Różnice opon Pomocy !

K2K
Kontakt:

Różnice opon Pomocy !

Post autor: K2K »

Witam, mam problem polegający na tym czym się różnią opony zwijane, a drutowane ?? Które są lepsze, mocniejsze , itd??
Specker
Kontakt:

Post autor: Specker »

Drutowane opony mają stalowy pręt w rancie opony dzięki temu nie zciągają się z obreczy przy gwałtownym spadku ciśnienia. Lepsze hmm. zależy do czego będziesz jej używał ;)
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

wszystko zależy od danego modelu opony.
drutowe - lepsze, bo tańsze,prawie zawsze grubsza/mocniejsza ścianka boczna
zwijane - lepsze, bo znacznie lżejsze,przeważnie mają też lepszą gumę-kord-oplot i wszystkie inne bajery stosowane w oponach.
skoro można zaoszczędzić po pół kilo na sztuce,to chyba każdy kto ma kaskę kupi zwijane.
jeszcze nie słyszałem żeby ktoś z wyboru jeżdził na drutówkach,raczej wyłącznie ze względów ekonomicznych
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Specker pisze:dzięki temu nie zciągają się z obreczy przy gwałtownym spadku ciśnienia
A od kiedy tak to działa. To że drutowane mają drut w stopce nie oznacza przecież że zwijane nie mają tam nic. A mają, z tego co wiem jest to sznur z kevlaru, który działa tak samo jak drut w kwestii jego rozciągania, a więc i spadania opony. Ale inaczej gdy chcemy oponę zwinąć w kłębek. Wtedy po prostu się nie łamią.

Nie zauważyłem różnicy w trudności zakładania opony czy to zwijanej czy drutowanej.

Zwijanki są ogólnie lepsze ze względu na to że są lżejsze, a po za tym zwijane wersje opony częściej występują z wysokim TPI, różnych mieszankach gumy i w ogóle w jakichś pro opcjach :D
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
K2K
Kontakt:

Post autor: K2K »

chodzi mi o Schwalbe BIG BETTY , chyba że mógł by mi ktoś doradzić jakieś inne gumy tak do 200 zł za parę.
ODPOWIEDZ