zielony w downhillu

ranger123211
Kontakt:

zielony w downhillu

Post autor: ranger123211 »

Witam jestem Patryk mam 15 i chcialbym zaczac jezdzic downhill.
Nie wiem moze jestem za mlody ale chce zaczac jak najszbciej.
Juz od jakiegos czasu zaczelismy z kuzynem zjezdzac po lasach itp ale teraz chcialbym zaczac jezdzic na powaznie. Jak na razie nie mam profesjonalnego sprzetu ani kasku ale na poczatek chcialbym zakupi jakis fajny rowerek za max 2 tysie. Wiem ze to malo na rower z prawdziwego zdarzenia ale chcialbym zaczac pomalu krok po kroku. Moze wy mi cos polecicie,podacie jakies linki dobrych jak na ta cene sprzetu a przede wszystkim objasnicie co i jak z tym sportem. Moj starszy kuzyn kiedys jezdzil i to on mnie ttym zaciekawil. Zrobilismy pare tras w lesie i staramy sie zjezdzac jak najplynniej i najszybciej. Nie straszne nam bloto i deszcz. Licze na wasz pomoc. A i najwazniejsze. Miszkam w okolicy Sanoka moze ktos z okolicy nauczy mnie paru podstawowych dla tego sportu technik itp. Czekam na odpowiedzi. Pozdro
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Czyli oczekujesz od nas, żebyśmy podsunęli Ci linki i przy okazji wytłumaczyli czym jest downhill?

Ostatnio ten Hornet rzucił mi się w oczy.
http://allegro.pl/dartmoor-hornet-rock- ... 61269.html
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Szukaj używanego sztywniaka w okolicach 1500zł i KUP SOBIE KASK i inne ochraniacze za resztę floty
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Podstawy są takie:

- najpierw Kask
- potem rower

Jeżeli już zacząłeś jeździć to niestety kask jest podstawą, chociażby otwarty typu "orzech". Potem ochraniacze na kolana ewentualnie łokcie. Niestety ale trzeba od tego zacząć, o głowie nie muszę mówić bo cenna ale kolana nie mniej, bo najczęściej cierpią przy upadkach a urazy w kolanach goją się miesiącami albo w ogóle. A chyba nie chcesz po pierwszej jeździe przez rok nie wsiadać na rower a przez kilka lat czuć kolano co ranek wstając z łóżka.

Wiem że to trochę pesymistyczne podejście ale mówię z własnego doświadczenia bo prawie 2 lata walczyłem z bólami po głupiej kontuzji.

Nie jesteś za młody, ale że masz dopiero 15 lat nie powinno Ci się wcale spieszyć, dopiero nabędziesz siły i wytrzymałości które są potrzebne w tym sporcie. Obejrzyj trochę filmów przez zimę, zobacz na allegro co jest dostępne i za ile, poszukaj tematów na forum które już zostały omówione i na wiosnę będziesz mógł zaczynać załatwiać konkrety.
ranger123211
Kontakt:

Post autor: ranger123211 »

Wiem wiem kask to podstawa wiec juz sie rozgladam za jakims w miare zeby niezmieniac co po chwile.
Czym jest downhill? Wydaje mi sie ze wiem ale chetnie posluch i was.
Ten rowerek fajny fajny ale ciekawy jestem zdania i innych uzytkownilow.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Rower fajny, jedyną wadą jest tu brak napinacza, więc będziesz musiał go dokupić.
Wymieniłbym też mostek, zoomowi bym nie zaufał.
O definicje Dowhillu czy Freeridu nawet nie pytaj, każdy na takie pytanie odpowie inaczej.

ODPOWIEDZ