RS SEKTOR Solo Air 20mm vs RS REVELATION Dual Air 15mm
RS SEKTOR Solo Air 20mm vs RS REVELATION Dual Air 15mm
witam!
W co lepiej wejsc- rock shox sektor 2014 solo air, pod oś 20 mm czy w rock shox revelation 2012 dual air, pod oś 15mm??
Chodzi mi konkretnie o to czy praca revelationa będzie na tyle lepsza, żeby na jej rzec zrezygnowac z większej sztywności która jest w sektorze ?
W co lepiej wejsc- rock shox sektor 2014 solo air, pod oś 20 mm czy w rock shox revelation 2012 dual air, pod oś 15mm??
Chodzi mi konkretnie o to czy praca revelationa będzie na tyle lepsza, żeby na jej rzec zrezygnowac z większej sztywności która jest w sektorze ?
rock shox Eevelation RCT3 Dual Air [2012] 1850 zł
skok: 120- 150mm
sprężyna powietrzna dual air
tłumienie: Motion Control DNA RCT3
golenie górne z anodowanego aluminium serii 7000
golenie dolne z magnezu
korona z kutego aluminium 6066
oś Maxle Lite 15mm
rura sterowa 1 1/8"
waga 1650 g
Sektor RL Solo Air [2014] 1650 zł
skok: 130- 150mm
sprężyna powietrzna solo air
tłumienie: Motion Control
golenie dolne z magnezu
oś Maxle Lite 20mm
rura sterowa stożkowa (tapered) 1,5" - 1 1/8"
waga 1850 g
skok: 120- 150mm
sprężyna powietrzna dual air
tłumienie: Motion Control DNA RCT3
golenie dolne z magnezu
oś Maxle Lite 15mm
rura sterowa 1 1/8"
waga 1650 g
Sektor RL Solo Air [2014] 1650 zł
skok: 130- 150mm
sprężyna powietrzna solo air
tłumienie: Motion Control
golenie dolne z magnezu
oś Maxle Lite 20mm
rura sterowa stożkowa (tapered) 1,5" - 1 1/8"
waga 1850 g
W obu przypadkach masz dwie komory powietrzne, jedna (główna) odpowiada za twardość, druga (negatywna) za czułość - tak w skrócie
W solo air automatycznie ustawia Ci się podobne ciśnienie w obydwu (pompujesz tylko jedną), w dual air możesz dobrać ciśnienia niezależnie.
Dlaczego nie chcę rezygnować z dual-air? Bo dając odpowiednio duże ciśnienie do komory negatywnej mogę "zassać" amorka i tym samym zmienić skok, nie posiadając żadnych drogich (skomplikowanych? sam nie wiem) systemów jak 2step air czy inne. Dodatkowo, przy tak obniżonym skoku na 100mm i dużych ciśnieniach bardzo odpowiada mi praca amorka (pierwsza połowa skoku miękka i przyjemna, potem się mega utwardza), jakiej nie mogłem uzyskać mając amora z solo-air. Osobista preferencja, po prostu mega polubiłem ten system

Dlaczego nie chcę rezygnować z dual-air? Bo dając odpowiednio duże ciśnienie do komory negatywnej mogę "zassać" amorka i tym samym zmienić skok, nie posiadając żadnych drogich (skomplikowanych? sam nie wiem) systemów jak 2step air czy inne. Dodatkowo, przy tak obniżonym skoku na 100mm i dużych ciśnieniach bardzo odpowiada mi praca amorka (pierwsza połowa skoku miękka i przyjemna, potem się mega utwardza), jakiej nie mogłem uzyskać mając amora z solo-air. Osobista preferencja, po prostu mega polubiłem ten system

http://brooce.pinkbike.com
Dual jest fajny jak właśnie chcesz mieć połowę dostępnego skoku, bo tak to jest dupny, Solo też nie jest doskonały ale moim zdaniem (moim podkreślam
) jest lepszy. Miałem revelationa w solo jak i dual air i wybieram tego pierwszego. co do pracy to sektor na tym tłumiku będzie działać bardzo dobrze, do tego oś 20mm, nowszy wypust - mnie to bardziej przekonuje. Do tego masz sprawdzony tłumik konstrukcji cepa, nie do zepsucia.

Mogę mieć spaczone pojęcie dotyczące dobrej pracy przez jazdę na twardym amorze więc tu dyskutować nie będę, ale przecież dual-air'a da się ustawić identycznie co solo-air, czyż nie? Więc skąd różnica?Dual jest fajny jak właśnie chcesz mieć połowę dostępnego skoku, bo tak to jest dupny, Solo też nie jest doskonały ale moim zdaniem (moim podkreślam ) jest lepszy.

http://brooce.pinkbike.com
Bo w dualu albo ustawisz odpowiedni sag i masz wtedy za twardy amortyzator, albo miękki z sagiem ponad 50%. Dlubałem naprawdę długo z ustawieniami i nie dałem rady osiągnąć kompromisu (revelation 130mm z 2007r, taka większa reba). A co do doskonalszych sprężyn powietrznych to np w dorado gdybym nie wiedział co jest środku to dałbym sobie obie rece uciąć, że siedzi zwyczajna sprężyna. Nie ma jakiś progreswyności, nie jest liniowy, nie ma dzikich akcji z twardością albo ustawieniem sagu, po prostu działa tak jak powinien.