Shimano VS Sram.
Shimano VS Sram.
Witajcie, cześć i czołem.
Wstęp:
Kolejny dzień, kolejny ciężki wybór, kolejny problem,kolejne pytanie.
Mam do wyboru kilka napędów, w kilku konfiguracjach.
Problem polega na tym, że nie do końca wiem na co się zdecydować.
Od dawna byłem zwolennikiem srama, jednakże w chwili obecnej różnice między jednym a 2 moim zdaniem zatarły się już na tyle że wybór się utrudnił.
Rozwinięcie:
Do wyboru:
Przerzutka: Sram X.0 Tech II, krótki wózek
Manetka: Sram X.0 lub X.9
Przerzutka: Sram X.0 DH, Super krótki wózek (bez blokady)
Manetka: Sram X.0
Przerzutka: Shimano Saint Shadow + SS
Manetka: Shimano XTR
Zakończenie.
Który secik wybrać ?
Zależy mi na płynnej zmianie przełożeń, masie i niezawodności.
Pomocy Panowie !
Wstęp:
Kolejny dzień, kolejny ciężki wybór, kolejny problem,kolejne pytanie.
Mam do wyboru kilka napędów, w kilku konfiguracjach.
Problem polega na tym, że nie do końca wiem na co się zdecydować.
Od dawna byłem zwolennikiem srama, jednakże w chwili obecnej różnice między jednym a 2 moim zdaniem zatarły się już na tyle że wybór się utrudnił.
Rozwinięcie:
Do wyboru:
Przerzutka: Sram X.0 Tech II, krótki wózek
Manetka: Sram X.0 lub X.9
Przerzutka: Sram X.0 DH, Super krótki wózek (bez blokady)
Manetka: Sram X.0
Zakończenie.
Który secik wybrać ?
Zależy mi na płynnej zmianie przełożeń, masie i niezawodności.
Pomocy Panowie !
Tylko Acros AG-E Titanium. To co podałeś to śmieci do marketówek z Tesco.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
Re:
Jak mniemam coś pod kopułą masz nie za bardzo.uzurpator pisze:Tylko Acros AG-E Titanium. To co podałeś to śmieci do marketówek z Tesco.
Zadałem normalne pytanie.
Chciałbym uzyskać normalną odpowiedź

Otrzymałeś normalną odpowiedź na poziomie pytania które zadałeś.
Pytasz o lepszość topowych grup obu producentów.
Hint: Nie ma to znaczenia. Wszystko od deore/x.5 w górę pracuje tak samo.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
Re:
uzurpator pisze:Otrzymałeś normalną odpowiedź na poziomie pytania które zadałeś.
Nie ma produktu doskonałego.
Proszę o pomoc w wybraniu topowych produktów, lub opinie na temat ich działania, zachowania w danym połączeniu.
Wybór jest dość zróżnicowany, kombinacji jest sporo.
Dla przykładu kwestia porównania przerzutki Sram X.0 w wersji DH i wersji Type II dla mnie ma spore znaczenie. Nie wiem czy pchać się w wersję sygnowaną pod zjazd czy wersję z blokadą. Jedno i drugie ma sens, kwestia tego co większy.
Twoja odpowiedź nic nie wnosi, w dodatku na dobrą sprawę jest idiotyczna.
Nie udzielaj się w tym temacie jeżeli nie masz nic do powiedzenia.
Ja osobiśćie brał bym ten zestawik , a saint jaki na 9,10 rz , a może saint ,i saint bo manetka na 10rz jest extra sam mam ja i dobra jest praca manetki.
Ja osobiśćie brał bym ten zestawik , a saint jaki na 9,10 rz , a może saint ,i saint bo manetka na 10rz jest extra sam mam ja i dobra jest praca manetki.
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
-
- moderator
- Kontakt:
MaxxisDH
shadow plus ma tylko ten 10rz.
Ja jestem zwolennikiem shimano, nie wiem czy z przyzwyczajenia czy co i też bym wybrał secik shimano zwłaszcza jak już ma shadow plus, bo mój M810 się tak tłucze że mam ochotę go wywalić..
shadow plus ma tylko ten 10rz.
Ja jestem zwolennikiem shimano, nie wiem czy z przyzwyczajenia czy co i też bym wybrał secik shimano zwłaszcza jak już ma shadow plus, bo mój M810 się tak tłucze że mam ochotę go wywalić..
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
www.pinkbike.com/photo/12075880/
manetka x0 i przerzutka możliwie najtańsza z możliwie najkrótszym wózkiem. Jak się urwie to mniej zaboli, wagowo zysk taki, ze jak chlapnie błotem to i tak będzie ciężej, no i tak jak uzurpator napisał, od x5 wszystko pracuje tak samo (jeśli mowa o przerzutkach).
Manetkę x0 brałbym tylko z powodu możliwości regulacji wstępnego ustawienia dźwigni, jak nie będziesz tego potrzebować to bierz x7/9, bo tu także poza znaczkiem nie poczujesz różnicy.
Takie jest moje zdanie, jeśli miałbym wybierać z pośród tych 3 to dwa pierwsze zestawy, shimano jest dobre do korb hamulców i kaset (to nadal jest moje zdanie które wyrobiłem sobie na naprawdę dużej ilości sprzętu różnych klas i firm
)
Manetkę x0 brałbym tylko z powodu możliwości regulacji wstępnego ustawienia dźwigni, jak nie będziesz tego potrzebować to bierz x7/9, bo tu także poza znaczkiem nie poczujesz różnicy.
Takie jest moje zdanie, jeśli miałbym wybierać z pośród tych 3 to dwa pierwsze zestawy, shimano jest dobre do korb hamulców i kaset (to nadal jest moje zdanie które wyrobiłem sobie na naprawdę dużej ilości sprzętu różnych klas i firm

Re:
GgG pisze:manetka x0 i przerzutka możliwie najtańsza z możliwie najkrótszym wózkiem. Jak się urwie to mniej zaboli, wagowo zysk taki, ze jak chlapnie błotem to i tak będzie ciężej, no i tak jak uzurpator napisał, od x5 wszystko pracuje tak samo (jeśli mowa o przerzutkach).
Takie jest moje zdanie, jeśli miałbym wybierać z pośród tych 3 to dwa pierwsze zestawy, shimano jest dobre do korb hamulców i kaset (to nadal jest moje zdanie które wyrobiłem sobie na naprawdę dużej ilości sprzętu różnych klas i firm)
Właśnie zastanawiam się nad połączeniem manetki x.0 i przerzutki x.9. Na dobrą sprawę mamy dwukrotną różnicę cenową, a ciężko znaleźć mi różnicę pomiędzy nimi.
Re:
Stary napęd zaczynał mieć dość.GgG pisze:A czemu koniecznie chcesz przejść na 10spd? masz stary naped zjechany? Czy raczej tak dla spokoju / przyjemności?
10s zamiast 9s wybieram dla świętego spokoju.
Napęd muszę zmienić tak czy siak, więc wolę zainwestować już w 10s niż potem narzekać i mieć problem z częściami.