Po pierwsze to nie ma takiej regulacji jak regulacja modulacji w tych ani innych Code'ach czy Juicy. To co tam jest to jest regulacja Pad Contact co łatwo sobie przetłumaczyć na "regulacja punktu styku klocków z tarczą" nie ma to żadnego bezpośredniego wpływu na modulację. Regulacja ta odbywa się poprzez częściowe wepchnięcie tłoczka w cylinder tak więc hamulec jest w takim stanie jakby była lekko wciśnięta klamka, ale nie jest wciśnięta (tak rozbierałem i widziałem, pokrętło i ślimak). Powoduje to że musimy wcisnąć mniej żeby klocki złapały. TO NIE JEST MODULACJA HAMULCA!
Po drugie, modulacją nazywa się zdolność hamulca do dokładnego dozowania siły hamowania zależnie od woli użytkownika. Brak modulacja to tzw. działanie 1-0, albo hamuje na pełnej kurwie, albo wcale. Kompletny brak modulacji nie istnieje. Mówiąc bardzo uproszczonym językiem. hamulec o dobrej modulacji łatwo jest nam wyczuć.
Po trzecie. Pokrętło Pad Contact ma pośredni związek z modulacją hamulca, ale to tylko dlatego że modulacja ma ścisły związek zarówno z umiejętnościami ridera jak i jego preferencjami odnośnie ustawienia klamki. Dlatego może się wydawać że hamulec lepiej jest wyczuć w jednej pozycji a w drugiej pracuje 0-1.
nic dodać, nic ująć.
diskordia pisze:idąc twoim torem, można by powiedzieć że każdy amortyzator ma wszystkie systemy kompresji - tylko brak mu regulacji ustawień.
bo bardzo często tak jest. Ochłoń człowieku, bo tylko zadymy potrafisz wszczynać na forum
diskordia pisze:idąc twoim torem, można by powiedzieć że każdy amortyzator ma wszystkie systemy kompresji - tylko brak mu regulacji ustawień
Bo tak jest. Gdyby amor nie miał np. tłumienia kompresji to wykres jego twardości w zależności od skoku byłby taki sam jak taki wykres dla samej sprzężny. A wiemy że tak nie jest bo olej musi przepłynąć przez tłumik zarówno przy ugięciu jak i przy powrocie amora. I to ten olej właśnie spowalnia jego pracę. Zazwyczaj nawet jeśli amor nie ma regulacji tego tłumienia, jest ono ustawione w odpowiedni sposób i reguluje się razem z regulacją tłumienia powrotu, tak aby to w miarę współgrało ze sobą dla danej masy i preferencji ridera.
Po za tym tłumienie wolnej kompresji jest inne niż tłumienie szybkiej kompresji nawet jeśli amor nie ma możliwości regulacji ich osobno. Inaczej amory chodziły by jak upośledzone.
diskordia pisze:mlynobiker. a czemu autor miałby dopłacać do hamulca,który nie ma modulacji? tylko dlatego że jest nowszy? ładniejszy?
Więc rozwiń Twoją opinie o braku modulacji w code bo już sam nie wiem o co Ci chodzi czy o brak regulacji adjust pad czy o to że Rki działają zero jedynkowo? - według Ciebie oczywiście
diskordia pisze:nhp890
odchylanie klamki to nie modulacja. podobnie jak juicy5 code5 i inne budżetowe wersje ,code r nie posiadają tej regulacji i nigdy nie posiadały. mimo tego że często masz okazję na nich jeździć,może po prostu nie potrafisz odróżnić code od code r ??
Im większa modulacja, tym łatwiej dozować siłę hamowania. Jak już koledzy wspomnieli, mylisz pojęcia (modulacja - regulacja skoku klamki)
Owszem, potrafię odróżnić Code od Code R.
Widzę że dyskusja odbiegła trochę od tematu :3
To może zapytam jeszcze raz: Czy ktoś miał styczność z Shimano Saint 820? Moge dostać komplet za 1350 zl i zastanawiam się czy warto...
lukasek0 pisze:Widzę że dyskusja odbiegła trochę od tematu :3
To może zapytam jeszcze raz: Czy ktoś miał styczność z Shimano Saint 820? Moge dostać komplet za 1350 zl i zastanawiam się czy warto...
Ile ważysz, chcesz hamulec z tarczami czy już masz, jeśli tak to jakie?
Od siebie polecę sainta m810 - w Twoim budżecie raczej tylko używki, trzeba by tylko pilnowac czy klamki nei ciekną - miałem 4 sztuki, wszystkie ciekły, do wymiany na gwarancji bez problemu, ale w sumie nie wpływa to WCALE na działanie hamulca.
Zobacz jeszcze nowe slxy, nie są bardzo drogie a mocy i mnie brakuje, gdybym nie byl taki biedny to miałbym je już w obu rowerach (w zastępstwie za sainty m810 i juicy 7 które są kiepskie, bardziej byłem zadowolony z juicy 3).
Co do m820 to niestety jeździłem na nich tylko chwilkę, ale podobno są o wiele lepsze od poprzednika. Zobacz na rowerowym czy nie lepiej kupić same zaciski zee (to samo co saint tylko klocki inne), do tego pasujące przewody i klamka z xt albo slxa.
Ważę 70 kg, tarcze mam jakieś stare Shimano 180mm, chwilebym pojeździł, a jak by kasa była to jakieś 203...
Znalazłem skelp z znowym kompletem hamulców (przód i tył) za 1300 albo 1400 zł, nie pamiętam dokładnie.
Na twoim miejscu podarował bym sobie avidy!
Osobiście mogę polecić Shimano Zee http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowe ... ncerz.html.
Cena jest dobra,moc wystarczająca,modulacja też dobra i nie trzeba co dwa tygodnie odpowietrzać,i 3 razy do roku wymieniać uszczelki to w zacisku to w klamce
w w/w porównaniach nie widzę aby ktokolwiek wspomniał, że starsze CODE mają klamki na łożyskach, a CODE R ma klamki na tulejkach które z czasem łapią spore luzy. Na maszynówkach pracują bardzo wporządku