Panowie(i Panie) wreszcie dorwałem upragnionego Dragstara (08" srebro) jednak moje stare koło ma jakąś strasznie wąską piastę(cholera jedna przy próbie zamknięciu jej szybkozamykaczem zaczęła giąć ramę,więc dałem spokój z dalszym zakładaniem)
Pytanie brzmi, o jakich wymiarach piastę przyjmie ta rama?
Nie ma różnicy czy masz szybko zamykacz czy oś bo i tak wyjdzie ci 10mm i będzie pasować do ramy, są piasty też na oś 12mm ale to juz w ramach full(mogę się mylić bo nie interesuje mnie to zbytnio :P ) a szerokości 135,142 (lub inna bo coś podobnego widziałem albo ma być XD ) i 150. Pozdro !
Ale z tego co tu wyczytałem to problem nie jest w grubości ośki tylko szerokości piasty. Wez ty zmierz czymś jaką masz szerokość tylnego trójkąta bo może po prostu ktoś go rozginał pod szerszą piastę. Najwęższa piasta z jaką kiedykolwiek się spotkałem to 135 i taka powinna być w tej ramie, jeśli masz tam więcej to rama jest skopana ponieważ ktoś na siłę ją rozginał. Jeśli ją rozginał to nie ma mowy żeby mu się udało zrobić to równo.
Dragstar jest pod piasty 10x135 a więc nie ma bata aby wcisnąć tam 10x150 rozerwało by chyba trójkąt (taka bujna wyobraźnia).Nie mam tej ramy bo posiadam horneta ale miałem doczymienia z Dragstarem i same piasty 135 tam wchodziły .
Byli magicy którzy rozwiercali haki na 12 i wkładali 12x150. Widziałem coś takiego na żywo i weszło, ale o ustawieniu zacisku tak żeby przy hamowaniu klocki nie przeginały tarczy trzeba zapomnieć.