Rama carbonowa

Jaca
Kontakt:

Rama carbonowa

Post autor: Jaca »

Hej,

temat trochę nie na temat DH, ale chcę sobie złożyć lekki rower taki pół xc pół enduro na sztywnej ramie z carbonu. Miał ktoś z was styczność z ramami z tego materiału? Jak z wytrzymałością przy cywilnych zastosowaniach (bez uwzględniania np uderzenia w ramę kamieniem, czy zawieszeniem się na jakimś murku)?

Czego unikać, a co warto brać pod uwagę (może miał ktoś styczność z ramami z różnych typów szmatek i jedne były wyraźnie lepsze od innych)?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Carbon jest wytrzymaly ale rama ht enduro z carbonu? Nie ma na ranku chyba takich.
Ronnin
Kontakt:

Post autor: Ronnin »

No właśnie z tym enduro może być problem.
Sam takowej ramy nie posiadam ale jest sporo tematów. Ludzie piszą że o ile materiał jest w miarę sztywny i lekki to jego mankamentem jest podatność na uszkodzenia od punktowego uderzenia, np: ostry kamień. O ile w alu jest wgniot to tutaj jest co najmniej pęknięcie. W enduro o to nie trudno.
Nie wspomnę już nawet o tym że o ramę stricte do enduro z carbonu może być trudno. Chińczycy robią jakieś fulle ale jak tam u nich ze skokiem i geo to zupełnie nie wiem.
Na forumrowerowe.org jest kilka tematów o takich ramach z adresami sklepów gdzie warto kupować.
Ronnin
Kontakt:

Re:

Post autor: Ronnin »

Przepraszam za post pod postem coś namieszałem.
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Wybaczcie taką rozrzutność w pojęciach - chodzi mi o rower na wycieczkę do lasu itd, bez typowo sportowego zacięcia. Enduro użyłem bardziej jako określenie, którym posługiwano się ładnych kilka lat temu w odniesieniu do jazdy, jaką uprawiano pod tym terminem kilka lat temu.

Podsumowując - sztywna rama do jeżdżenia po lesie, na wycieczki i w trochę trudniejszy teren, ale bez wariactw, do trzeciego - lekkiego roweru
ODPOWIEDZ