Elixiry 5S opinia

olaf.mgfg
Kontakt:

Elixiry 5S opinia

Post autor: olaf.mgfg »

Witam.
Przeszukując allegro natknąłem się na elixiry 5S i jestem trochę zielony stąd pytanie co oznacza to S ? są równie dobre jak zwykłe 5 ?
olaf.mgfg
Kontakt:

Elixiry 5 vs shimano 596

Co byście wybrali z tych dwóch hamulców ? Który bardziej nada się na lokalne trasy (fr i lekkie dh) bo nie mogę się zdecydować ostatecznie. Chyba elixiry lepsze?
FilipECki1
Kontakt:

Post autor: FilipECki1 »

S to chyba oem dla Speca albo Scotta, chyba niczym się nie różnią
Paul
Kontakt:

Re:

Post autor: Paul »

Elixir 5s ma regulacją położenia klamki od kierownicy którą możesz regulować ręką, Elixir 5 nie jestem pewien, albo tej regulacji nie ma albo możesz nią kręcić przy pomocy imbusa. Chodzi o takie pokrętełko pomiędzy dźwignią a kierownicą.

Reszta z tego co wiem jest taka sama jak w zwykłych Elixirach 5.
FilipECki1 pisze:S to chyba oem dla Speca albo Scotta, chyba niczym się nie różnią
OEM dla Speca ma oznaczenie SL i różni się głównie kolorem - przynajmniej Elixir CR.
olaf.mgfg pisze:Co byście wybrali z tych dwóch hamulców ? Który bardziej nada się na lokalne trasy (fr i lekkie dh) bo nie mogę się zdecydować ostatecznie. Chyba elixiry lepsze?
Jeżeli chodzi o wybór pomiędzy Elixirem 5 a 5s to odpowiedz sobie tylko na to pytanie czy często zmieniasz położenie klamki.
Jeżeli chodzi o samą jazdę to zależy jakie DH - tzn jak ostry teren masz w okolicy. Chociaż bardzo dużo tu się da zmienić klockami.

A nawiasem przypominam o edycji postów, zamiast pisaniu kolejnych ;)
olaf.mgfg
Kontakt:

Wiem o edycji ale źle mi się kliknęło, wybacz :-) Położenie klamki zmieniam ras na ruski rok... ustawię i śmigam i nie mam z tym jakiś problemów. Może troszkę zdeformuję pytanie - nowe shimano czy używane elixiry 5 ;-) edit/ Nie zauważyłem , że w pości na początku nie dodało mi kawałka tekstu, chodzi mi o shimano 596
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Wprawdzie nie jeździłem na Shimano Deore ale niedawno miałem taki sam dylemat jak Ty i na podstawie tego co udało mi się dowiedzieć wybrałem używane Avidy 5s. Elixir ma wiele wersji ale w większości to ta sama konstrukcja (5s mam w enduro a w dh mam CR) i sporo moich znajomych sobie je chwali, jedyna krytyka jaką znam z pierwszej ręki to tyle, że słabną na ostrych trasach Dh gdzie jest sporo hamowania i pionowe ściany ale na lokalnych miejscówkach bez gotowania 15 min w dół myślę że sobie dadzą radę bez kłopotu.

Bardzo dużo zależy tez od klocków ale tu ciężko coś powiedzieć bo ile osób tyle opinii a samych zamienników jest do Elixira zatrzęsienie.

Z moich osobistych uwag do Shimano to przede wszystkim to że jest na oleju mineralnym, a Elixir na dot4, zatem płyn od samochodu pasuje i wszędzie go pełno, poza tym słyszałem że mineralny zmienia charakterystykę na mrozie i to wpływa na hamowanie ale nie miałem z tym do czynienia osobiście.
ODPOWIEDZ