Rzeczoznawca rowerowy, ktoś zna, pomoże ?

jo_biker
Kontakt:

Rzeczoznawca rowerowy, ktoś zna, pomoże ?

Post autor: jo_biker »

Witam, poszukuję rzeczoznawcy rowerowego lub kogoś kto mi pomoże w poniższym problemie.
Zakupiłem na allegro ramę wraz z Foxem 40, amortyzator okazał się pęknięty. Sprzedający twierdzi że owego pęknięcia nie było. Tłumacząc , że sam je mogłem zrobić poprzez niewłaściwe dokręcenie śrub osi. Aby problem był bardziej przejrzysty wstawiłem zdjęcia.
thumb (2).jpg
thumb (3).jpg
Pęknięcia są dwa, oba od wewnętrznej strony amortyzatory i nie były widoczne na zdjęciach który otrzymałem od sprzedającego . Brak fotografii tego miejsca gdzie znajdujowala się usterka, sprzedający wyjaśnił następująco …..” wykonałem takie zdjęcia o jakie Pan prosił …………… poprosił pan jedynie o zdjęcie amortyzatora …… "
W pierwszej kolejności o poprosiłem o pomoc CULTBIKES, w celu wystawienia ekspertyzy. Co było przyczyną pęknięcia ; uderzenie czy zbyt mocne dokręcenie śrub. CULTBIKES odesłał mnie do rzeczoznawcy zaznaczając: że używanie danego sprzętu może być niebezpiecznie oraz moment dokręcania tych śrub jest bardzo mały i łatwo tą wartość przekroczyć. Sprawa na chwilę obecną jest zgłoszona na allegro, ale jak to z allegro często bywa; swoich racji trzeba dowieść samemu.
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Sprawdź na liście lokalnego sądu listę biegłych (powinna być na stronie sądu) i mozesz spróbować odezwać się do kogoś, kto zajmuje się materiałoznawstwem czy tego typu zagadnieniami z zakresu polibudy, powinny być kontakty do nich, przedzwoń zapytaj ile by to kosztowało i czy to się mieści w zakresie ich kompetencji.

Opinia sklepu rowerowego to jedno a biegły sądowy to zupełnie inny kaliber środków dowodowych :)
NadymannY
Kontakt:

Post autor: NadymannY »

Można wiedzieć kiedy kupiłeś amortyzator? Jakie dokładnie zdjęcia dostałeś ? Bo z tego co na razie wynika to, to że na sprzedającym ciąży K.C. a dokładnie rękojmia. Podpisywaliście klauzulę (w co wątpię) ?
Czy było to kliknięcie KUP TERAZ ?
piotrex
Kontakt:

Re:

Post autor: piotrex »

NadymannY pisze:Można wiedzieć kiedy kupiłeś amortyzator? Jakie dokładnie zdjęcia dostałeś ? Bo z tego co na razie wynika to, to że na sprzedającym ciąży K.C. a dokładnie rękojmia. Podpisywaliście klauzulę (w co wątpię) ?

fajnie,ze chcesz pomoc,ale kombinujesz w zla strone-po co rekojmia skoro to najzwyklejsza niezgodnosc towaru z umowa? kupil amortyzator w pelni sprawny,a dostal pekniety (jesli tak bylo),czyli towar niezgodny z umowa.
jesli chce sie to podciagnac pod kk to par 286-wprowadzenie w blad (co do stanu faktycznego) w celu osiagniecia korzysci majatkowej (zawyzenie ceny).
pozostale zadane przez Ciebie pytania (poza klauzula) sugeruja,ze chcesz isc w strone zwrotu w ciagu 10dni,ale to nie ma tutaj zastosowania bo tyczy sie tylko i wylacznie sprzedazy konsumenckiej dokonywanej na odleglosc,a ta sprzedaz transakcja konsumencka raczej nie jest...

autorze tematu wrzuc linka do aukcji
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Co do samego pęknięcia to nikt tutaj Tobie niczego sensownego nie powie. Jedyna opcja to tak jak Paul napisał - zgłosić sprawę do materiałoznawcy i ew. określić kiedy mogło nastąpić pęknięcie.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Paul
Kontakt:

Piotrex dokładnie tak jak mówisz z tą tylko różnicą, że kupujący (wywodzący skutki prawne) musi udowodnić że to nie jemu się przytrafiło, a sprzedający się zapiera.

Ja bym się przyjrzał w jakim czasie od odebrania zgłosił niezgodność sprzedającemu.
Dalej, na moje (ale specjalistą oczywiście nie jestem) takie pękniecie powstało raczej ze względu na za mocne dokręcenie i jazdę (przeciążenia) niekoniecznie dzwon i pewnie nie samo dokręcenie. Jeżeli jakiś biegły by to potwierdził, a czas pomiędzy odebraniem paczki a zgłoszeniem byłby kilku godzinny, ew. inny krótki - wtedy mamy podstawę do uznania rękojmi za wady ukryte, czy niezgodność z umową (Piotrex popraw mnie jeżeli się z tym ostatnim mylę bo ja w karnym siedzę nie w cywilnym;))
NadymannY
Kontakt:

Re: Re:

piotrex pisze:
NadymannY pisze:Można wiedzieć kiedy kupiłeś amortyzator? Jakie dokładnie zdjęcia dostałeś ? Bo z tego co na razie wynika to, to że na sprzedającym ciąży K.C. a dokładnie rękojmia. Podpisywaliście klauzulę (w co wątpię) ?

fajnie,ze chcesz pomoc,ale kombinujesz w zla strone-po co rekojmia skoro to najzwyklejsza niezgodnosc towaru z umowa? kupil amortyzator w pelni sprawny,a dostal pekniety (jesli tak bylo),czyli towar niezgodny z umowa.
jesli chce sie to podciagnac pod kk to par 286-wprowadzenie w blad (co do stanu faktycznego) w celu osiagniecia korzysci majatkowej (zawyzenie ceny).
pozostale zadane przez Ciebie pytania (poza klauzula) sugeruja,ze chcesz isc w strone zwrotu w ciagu 10dni,ale to nie ma tutaj zastosowania bo tyczy sie tylko i wylacznie sprzedazy konsumenckiej dokonywanej na odleglosc,a ta sprzedaz transakcja konsumencka raczej nie jest...

autorze tematu wrzuc linka do aukcji
Ze wszystkim się zgodzę. Można to podciągnąć pod K.K jak i K.C.
Ale jak poszedł by z tym na policję czy od razu chciał składać papiery do sądu wejdzie to w K.C- rękojmię, dlatego też nie przytaczałem tu K.K.

A idąc do rzeczoznawcy pewnie usłyszy, że za mocno przykręcił.
Więc nawet bym się tam nie kierował a poszedł na policję, oraz zgłosił spór na allegro.

jo_biker
Pokaż zdjęcia jakie dostałeś. jeżeli foty będą ucięte albo modyfikowane to może oznaczać tylko jedno, a mianowicie ukrycie wady przed kupującym.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Paul, Prawda jest taka,ze z reguly jak sprzedajacy dostaje pocztowke z policji z wezwaniem na przesluchanie w roli podejrzanego to staje sie nad wyraz chetny do wspolpracy-stad uwazam,ze warto ten watek pociagnac,niezaleznie od tego jak dlugo zajmie procedowaniep przed sadem.

a co do cywilki,to najsensowniej byloby pojsc do bieglego z zakresu materialoznawstwa zeby ocenil kiedy powstalo pekniecie- podobno mozna to zrobic po stopniu utlenienia materialu. jesli tak jest,to bedzie mozna stwierdzic czy pekniecie ma 2dni czy miesiac,a to wyjasni sprawe.

NadymannY-w sprawach z kc sklada sie pozew bezposrednio do sadu,a nie doniesienie na policje czy do prokuratury. chyba o to Ci chodzilo.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
NadymannY
Kontakt:

Dokładnie o to mi chodziło, ale wiedzą tak daleko niestety nie sięgam jeśli chodzi o prawo więc napisałem to ogólnikowo.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Tylko pytanie co w sytuacji jeśli sprzedający faktycznie nie wiedział o pęknięciach (bo ostatnio zdejmował oś w lecie, bo się nie przyglądał, po prostu nie wiedział) i nie przyzna się do tego choćby nie wiem co?

Czy przypadku przebadania przez rzeczoznawcę lagi dolne będą nadal nadawać się do jazdy?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Od siebie dodam jeden fakt.

Kuknijcie na śrubę trzymającą trzpień ma totalnie zjechane gniazdo na klucz... co dowodzi jednego przy serwisie ktoś nie miał bladego pojęcia z jakim momentem ma być ona dokręcona.
Idąc dalej skoro typ nie potrafił przykręcić takiej śruby dowalając ją na pałę...
Ewidentnie wskazuje na również bezmyślne zbyt mocne dokręcanie ośki...

Szkoda ze nie dasz rady fotki zrobić w skali makro wnętrza tego pęknięcia ;)
Od razu widać wtedy czy jest świeże czy nie ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
GgG
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: GgG »

off_road pisze:Od siebie dodam jeden fakt.

Kuknijcie na śrubę trzymającą trzpień ma totalnie zjechane gniazdo na klucz... co dowodzi jednego przy serwisie ktoś nie miał bladego pojęcia z jakim momentem ma być ona dokręcona.
Idąc dalej skoro typ nie potrafił przykręcić takiej śruby dowalając ją na pałę...
Ewidentnie wskazuje na również bezmyślne zbyt mocne dokręcanie ośki...

Szkoda ze nie dasz rady fotki zrobić w skali makro wnętrza tego pęknięcia ;)
Od razu widać wtedy czy jest świeże czy nie ;)
O tym samym pomyślałem, miałem pisać żeby zobaczyć czy pozostałe śruby w amortyzatorze (półki) i w ramie są poobrabiane i poskręcane na pałę, bo to już by o czymś świadczyło. No chyba że nowy właściciel w przypływie radości postanowiłby odkręcić wszystkie śruby i pomyliłby strony gwintów + używał nędznych kluczy.
Paul
Kontakt:

Piotrex to prawda pocztówka z policji bywa mobilizująca :)

GgG co w przypadku jak sprzedający nie wiedział albo nie przyzna się do tego że wiedział o pęknięciu - nie da sie go oskarżyć o oszustwo :) Nic więcej.

Fakt na tą chwile bez szczegółów jest taki - jeżeli on w aukcji napisał ze towar sprawny to tylko kwestia mocnego uprawdopodobnienia że nie było czasu na tym jeździć a od samego dokręcenia to nie pęknie, na moje powinno wystarczyć, tym bardziej jeżeli by to było poparte ekspertyzą biegłego.
jo_biker
Kontakt:

Re: Rzeczoznawca rowerowy, ktoś zna, pomoże ?

Post autor: jo_biker »

Dużo czasu spędzam w pracy i nie mogę na bieżąco odpisywać na forum, a dodatkowe zdjęcia mogę wykonać wyłącznie w niedziele. Zatem tak: aukcja z allegro: dotyczyła tylko ramy demo ( proszę nie sugerować się kwotą, licytacja była ustawiona od 3000 ). http://allegro.pl/show_item.php?item=3759153731
Po wygraniu aukcji sprzedający napisał maila:

" ........ Tak więc według ustaleń telefonicznych wraz z potwierdzeniem mailowym zakupił Pan ramę Specialized Demo 8 II wraz z amortyzatorem Fox 40 RC2 za kwotę 4600zł+35zł przesyłka kurierska.... "

Paczkę od kuriera otrzymałem w piątek 6.12.2013 i w ten dzień poinformowałem sprzedającego o pęknięciach.
Opis amortyzatora wyglądał następująco:

" ......... Osobiście pracuje jako serwisant rock shoxa w Białymstoku tak więc widelec byl w dobrych rękach. Na górnych lagach posiada 2 minimalne ryski praktycznie niewyczuwalne pod palcem ale jako że fox 40 nie posiada otwartej kąpieli olejowej to nawet ksztyny oleju smarujacego nie puszcza. W ubiegłym roku tłumik mial 2 krotnie wymieniany olej natomiast w tym roku 3 krotnie, zawsze używałem do tłumika oleju typu Fox Fork. Stan tłumika jest jak najbardziej zadowalający, minimalnie zmieniłem ustawienie shimów aby amortyzator był czulszy oraz dodatkowo założyłem oringa na dekielku dampera aby na zapas uszczelnic tłumik od dołu. Mniej więcej co miesiąc były czyszczone i smarowane gąbeczki wraz ze ślizgami. Ślizgi są w idealnym stanie natomiast uszczelki oraz gąbeczki zostały wymienione na nowe oryginalne w lipcu bieżacego roku. .........
Sztywna oś w amorku jest pilniczkiem diamentowym przerobiona z imbusa 5 na imbus 8 ......... "

Poprosiłem o dodatkowe zdjęcia amortyzatora, wklejam tylko te które maja coś wspólnego z pęknięciem .
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Acha jeszcze jeden ważny fakt przed wysyłką sprzedający wykonał serwis:

......... " Nie ma najmniejszego problemu:) Ja w pracy dzisiaj wyczyściłem ramke i tak jak obiecałem przesmarowałem foxana tak wiec na kolejny miesiąc jazdy smarowanie z głowy. Amor jak i rama są już spakowane tak więc po otrzymaniu przelewu zamawiam odrazu kuriera ....."
sznib
Kontakt:

Re:

Post autor: sznib »

GgG pisze:Tylko pytanie co w sytuacji jeśli sprzedający faktycznie nie wiedział o pęknięciach (bo ostatnio zdejmował oś w lecie, bo się nie przyglądał, po prostu nie wiedział) i nie przyzna się do tego choćby nie wiem co?
Obowiązkiem sprzedającego jest dokładne sprawdzenie towaru przed sprzedażą i jego dokładne opisanie. Także tłumaczenie że "nie wiedział bo dawno zaglądał" jest niepoważne.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Wracając jednak do sedna sprawy (pomijając bełkot prawniczy ;) ) zwróciłem uwagę na pewien szczegół, który może lub nie być pomocny w sprawie. Z tego co mi się wydaje to w momencie gdy mocowanie nie jest pęknięte, cały element haka w który wchodzi oś powinien od spodu schodzić się na równo (tworzyć równą płaszczyznę z rozcięciem) co można zobaczyć na takim zdjęciu poglądowym Obrazek
Z tego co widać na zdjęciach umieszczonych 2 posty wyżej już jest uskok, co mogłoby sugerować uszkodzenie w chwili wykonywania zdjęć. Oczywiście zdjęcia zostały tak doświetlone by feralnego miejsca nie było widać.

Czy jestem na dobrym tropie?
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
monster11pl
Kontakt:

Post autor: monster11pl »

To chyba bardzo dobry trop :) Wystarczy dla pewności sprawdzić takiego samego foxa, czy na pewno powinny te dwie części być na równo. Zdjęcie się łatwo rozjaśni. Może być twardy dowód :D
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Bardzo ciekawe :D

Gość jest serwisantem RS-a a nie używa kluczy dynamometrycznych dokręcając wszystko na pałę? WTF? o.O

Ośka z 5 na 8mm mówi wszystko...
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Guguś
Kontakt:

Post autor: Guguś »

Hej jak dla mnie sprawa oczywista jak pisze KaKTuSSS w sprawnym widle (miejsce na zdjęciu zaznaczone i podesłane przez KaKTuSSS ) obie części są równe a na focie które przedstawiłeś jest krzywo co świadczy, że wideł na 100% jest pęknięty przy mocowaniu osi. Podeślij to kolesiowi i idź na policję pokaż co i jak. Ja miałem kiedyś podobną sytuację i "ekspertyzę" załatwiłem na polibudzie. Pozdroo
www.mpbikes.eu
ODPOWIEDZ