Jaki rozmiar korby do ramy DH ?

kamles
Kontakt:

Jaki rozmiar korby do ramy DH ?

Post autor: kamles »

Witam
prosił bym o poradę jak kupić korbę, support do ramy trek session 8 ?
jestem poczatkujący i nie jestem pewien jaki rozmiar na co zwrócić uwagę (chce kupić na allegro)

z góry dzięki za podpowiedz
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

przede wszystkim - szerokość mufy suportu. (nie trzeba kończyć politechniki żeby to sprawdzić.albo google-albo miarka, 73 od 83 odróżni chyba każdy.)
drugą sprawą jest długość ramienia korby. w zjazdówkach przeważnie stosuje się 165mm-ostatecznie 170. nie natnij się przez przypadek na 175mm.
istotna jest też waga.
najlżejszym , najsztywniejszym i ogólnie polecanym rozwiązaniem jest korba zintegrowana z osią. kupujesz wtedy suport ( a zazwyczaj jest w zestawie) z łożyskami zewnętrznymi-bez osi.
coś odpowiedniego powinieneś znależć w cenach 270/600pln
a najgorszym typem jest korba z suportem na isis. praktycznie 2 razy cięższa od zintegrowanej ,gorsza żywotność łożysk i często stosunkowo wysoka cena suportów.

szukaj; descendant ,atlas i inne rf, funn hooka , ewentualnie slx-ale to już ostateczność
kamles
Kontakt:

Post autor: kamles »

no wlasnie mam SLX m665 i zębatke weeze 35t no i support shimano SM-BB70 ramiona 170 mm poczytam sobie jeszcze sprawdzę.. i może kupie

dzięki za wszystkie informacje
ODPOWIEDZ