Cześć. Pierwsza sprawa to z jakim momentem dokręca się śruby mocujące damper w ramie Specialized Big hit 2009.
Kolejna sprawa to mam zamiar wymienić oryginalne śruby na tytanowe a nakrętki dać aluminiowe, podkładki również aluminiowe, wszystko to w rozmiarze M8. I teraz moje pytanie, czy aluminiowe nakrętki pozwolą wystarczająco dokręcić damper? Zdecydowałem się na aluminiowe z powodów: są tańsze, lżejsze, siłą działającą na śrubę tytanową jest raczej nacisk boczny, więc nakrętka aluminiowa nie powinna mieć większego wpływu na wytrzymałość.
Proszę o poradę czy mój pomysł ma prawo bytu i czy nie będzie wpływał na bezpieczeństwo.
Proszę nie pisać, że dawanie śrub tytanowych nie ma sensu bo to niewielki ułamek wagi itp. Takie informacje nie interesują mnie, proszę o konkrety.
Pozdrawiam
Moment dokręcenia dampera w big hit 2009 i mała porada.
Będziesz to dokręcał kluczem dynamometrycznym czy po prostu z czuciem? Nigdy nie bawiłem się w dokręcanie takich rzeczy z kluczem, ale to nie musi być bardzo mocno skręcone.
Gdy dokręcam dampery w swoich ramach to zazwyczaj nakrętkę trzymam oczkowym a dokręcam imbusem trzymając go za krótszą stronę. Moment raczej nie większy niż te 30nm.
Szukaleś na stronie producenta czy nie ma takich informacji, np w instrukcji? Jak nie to wzoruj się na innych ramach, ewentualnie siła dokręcenia śrub wahacza.
Gdy dokręcam dampery w swoich ramach to zazwyczaj nakrętkę trzymam oczkowym a dokręcam imbusem trzymając go za krótszą stronę. Moment raczej nie większy niż te 30nm.
Szukaleś na stronie producenta czy nie ma takich informacji, np w instrukcji? Jak nie to wzoruj się na innych ramach, ewentualnie siła dokręcenia śrub wahacza.
Re:
Ojojoj, przepraszam ale 30 nm w tym przypadku to dużo za dużo.GgG pisze: Moment raczej nie większy niż te 30nm.
.
Akurat dampera tam nie ma ale tak żeby mieć skalę porównawczą:
http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/mom ... chanikiem/