Stery Tapered.
-
- Kontakt:
Stery Tapered.
Witam. Posiadam stery tapered Dvision i mam pytanie co do ich montażu. Kiedyś jak zmieniałem łożyska to sterówka od dołu oparła się o miske i ta sobie wypadła. Był na niej biały klej(smar? jakaś maź) i wsadziłem to z powrotem. Niby siedzi ciasno ale mam pytanie czy takie stery należy jakoś konserwować tj wklejać specjalnym klejem, żeby to siedziało ciasno. Bo niby jest spasowane, ale dałbym rade to rękami wyjąć a chyba nie powinno tak być;] z tego co pamiętam to stery zawsze trzeba było stukać ostro młotem, żeby wyszły 

Nie do końca jasno to przedstawiłeś, na początek powiem że łożyska sterów ogólnie nie są wbijane tylko faktycznie chodzą raczej luźno w miskach te za to są nabijane na ramę także jeżeli wypadły Ci same łożyska to wszystko jest ok, pod warunkiem że któryś element sterów (miski) jeszcze w ramie zostały.
Jeżeli nie to miałeś na myśli - sprecyzuj.
Jeżeli nie to miałeś na myśli - sprecyzuj.
Jezeli wypadla Ci dolna miska, to napewno nie jest to normalne. W calej mojej karierze nigdy nie spotkalem sie z tym, by miski same wylatywaly. Byc moze ktos kiedys mlotkiem wbijal krzywo i wyrobil glowke ramy tak, ze wypadaja. Albo po prostu stery noname, nie do konca takie same wymiary jak podaje producent. Ale patrzac dalej w przyszlosc jezeli wszystko jest dobrze zlozone scisniete nie ma luzow to nie powinno przeszkadzac.
-
- Kontakt:
Chodzi o górną miske ;] i górne łożysko póki co strzela, a nowe (dokładnie takie samo) po skręceniu, jest luz, bo nie sądzę żeby strzelała miska. A wypadła mi jak, nie było łożysk (bo sobie je czyściłem) i rower sobie po prostu stał i włożyłem rure w rame, żeby rower stał, a nie leżał na ziemi, sterówka zapierając się o miskę wypchnęła ją. I było na niej coś białego. A słyszałem, że stery do glorki nowej się wkleja na specjalny klej, żeby nie trzeszczały i stąd moje pytanie... Jasno?