Boxxer WC na sprężynę

kgheraba
Kontakt:

Boxxer WC na sprężynę

Post autor: kgheraba »

Witam, jako że co chwilę muszę wymieniać uszczelki bo się jakoś szybko zużywają to pomyślałem nad przeróbką na sprężynę.
Moje pytanie jest takie, czego będę potrzebował, czy ktoś wgl. coś takiego robił, i jakie mogą być tego koszty?
Pozdrawiam.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Bez sensu, dobre uszczelki powinny trzymać przynajmniej sezon. Pewien jesteś że masz dobre wymiary? Która puszcza?
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

Miałem to samo.
Raz że popychacz był już wytarty, było to wyczuwalne pod palcem
Dwa że ten popychacz był lekko krzywy i potrafił się pokrzywić bardziej.
I trzy to kupowałem o-ringi na allegro, a nie oryginalne od rs'a

Poprzedni właściciel mojego boxxera wc też miał widocznie te problemy, bo już sam wrzucił tam popychacz i sprężynę od team. później ja go kupiłem. Sprężyna była dla mnie za twarda, a na allegro akurat pojawiła się solo air, więc ją kupiłem. Pojeździłem może z pół roku i poirytowany częstymi awariami różnych o-ringów kupiłem srebrną sprężynę w rowerwowy.com

Tak więc da się to zrobić bez problemu. będziesz potrzebował springa i popychacz do sprężyny. Jest grubszy, wytrzymalszy od tego z solo air.
I oprócz mniejszej awaryjności Boxxer ze sprężyną stalową ma tez dużo większa czułość.

Jakieś 3 miesiące temu,gdy jeszcze jeździłem na powietrzu to miałem ten popychacz od wersji Team do sprzedania. Na szczęście nikt go nie chciał i sam go teraz używam.

Jeżeli chodzi o koszty to nowa sprężyna kosztuje ok 120-170zł
http://rowerowy.com/sklep/narzedzia_ser ... zynaboxxer
Popychacz swój wystawiałem za 50zł, nowy ok 200 jeżeli dobrze pamiętam, do 32mm już go trochę trudniej dostać

Jaką masz śr goleni?

MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Szkoda że teraz potrzebujesz bo ja akurat po zimie zamierzam wsadzić do mojego RC - solo air :P
kgheraba
Kontakt:

Post autor: kgheraba »

Mam śr 32 mm i wyciera się oring ten wewnątrz popychacza ten 10x3.5/3mm (u Cb rafal.zwdh to bodajże ten najmniejszy)

A nie wiecie może gdzie mógłbym dostać taki popychacz, bo aktualnie nie mam komputera i korzystam z kolegi uprzejmości.
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

chyba musisz polować
ODPOWIEDZ