[Muszel] Specialized Big Hit 2004 + Marzocchi Monster T 2003

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Phill troche minie zanim wszystko złoże do kupy, na pewno nie pojeżdżę w tym sezonie ;) ja po prostu wiedziałem że potrzebuje czegoś mniejszego, stąd zmiana
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

W sumie już niewiele brakuje, jedyne co mnie w tym całym secie zastanawia to heble. Wszystko lekko zgrabnie i jeb, kotwice do tego ;) Chociaż, po części rozumiem, zawsze mi się Hope marzyły ale w takim rowerku są jakby nie na miejscu :P
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Impus pisze:W sumie już niewiele brakuje, jedyne co mnie w tym całym secie zastanawia to heble. Wszystko lekko zgrabnie i jeb, kotwice do tego ;) Chociaż, po części rozumiem, zawsze mi się Hope marzyły ale w takim rowerku są jakby nie na miejscu :P
Hope mi się zawsze marzyły, dlatego tutaj trafią, choćby miały do kolarki trafić ;) miałem Afffffidy i nie chcę więcej takiej padaki (wykonanie) :evil: poza tym wcale nie są aż tak ciężkie (tzn. są, ale to nie jest aż tak znacząca waga, zważając na zalety, działanie, wygląd i wykonanie cięższego elementu). Tech V2 waży ~340-350g, ze stalowym oplotem. Stare Sainty i Cody ważą ~320-330g na plastikowym przewodzie :) Choć fakt, że np. nowe Cody są ok 70g lżejsze (275g). Sęk w tym że tarcze Hope są ciężkie (ponad 200g sztuka), dlatego cały zestaw wychodzi ciężkawo. Ale coś za coś, schodzę gdzie indziej gdzie się da i gdzie wyrabiam finansowo

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDAQ9QEwAQ

w czwartek dopiero zobacze rame na oczy, a już od tygodnia leży w domu zapakowana :twisted:
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Bardzo mi się nie podoba koncepcja tego roweru. Ja chciałem mieć jako pierwszy w łodzi Sodę z Lirykiem :D Tylko że ja będę miał Formule :D

MUSZEL
Kontakt:

Re:

FRmaniak pisze:Bardzo mi się nie podoba koncepcja tego roweru. Ja chciałem mieć jako pierwszy w łodzi Sodę z Lirykiem :D Tylko że ja będę miał Formule :D
Tylko dlatego Ci się nie podoba? :D dzięki :p poza tym Ty nie mieszkasz w Łodzi tylko pod ;p
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

No na wsi to na pewno będę miał tylko ja Sode :D

MUSZEL
Kontakt:

rama w końcu rozpakowana. Wybrany rozmiar L na mój wzrost 178cm (mam nadzięję) zapewni możliwość wygodnej podróży enduro, co ponoć na Mce jest dość trudne, zważając na długość górnej rury i krótką podsiodłówkę.
Pierwsze wrażenia: Mam wrażenie, że lakier NSa jest stosunkowo słabej jakości, tj. łatwo będzie odpryskiwał, ale jakoś to przeżyję. Rama prezentuje się całkiem ładnie (wiadomo, nie jest to anodowany Antidote, a o anodowanej ramie mi się marzy), choć nadal mam wątpliwości co do wyboru tego ekstrawaganckiego zielono-zółtego - najprawdopodobniej dla zrównoważenia z matowym Lyrikiem, link do którego przykręcany jest damper poleci na czarną mat anode - choć proszę o komentarz w tej kwestii czy to dobry pomysł :)
teraz najgorsze - tj. szukanie piasty do tego pasującej, typu bolt-on evo, masakra jeśli chodzi o koszty.

Damperek ze zdjęcia znalazł już nowego kupca, a do mnie leci RS Monarch RT3 :)
IMG_7346a - Kopia.jpg
a tu takie małe porównanie ;)
IMG_7184 - Kopia.JPG
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Smutno mi trochę, jestem wielbicielem oldschoolu - big hit z monsterem był kozak :P

No ale z pewnością soda będzie bardziej praktyczna, szybsza i fajniejsza w jeździe.
BTW nie maluj

EDIT: Nie doczytałem, myślałem że całą ramę chcesz malować, sam link spoko wyjdzie
Impus
Kontakt:

Oj tam cała rama w czerni też byłaby mega ;)
MUSZEL
Kontakt:

MLYNoBIKER pisze:Smutno mi trochę, jestem wielbicielem oldschoolu - big hit z monsterem był kozak :P

EDIT: Nie doczytałem, myślałem że całą ramę chcesz malować, sam link spoko wyjdzie
hehe, powiedział to gość jeżdżący na Sessionie ;) a tak na poważnie, to BH na zawsze pozostanie w mojej pamięci jako najpiękniejszy rower jaki miałem - no ale, trzeba iść w funkcjonalność, szkoda mi go

nie no, całej ramy nie chcę malować, podobają mi się akcenty czerni na srebrnym i białym, aczkolwiek chcę zminimalizować ilość zieleni :)
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

Ja mam 180 cm i "L" w posiadaniu. Na sodzie bez wiekszych problemow przejechalem beskidzki klasyk,do seryjnego roweru dokupilem tylko sztyce myk myk i zmienilem opony.Jeszcze tylko mi brakuje dampera z szybka regulacja tlumienia wiec ładuj Pan akmulatorki i rob foty :wink: 8)
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
Impus
Kontakt:

utros najlepsze określenie na sztyce teleskopową. Nie ma to jak humorystyczny akcent podczas żmudnego rycia zadań z teorii pola elektromagnetycznego w środku nocy ;)

MUSZEL niedługo już chyba stanie na koła co? Z tego co widzę to już dużo bliżej niż dalej ;)
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: MLYNoBIKER »

MUSZEL pisze:hehe, powiedział to gość jeżdżący na Sessionie ;) a tak na poważnie, to BH na zawsze pozostanie w mojej pamięci jako najpiękniejszy rower jaki miałem - no ale, trzeba iść w funkcjonalność, szkoda mi go
Zawsze marzyłem o bullicie z monsterem lub BH z shiverem i gdyby nie to że stałem się posiadaczem sessiona właściwie nie z mojej inicjatywy to bym w końcu złożył ten dream oldschool set :P a teraz? może kiedyś... jako 2gi rower hehe

Składaj tą sodę i dawaj opinie
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Impus pisze:MUSZEL niedługo już chyba stanie na koła co? Z tego co widzę to już dużo bliżej niż dalej ;)
żeby postawić go na koła, brakuje przede wszystkim kół ;) nie planuje jazdy jeszcze w tym sezonie, nie wyrobię się ze wszystkim niestety
Impus
Kontakt:

MUSZEL oj tam no, obręcze są przecież:P A tak serio to życzę nagłego zastrzyku gotówki bo szkoda żeby taki fajny sprzęt się przez sezon marnował ;) Chociaż w sumie ja już np sezon oficjalnie zamknąłem ;)
Puncu
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: Puncu »

MUSZEL pisze:żeby postawić go na koła, brakuje przede wszystkim kół ;)
To co, nie będziesz składał na tych S-Type'ach? Bo wiesz że jestem chętny :D
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
MUSZEL
Kontakt:

Re:

Impus pisze:MUSZEL oj tam no, obręcze są przecież:P A tak serio to życzę nagłego zastrzyku gotówki bo szkoda żeby taki fajny sprzęt się przez sezon marnował ;) Chociaż w sumie ja już np sezon oficjalnie zamknąłem ;)
ja też już zakończyłem ;) czekam na zastrzyk gotówki i rozmyślam nad kolorystyką piast (szprychy i obręcze czarne ;) ).

Generalnie prawie wszystkie dodatki będą czarne, a co się da (korby, pedały, kiera, sztyca, link ramy jak poanoduje itp.) matowe, by pasowało do Lyrika. Ubzdurałem sobie czerwoną anodę, dlatego mam już napinacz z czerwienią (ale rockring czarno srebrny, także malutko jej będzie widać), czerwony mostek i czerwony zacisk sztycy.

Mam 2 opcje kolorystyki piast (obręcze i szprychy czarne):
- obie czerwone
- przód zielony NSa jak w ramie, tył czarny mat

W sumie nie wiem co wybrać, początkowo napaliłem się na czerwień, ale teraz, kiedy dostępność pasujących do Sody czerwonych piast zmalała, bo mało do niej pasuje, (pewnie byłby jakiś Dart i to ze 200zł droższy niż czarny zwykły NS Cassette) i już sam nie wiem. Może jakieś sugestie?

a, właśnie, tak nawiasem, doszło:
- mostek NS Quark Pro bodajże z 2008 w czerwonej anodzie, 233g, może być, a jak będe ciął mocniej wagę to poleci na inny, z 50g się urwie
- RS Monarch RT3 (tzn. jutro będzie w drodze ;) )

Puncu S-type zostają ;)
Impus
Kontakt:

A jakież to nietypowe piasty w sodzie siedzą?
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Za pstrokato moim zdaniem. W ogole czerwień tam nie siada, ale ja bym poleciał w raw :) ładnie by do ramy stykało
ODPOWIEDZ