W jaki sposób można bezpiecznie zdjąć lakier z ramy?

Tomcio
Kontakt:

W jaki sposób można bezpiecznie zdjąć lakier z ramy?

Post autor: Tomcio »

Witam

Jak w temacie. Nigdy nie miałem do czynienia z takimi rzeczami, zależało by mi na profesjonalnej odbudowie ramy, czyli pozbycie sie wszystkiego co na niej jest a później oddać ją do profesjonalnego malowania. Jakimi sposobami się to robi aby rama się nie osłabiła itp? Ile może taka usługa kosztować? Znacie jakieś zakłady co się tym zajmują? Pozdr
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

do kupienia sa preparaty, ktore sie naklada, czeka chwile, lakier puchnie i mozna go zeskrobac szpachelka albo nawet zmyc myjka cisnieniowa. szukaj pod nazwa scansol, z tego co wiem to sa tez dostepne tego typu produkty w sprayu
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
cichy90
Kontakt:

Post autor: cichy90 »

zgadza sie, jest to chyba najtańsza metoda. Możesz też oddać rame do szkiełkowania. Proces wygląda tak samo jak piaskowanie, tylko używa sie do tego drobin szkła i dzięki temu nie narusza się struktury metalu. Dodatkowo ludzie zajmujący się takimi rzeczami często również malują proszkowo więc załatwiłbyś wszystko za jednym zamachem.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

popieram przedmówców, sam zdejmowałem tak lakier. U mnie nie było Scansolu, ale kupiłem Bemixol - wszystko to to samo. Tylko uważaj, nie wdychaj tego dużo, paskudnie śmierdzi i niezdrowe :/
Golum
Kontakt:

Post autor: Golum »

I nie dawaj absolutnie alu do piaskowania bo zrobią się wżery - mimo iż to logiczne to piszę to ze względu na wielu 'specjalistów' którzy praktykują takie rzemiosło.
operator.ciagnika
Kontakt:

Post autor: operator.ciagnika »

najlepszą opcją będzie jak zrobisz tak jak koledzy wyżej mówili, kup odpowiedni preparat, wyjdzie najlepiej i najtaniej.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

samo chemiczne zdjęcie lakieru w zakładzie to około 30/50 pln.
oczywiście możesz też wydać 30pln na środki i babrać się w tym sam.
kompleksowa usługa zdjęcia lakieru i malowanie zamknie się w granicach 130/200pln.
sokol3miasto
Kontakt:

Post autor: sokol3miasto »

lakier proszkowy sciagalem z faitha 4h. Uzywałem 1,5 puszki Remi-lacku kosztowalo mnie to bodajze 17zł ;) banaleni proste to tylko trzeba uwazac zeby sie noe dostal do ust oczu itp bo parzy w uj ;)
ODPOWIEDZ