Zabranie roweru do samolotu
-
- moderator
- Kontakt:
Zabranie roweru do samolotu
Na wiosnę będę leciał, nigdy w ogóle nie leciałem samolotem
Zastanawia mnie jak wygląda przewóz roweru, w żadne pokrowce za tysiaka się nie będę bawił po prostu karton.
Jak to wygląda jeśli chodzi o wage / wymiary?
Jak to wygląda w czasie przesiadki? Za pewne będę miał 2 przesiadki czyli wtedy rower odbieram na miejscu, a na przesiadce nie martwię się tym?
Jak to wygląda jeśli chodzi o opłaty
Nie ukrywam że chciałbym zabrać 2 rowery, co lepiej wrzucić 2 do 1 kartonu czy mieć 2 kartony? Jest w ogóle na to realna szansa się tak zapakować? bo oczywiście dochodzi do tego bagaż w walizce (ten 20kg) + bagaż podręczny.
Lot daleki do ameryki północnej, więc na pewno inne zasady niż jakiś wizz do londynu itp :P Ma ktoś coś doświadczenia w tym i może poradzić?
Zastanawia mnie jak wygląda przewóz roweru, w żadne pokrowce za tysiaka się nie będę bawił po prostu karton.
Jak to wygląda jeśli chodzi o wage / wymiary?
Jak to wygląda w czasie przesiadki? Za pewne będę miał 2 przesiadki czyli wtedy rower odbieram na miejscu, a na przesiadce nie martwię się tym?
Jak to wygląda jeśli chodzi o opłaty
Nie ukrywam że chciałbym zabrać 2 rowery, co lepiej wrzucić 2 do 1 kartonu czy mieć 2 kartony? Jest w ogóle na to realna szansa się tak zapakować? bo oczywiście dochodzi do tego bagaż w walizce (ten 20kg) + bagaż podręczny.
Lot daleki do ameryki północnej, więc na pewno inne zasady niż jakiś wizz do londynu itp :P Ma ktoś coś doświadczenia w tym i może poradzić?
Trek Session Park
www.pinkbike.com/photo/12075880/
Mi się skojarzyło z tym tripem do Whistler. Z tego co pamiętam jak ja latałem z przesiadkami, to nadawałem bagaż w miejscu pierwszego wylotu, a odbierałem na koniec podróży, między przesiadkami to chyba linie lotnicze same przerzucają bagaże, koszt może być nie mały i chyba inny u każdej linii lotniczej jest, jeśli dobrze pamiętam, oraz przy oddawaniu roweru zagadałbym o jakieś oznaczenie, że to delikatny sprzęt, bo różnie może być z przerzucaniem bagażu. Jeśli lecisz do bikeparku to rozważyłbym opcję wypożyczenia sprzętu na miejscu.
-
- moderator
- Kontakt:
Opcja że sprzedażą roweru i kupna nowego nie wchodzi w grę, nie zabieranie roweru i wypożyczanie też nie wchodzi w grę. Na pewno muszę zabrać swój rower a ten drugi to tylko pomysł i nie jest konieczny.
Jakoś Ci wszyscy zawodnicy co co chwilę jeżdzą na zawody crankworx itp muszą jakoś brać rowery nie wierze że je wysyłają kurierem...
Może właśnie ktoś był w whistler i podzieli się jak to wyglądało?
Jakoś Ci wszyscy zawodnicy co co chwilę jeżdzą na zawody crankworx itp muszą jakoś brać rowery nie wierze że je wysyłają kurierem...
Może właśnie ktoś był w whistler i podzieli się jak to wyglądało?
Trek Session Park
To w sumie jest tak, jak z dodatkowym bagażem, ja leciałem z Berlina do Kanady z przesiadką w Londynie i po prostu oddałem bagaż w Berlinie, odebrałem w Kanadzie, z tego co pamiętam, po prostu będziesz musiał zapłacić więcej za bagaż, i poskładaj rower tak, aby zajmował możliwie mało miejsca, jeśli pamiętam dobrze to widziałem na jakimś filmiku z tripu jak koleś zdjął koła, amora, kierownicę, i jakoś wszystko poukładał do dużej walizki.
-
- moderator
- Kontakt:
@komarek
A ile cię kosztował ten nadbagaż = rower?
Jakbym leciał 1 linią to można bez problemu sprawdzić, ale będę leciał 3 liniami = 2 przesiadki i nie bardzo mogę się w tym połapać jak podliczyć koszt.
Kwestia spakowania roweru to lajtowo, właśnie chodzi o koszty i dopilnowanie żeby rower doleciał do miejsca docelowego razem ze mną :P
A ile cię kosztował ten nadbagaż = rower?
Jakbym leciał 1 linią to można bez problemu sprawdzić, ale będę leciał 3 liniami = 2 przesiadki i nie bardzo mogę się w tym połapać jak podliczyć koszt.
Kwestia spakowania roweru to lajtowo, właśnie chodzi o koszty i dopilnowanie żeby rower doleciał do miejsca docelowego razem ze mną :P
Trek Session Park
-
- Kontakt:
Jeżeli masz kilka przesiadek – loty różnymi liniami, ale jedna rezerwacja to za przewóz sprzętu sportowego/nadbagaż płacisz tylko raz. Jeśli masz po prostu trzy różne rezerwacje to będziesz musiał płacić 3 razy. Opłaty za nadbagaż/sprzęt rowerowy znajdziesz przeważnie na stronie przewoźnika (ewentualnie tel.). Roweru raczej nie nadasz jako nadbagaż bo nie spełnia wymogów wymiarowych. Ale jest opcja sprzetu sportowego. To czy chcesz nadać rower w Polsce i odebrać na lotnisku docelowym, czy gdzieś pośrodku zależy od Ciebie. Mówisz tylko przy check-in gdzie chcesz odebrać bagaż. Potem po prostu nadajesz go jeszcze raz.
Ale najlepiej bez kombinowania, nadajesz do miejsca docelowego i spokoj.
Ale najlepiej bez kombinowania, nadajesz do miejsca docelowego i spokoj.
-
- moderator
- Kontakt:
@maverick-fr
Dzięki za cenne info, w takim razie widzę że ważniejsze od ceny biletu jest jakim przewoźnikiem lecimy.
Przykładowo
British Airways > British Airways > Air Canada
Lot > Lufthansa > West Jet
W lufthansie przewóz roweru między kontynentami to... 500 USD!!
a British Airways - rower free
Więc warto dołożyć 500zł do biletu zamiast lecieć tańszym a dopłacać 1500zł za rower
Dzięki za cenne info, w takim razie widzę że ważniejsze od ceny biletu jest jakim przewoźnikiem lecimy.
Przykładowo
British Airways > British Airways > Air Canada
Lot > Lufthansa > West Jet
W lufthansie przewóz roweru między kontynentami to... 500 USD!!
a British Airways - rower free
Więc warto dołożyć 500zł do biletu zamiast lecieć tańszym a dopłacać 1500zł za rower

Trek Session Park
-
- Kontakt: