.

Teraz po kolei każdy punkt obrotu od oczek dampera przez wszystkie łożyska wahacza badasz palcem i wyjdzie gdzie jest luz ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
foster
Kontakt:

Niestety jak złapie za ramę to dalej problem się pojawia, jak ruszam i podkładam palce pod wszystkie śruby wydaje się że nigdzie nie ma luzu, a jednak jest. Tulejki wymieniałem i dorabiałem w proshoxie, więc wątpię aby się pomylili. Co prawda szerokość tulejek montażowych rc4 dla tej ramy to 22,2 mm, a mi zrobili na niecałe 22, ale to chyba nie w tym tkwi problem.
off_road
moderator
Kontakt:

Skoro luz jest to słabo badasz ;)

Sprawdź jeszcze raz z pomocą drugiej osoby łącznie z nowymi tulejkami ;)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
xprot
Kontakt:

Post autor: xprot »

stawiam zlotowke, ze to tuleje dampera., jak kolega wyżej.
foster
Kontakt:

Kurcze ale wymieniłem na nowe. Zrobię tak wyciągnę damper wkręcę go w imadło i posprawdzam
off_road
moderator
Kontakt:

Po co tak robić skoro luzy mogą być wszędzie :)

Jedna osoba szarpie druga sprawdza. W pojedynkę taki luz ciężko będzie zlokalizować ;)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
foster
Kontakt:

Oki wrócę do domu i przetestuje wszystko jeszcze raz, póki co dzięki wielkie.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

możesz w miejsce dampera zainstalować jakiś płaskownik lub listwę na sztywno, powinno być łatwiej namierzyć ruch ,jeżeli występuje na linkach lub łożyskach
marudny
Kontakt:

Post autor: marudny »

Samemu damperowi bym się przyjrzał... Minimalny skok jałowy tłoka może dawać efekt stukania w sytuacji którą opisujesz. Niektóre typy tak mają i podczas jazdy jest się tego nie odczuwa (np. Vividy do modelu 2014). Można to wyczuć kładąc palec na tłoku przy samej uszczelce.

Może to też być pierwsza oznaka poluzowania na gwintach tłoka (ucho, piston). :twisted:
GrzesiekDH
Kontakt:

Post autor: GrzesiekDH »

damper masz sprężynowy rozumiem? sprawdź dokręcenie sprężyny tą nakrętką, u kolegi też mieliśmy takie szukanie, zmiana tulejek też nie pomogła, okazało się, że była calkiem rozdupcona ta nakrętka i ona spowodowała mały ale irytujący luz, a jeśli nie to pozostaje tylko szukanie
http://www.pinkbike.com/u/grzesiekdh/
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Może coś źle poskładałeś, brakuje podkładki między ramą a łożyskiem i już coś mu nie gra. Tuleje jak dawałeś nowe to zmieniałeś też panewki?
foster
Kontakt:

Więc tak Panowie, posprawdzałem wszystko jeszcze raz, testowo zmieniłem tulejki ślizgowe na próbę, dokręcałem springa i niestety luz dalej był. Co do składania ramy po wymianie łożysk wzorowałem się na spec. technicznej producenta :http://www.commencal.com/web_bicycles/t ... 011_en.pdf
strona 16. Jestem prawie pewien że za ten luz odpowiada chyba stalowa tuleja ślizgowa na tylnym trójkącie, przy głównej śrubie, http://www.commencal-store.co.uk/PBSCPr ... D=12502188 Tylko tam jest wyczuwalny jakikolwiek ruch. Co ciekawe nie ma go na nakrętkach od śruby w stosunku do ramy tylko po przyłożeniu palca własnie w tym miejscu na tylnym trójkącie w stosunku do przedniego. Pewnie czeka mnie wymiana wyżej wymienionej części. Jest jeszcze opcja wymiany samej śruby: http://www.commencal-store.co.uk/PBSCPr ... D=12502594, ale jak widać 280 zł za powyższy komplet nie moje. Innych pomysłów nie mam.
off_road
moderator
Kontakt:

Jeśli czujesz ruch to gratulacje udało Ci się zlokalizować ;)
szkoda, że naprawa kosztowna. Nie rozważasz dorobienia tego elementu?

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
foster
Kontakt:

Myślałem nad tym, tylko tak nie wiem jak wygląda początkowo ten element, bo wychodzi na to że mój jest zużyty, co prawda można zrobić do dokładnej średnicy śruby, ale nie wiem czy Ktoś by się tego podjął, a ja mam kogoś takiego. Wszyscy tokarze których znam, mogli by mieć z tym problem:)
foster
Kontakt:

A czy ktos z posiadaczy commencala v2 mial taka przypadłość jak ja albo wymienial powyżej wskazane tuleje slizgowe od głównego mocowania tylnego wahacza?
foster
Kontakt:

Witam wszystkich. Problem rozwiązany, wymieniłem tulejki o których wspominałem powyżej, skręciłem na maxa i luz znikł. Dzięki wszystkim za pomoc i rady. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ