Opony na śnieg

ksa
Kontakt:

Opony na śnieg

Post autor: ksa »

Na forum nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, bo była mowa o oponach bardziej uniwersalnych, ja natomiast szukam takich tylko na śnieg. Opony z kolcami nie wchodzą w grę. Szerokość jaka mnie interesuję to 2,1-2,5 cala. Śniegu będzie trochę sypkiego, trochę ubitego. Wiem, że dobre są Maxxis Wet Scream, ale jakie jeszcze mi polecacie?
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Najlepiej kup se opony 2,3" nawet jakieś podróby za 50 zł i lataj.
Ja mam nokiany 2,3 z twardej gumy 70a i spokojnie dają rade.
Tak na prawdę na śniegu jest dużo przyczepności i bardzo spowalnia dlatego wąskie oponki są lepsze bo się dobrze wgryzają, a na lodzie to ci żadna opona nawet najlepsza nie pomorze.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

http://allegro.pl/opona-geax-datura-per ... 28555.html nawet nie szukaj dalej, bo cena wręcz śmieszna jak za te opony.

Całą zimę na takich przejeździłem i w śniegu spisywały się bardzo dobrze - od świeżego puchu po dość mocno ubity. Mieszanka bodajże 60a, ale zimą się to sprawdza.
I nawet zaskakująco lekko się toczyły na dojazdach mimo takiej kostki :)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

kenda knarly i nic innego :)
miki_ck
Kontakt:

Re:

GgG pisze:kenda knarly i nic innego :)
A próbowałeś czegoś innego? :wink:
Knarly są całkiem ok, ale tylko w wersji Eco na grubej ściance. Nie wiem czy takie są obecnie dostępne w PL.
ksa
Kontakt:

Nie wspomniałem chyba o najważniejszej rzeczy.

To nie będzie śnieg na polanie czy w lesie. Za kilka dni wyjeżdżam w góry, do Zakopanego, i opony będą używane do AM, Enduro i ciężkiej turystyki górskiej.
Będę wysoko w górach, gdzie temperatura spada nawet do -20°C. Będę trzymał rower w ciepłym pokoju, ale jednak będę nim jeździł kilka godzin dziennie i chciałbym wiedzieć, czy polecone przez Was opony wytrzymają tak niskie temperatury. Czytałem, że nieodpowiednie opony w takich warunkach twardnieją, kruszą się, pękają. Wiem, że muszą być z odpowiedniej gumy i muszą mieć odpowiednio mocne ścianki. Czy wymienione przez Was opony są odpowiednie pod tym względem, wytrzymają?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Jak za kilka dni będzie -20*C to jestem świętym Mikołajem.
Jak kupisz oponę nową, nie leżakowaną przez wiele lat to będzie ok. Jeździłem na Wetach 42a przy -18* i nic się im nie stało. Natomiast opory to ma takie, że po 1km w miarę kopnym śniegu myślałem, że płuca wypluję.
Z gówna bata nie ukręcisz.
ksa
Kontakt:

@KubaLaPL

1. Napisałem, że taka temperatura będzie wysoko w górach, nie w środku miasta.
2. Nie napisałem, że za kilka dni będzie -20°C. Napisałem, że WYJEŻDŻAM za kilka dni, a będę w górach przez miesiąc, więc na luzie doczekam takiej temperatury.

Co myślisz o tych Geax'ach, o których pisał @miki_ck w trzecim poście http://allegro.pl/opona-geax-datura-per ... 28555.html?
miki_ck
Kontakt:

Re:

KubaLaPL pisze:Jeździłem na Wetach 42a przy -18* i nic się im nie stało.
Poza tym, że już w okolicy 0* z maxxisowego 42a robi się totalny plastik... :roll:

ksa Całą zimę przejeździłem w śniegu na komplecie tych Geaxów i wyglądają jak nowe. Też mam wersję performance - drut, gruba ścianka więc kapci nie łapałem nigdy (ale opona waży 1010g). Guma 60a, która nawet przy minus kilkunastu stopniach pozostawała gumą i pracowała tak, jak powinna.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Mi się bardzo dobrze jeździło na panaracerach fire fr, w porównaniu z nevegalem i blue groove które miałem ostatnio to panaracer był kocur
ksa
Kontakt:

Dobra, ale czy którekolwiek z tych opon, które wymieniliście, dostanę tak tanio jak te Geax Datura Performance, o których mowa w trzecim poście (42 zł/sztuka)?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Damn... www.allegro.pl wpisujesz nazwę i się dowiesz...
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

ksa, podpytaj o rocznik tych opon i sposób magazynowania. Oraz real foto. Bo może się okazać, że to syf leżący przez 5 lat na słońcu i do niczego się nie nadający.
Z gówna bata nie ukręcisz.
pixel991
Kontakt:

Post autor: pixel991 »

Jedziesz do Zakopanego to zapraszam. Ale jak ty chcesz w Tarty wyjechać to nie wiem czy Ci się to uda. W polskich Tatrach masz zakaz wjazdu rowerem :(. Musisz naprawdę uważać bo leśnicy i straż tpn lubi łapać. Nie spodziewaj się nie wiadomo czego bo jest bardzo mało śniegu i temperatura też jest dość wysoka jak na grudzień i na pewno nie będzie tam temperatury -20, jak jest tam -15 to chyba max. Chyba że chcesz jechać na Szymoszkową lub Harende.
ODPOWIEDZ