Hej,
temat trochę nie na temat DH, ale chcę sobie złożyć lekki rower taki pół xc pół enduro na sztywnej ramie z carbonu. Miał ktoś z was styczność z ramami z tego materiału? Jak z wytrzymałością przy cywilnych zastosowaniach (bez uwzględniania np uderzenia w ramę kamieniem, czy zawieszeniem się na jakimś murku)?
Czego unikać, a co warto brać pod uwagę (może miał ktoś styczność z ramami z różnych typów szmatek i jedne były wyraźnie lepsze od innych)?
Rama carbonowa
No właśnie z tym enduro może być problem.
Sam takowej ramy nie posiadam ale jest sporo tematów. Ludzie piszą że o ile materiał jest w miarę sztywny i lekki to jego mankamentem jest podatność na uszkodzenia od punktowego uderzenia, np: ostry kamień. O ile w alu jest wgniot to tutaj jest co najmniej pęknięcie. W enduro o to nie trudno.
Nie wspomnę już nawet o tym że o ramę stricte do enduro z carbonu może być trudno. Chińczycy robią jakieś fulle ale jak tam u nich ze skokiem i geo to zupełnie nie wiem.
Na forumrowerowe.org jest kilka tematów o takich ramach z adresami sklepów gdzie warto kupować.
Sam takowej ramy nie posiadam ale jest sporo tematów. Ludzie piszą że o ile materiał jest w miarę sztywny i lekki to jego mankamentem jest podatność na uszkodzenia od punktowego uderzenia, np: ostry kamień. O ile w alu jest wgniot to tutaj jest co najmniej pęknięcie. W enduro o to nie trudno.
Nie wspomnę już nawet o tym że o ramę stricte do enduro z carbonu może być trudno. Chińczycy robią jakieś fulle ale jak tam u nich ze skokiem i geo to zupełnie nie wiem.
Na forumrowerowe.org jest kilka tematów o takich ramach z adresami sklepów gdzie warto kupować.
Re:
Przepraszam za post pod postem coś namieszałem.
Wybaczcie taką rozrzutność w pojęciach - chodzi mi o rower na wycieczkę do lasu itd, bez typowo sportowego zacięcia. Enduro użyłem bardziej jako określenie, którym posługiwano się ładnych kilka lat temu w odniesieniu do jazdy, jaką uprawiano pod tym terminem kilka lat temu.
Podsumowując - sztywna rama do jeżdżenia po lesie, na wycieczki i w trochę trudniejszy teren, ale bez wariactw, do trzeciego - lekkiego roweru
Podsumowując - sztywna rama do jeżdżenia po lesie, na wycieczki i w trochę trudniejszy teren, ale bez wariactw, do trzeciego - lekkiego roweru