Rower do dirtu (?) około 2000zł.
Rozmiar ramy nie ma nic wspólnego ze wzrostem.
Rozmiar dobiera się zgodnie z upodobaniami.
Ja mam grubo ponad 180cm i jeżdżę na Destroyerze Jumpie 12" albo 13" i jest mi wygodnie.
Przedtem miałem Ballistica x-light 16", Dartmoora StreetStyle 15" i Signa Fr 16 lub 17".
I na wszystkim prócz ballistica jeździło mi się dobrze.
Rozmiar dobiera się zgodnie z upodobaniami.
Ja mam grubo ponad 180cm i jeżdżę na Destroyerze Jumpie 12" albo 13" i jest mi wygodnie.
Przedtem miałem Ballistica x-light 16", Dartmoora StreetStyle 15" i Signa Fr 16 lub 17".
I na wszystkim prócz ballistica jeździło mi się dobrze.
W sumie masz racje 14" będzie krótsza i zwinniejsza ,ale mało stabilna ,a 16" będzie stabilna lecz mało zwinna.
Przejedz się na kogoś rowerze kto ma 16 i kogoś kto ma 14 i zobacz co wygodniejsze
Ja mam 186cm jeździłem na 15" Sign ds i było przyjemnie do czasu potem zaczęły siadać plecy i kupiłem 16". Jednak dalej rosnę jestem młody i kto wie czy nie czeka mnie przesiadka na 17".
Więc rozmiar ma ramy ma znaczenie jeśli chodzi o wzrost
Przejedz się na kogoś rowerze kto ma 16 i kogoś kto ma 14 i zobacz co wygodniejsze

Ja mam 186cm jeździłem na 15" Sign ds i było przyjemnie do czasu potem zaczęły siadać plecy i kupiłem 16". Jednak dalej rosnę jestem młody i kto wie czy nie czeka mnie przesiadka na 17".
Więc rozmiar ma ramy ma znaczenie jeśli chodzi o wzrost

Pacze i nie wierzę.
Rozmiar ramy nie musi mieć związku z jej długością! W teorii jest to tylko długość rury podsiodłowej od suportu do górnej rury przedniego trójkąta i tyle!
Za stabilność i zwinność odpowiada WheelBase (WB - rozstaw kół), ChainStay (CS- długość tylnego trójkąta od suportu do osi koła) i HeadAngle (HA - kąt główki ramy), bezpośrednio związany z WB jakby nie patrzeć
Można zrobić krótką i nerwową ramę o rozmiarze 19" oraz długą i ospałą 13".
Rozmiar ramy nie musi mieć związku z jej długością! W teorii jest to tylko długość rury podsiodłowej od suportu do górnej rury przedniego trójkąta i tyle!
Za stabilność i zwinność odpowiada WheelBase (WB - rozstaw kół), ChainStay (CS- długość tylnego trójkąta od suportu do osi koła) i HeadAngle (HA - kąt główki ramy), bezpośrednio związany z WB jakby nie patrzeć
Można zrobić krótką i nerwową ramę o rozmiarze 19" oraz długą i ospałą 13".
Z gówna bata nie ukręcisz.
Zwykle tak, natomiast nie jest to spowodowane rozmiarem razy tylko innymi wartościami WB i CS.
Np rama X 16" po slopingu do 14" ma dokładnie taką samą geometrię i właściwości jezdne - możemy tylko opuścić siodełko niżej. Zmienia się TT i ST ale to nie ma wpływu na zwinność czy stabilność.
Faktem jest, że często większy rozmiar ramy = dłuższy CS = dłuższy WB natomiast nie musi być to regułą i należy sprawdzić przed zakupem.
Np rama X 16" po slopingu do 14" ma dokładnie taką samą geometrię i właściwości jezdne - możemy tylko opuścić siodełko niżej. Zmienia się TT i ST ale to nie ma wpływu na zwinność czy stabilność.
Faktem jest, że często większy rozmiar ramy = dłuższy CS = dłuższy WB natomiast nie musi być to regułą i należy sprawdzić przed zakupem.
Jeśli jeździłeś na takim rowerze na co dzień to faktycznie mogło się to źle skończyć, ale takie już są te rowery, nie przeznaczone do robienia długich odcinków na kołach. Niestety - jest to zbyt specjalistyczny sprzęt, żeby był do wszystkiego. Taki to tylko rower do enduro może być.
Powiem tak, ja składałem rower na samych używanych częściach (pomijając takie rzeczy ja łąńcuch, gripy itp.). Nawet kasetę kupiłem używaną i dzięki temu mam XT a nie Alivio. Nie czuję się z tego powodu gorszy czy nie pewny. Składając rower na używanych częściach możesz za ten sam pieniądz złożyć o klasę albo i więcej lepszy rower. Bo na przykład jaką sensowną ramę kupisz do 300 złotych nową? A z używanych masz Bitcha, Horneta itp.
To że sprzęt nie jest wyjęty z pudełka i nie pachnie nowością wcale nie umniejsza jego właściwości użytkowych. Nie wiem, może zmniejsza SWAG, ale na tym się nie znam.
Ale zrobisz jak chcesz.
To że sprzęt nie jest wyjęty z pudełka i nie pachnie nowością wcale nie umniejsza jego właściwości użytkowych. Nie wiem, może zmniejsza SWAG, ale na tym się nie znam.
Ale zrobisz jak chcesz.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE