Nowa sprężyna do dampera
Nowa sprężyna do dampera
Witam, zastanawiam się nad zmianą sprężyny w swoim damperze. Damper to Manitou Swinger 4Way, długość montażowa 200mm, rama Giant AC2, waga moja 60kg. I teraz pytanie jest takie, ponieważ w temacie sprężyn jestem kompletnie zielony. I np mamy sprężynę 350lbsx3.0 np. Pierwsza liczba oznacza twardość a druga? Skok tłoka w calach? Liczy się to od uszczelki do talerzyka na sprężynę, w milimetrach, a potem przelicza? Druga sprawa, jaka sprężyna byłaby najlepsza przy parametrach które podałem? Niestety nie wiem, jaka jest twardość mojej obecnej sprężyny, bo nie jest to zwyczajnie napisane,a malowana chyba nie była bo pod lakierem od razu jest stal.
Pewnie się po prostu starły napisy ze sprężyny, często się zdarza po paru latach.
http://www.tftunedshox.com/info/spring_calculator.aspx
Tu masz wszystko opisane dokładnie. Ale ogólnie dobrze kminisz.
Ten kalkulator dość dobrze się sprawdza. Tyle, że w przypadku Gianta AC dochodzi regulacja skoku w zakrecie 5.3-6.6" co trochę "miesza". Ale pewnie jeździsz na którym ustawieniu najczęściej to wpisz tę wartość po prostu
http://www.tftunedshox.com/info/spring_calculator.aspx
Tu masz wszystko opisane dokładnie. Ale ogólnie dobrze kminisz.
Ten kalkulator dość dobrze się sprawdza. Tyle, że w przypadku Gianta AC dochodzi regulacja skoku w zakrecie 5.3-6.6" co trochę "miesza". Ale pewnie jeździsz na którym ustawieniu najczęściej to wpisz tę wartość po prostu

http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Re:
Puncu pisze:W Twoim to jest DW-Link o ile się nie mylę.

O tym, żeby ten kalkulator podawał za miękkie sprężyny nie słyszałem. W moim przypadku podawane wartości się zgadzały (dla bighita + revox i demo+dhx).
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- moderator
- Kontakt:
Dla mnie pod FR pokazało mi 280lbs...
a szkoda że teraz mam 450lbs / boxxer z srebrna sprężyną a i tak tył jest nieproporcjonalnie miękki do przodu, box ledwo co pracuje a tył pływa i pompuje
a szkoda że teraz mam 450lbs / boxxer z srebrna sprężyną a i tak tył jest nieproporcjonalnie miękki do przodu, box ledwo co pracuje a tył pływa i pompuje
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
Tak nieco z innej beczki: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zinterpretować ten wykres?
Off_road, mógłbyś przybliżyć, jak wyliczyć twardość sprężyny za pomocą Linkage'a?
Napisałem do poprzedniego właściciela dampera, sprężyna jest 500lbs, a skok tłoka to 50mm więc ~ 2 cale, czyli jak dobrze rozumiem potrzebna sprężyna to 400x2.0 tak?
Off_road, mógłbyś przybliżyć, jak wyliczyć twardość sprężyny za pomocą Linkage'a?
Re:
Wybierasz swoją ramę z dostępnych jak już się wyświetli na górze nad wykresami masz guzior SAG klikasz wpisujesz dane i gotowe.Lukasz1PL pisze: Off_road, mógłbyś przybliżyć, jak wyliczyć twardość sprężyny za pomocą Linkage'a?
Wynik też odrobinę przekłamany będzie w końcu to tylko program ale sprawdziłem dla paru ram i linkage vs. real. Okazywał się być stosunkowo trafny.

Dlaczego tak?diskordia pisze:dla dampera 200mm skok sprężyny to zakres między 2.25 a 2.45
Skok tłoka w moim damperze to 50mm z groszami, czyli w przeliczeniu wychodzi ok. 2". Mógłbyś wytłumaczyć, bo naprawdę nie wiem, jaką tą sprężynę sobie zakupić?
Aha, no to pokazało podobną wartość, więc 400 powinna być dobra. Dzięki!off_road pisze: Wybierasz swoją ramę z dostępnych jak już się wyświetli na górze nad wykresami masz guzior SAG klikasz wpisujesz dane i gotowe.
Wynik też odrobinę przekłamany będzie w końcu to tylko program ale sprawdziłem dla paru ram i linkage vs. real. Okazywał się być stosunkowo trafny.
Tak, więc wtedy bym się nie pytał, ale u mnie jest 50mm. Chodzi mi oto, że jakbym pisał teraz ogłoszenie, to nie wiem co tak naprawdę mam napisać. W internecie znalazłem też takie stwierdzenie, że "do dampera ze skokiem 2,25 mozesz dac sprezyne ze skokiem 2,75 itp , nigdy mniej". Stąd moje pytanie, bo nie wiem czy jak kupię 400x2.0 to będzie za krótka i będzie się trzymała na końcu gwintu, a nie wiem czy jak kupię 400x2.5 to nie będzie za długa. Nie wiem jaką sprężynę kupić, żeby wszystko grało, pasowało i nic się przy tym nie zjebało.
Re:
.