Rower do dirtu (?) około 2000zł.

YouYeezy
Kontakt:

Post autor: YouYeezy »

No to 14 ;)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Rozmiar ramy nie ma nic wspólnego ze wzrostem.
Rozmiar dobiera się zgodnie z upodobaniami.
Ja mam grubo ponad 180cm i jeżdżę na Destroyerze Jumpie 12" albo 13" i jest mi wygodnie.
Przedtem miałem Ballistica x-light 16", Dartmoora StreetStyle 15" i Signa Fr 16 lub 17".
I na wszystkim prócz ballistica jeździło mi się dobrze.

YouYeezy
Kontakt:

W sumie masz racje 14" będzie krótsza i zwinniejsza ,ale mało stabilna ,a 16" będzie stabilna lecz mało zwinna.
Przejedz się na kogoś rowerze kto ma 16 i kogoś kto ma 14 i zobacz co wygodniejsze ;)
Ja mam 186cm jeździłem na 15" Sign ds i było przyjemnie do czasu potem zaczęły siadać plecy i kupiłem 16". Jednak dalej rosnę jestem młody i kto wie czy nie czeka mnie przesiadka na 17".
Więc rozmiar ma ramy ma znaczenie jeśli chodzi o wzrost ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Pacze i nie wierzę.
Rozmiar ramy nie musi mieć związku z jej długością! W teorii jest to tylko długość rury podsiodłowej od suportu do górnej rury przedniego trójkąta i tyle!
Za stabilność i zwinność odpowiada WheelBase (WB - rozstaw kół), ChainStay (CS- długość tylnego trójkąta od suportu do osi koła) i HeadAngle (HA - kąt główki ramy), bezpośrednio związany z WB jakby nie patrzeć
Można zrobić krótką i nerwową ramę o rozmiarze 19" oraz długą i ospałą 13".
Z gówna bata nie ukręcisz.
YouYeezy
Kontakt:

Można zrobić krótką i nerwową ramę ,ale jeszcze takiej nie widziałem. Z tego co wiem to 16'' zwykle od 14'' jest stabilniejsza i to właśnie chyba przez długość ?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Zwykle tak, natomiast nie jest to spowodowane rozmiarem razy tylko innymi wartościami WB i CS.
Np rama X 16" po slopingu do 14" ma dokładnie taką samą geometrię i właściwości jezdne - możemy tylko opuścić siodełko niżej. Zmienia się TT i ST ale to nie ma wpływu na zwinność czy stabilność.

Faktem jest, że często większy rozmiar ramy = dłuższy CS = dłuższy WB natomiast nie musi być to regułą i należy sprawdzić przed zakupem.
YouYeezy
Kontakt:

Fajnie to wyjaśniłeś ,dzięki ;) Ja mam problem jeśli chodzi o ramę musiałem przerwać jazdę bo miałem poważnie skrzywiony kręgosłup przez za krótką ramę ,po prostu jeździłem zgarbiony podczas największego etapu rośnięcia.
I dlatego lepiej ,żeby autor dobrze dobrał ramę ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Jeśli jeździłeś na takim rowerze na co dzień to faktycznie mogło się to źle skończyć, ale takie już są te rowery, nie przeznaczone do robienia długich odcinków na kołach. Niestety - jest to zbyt specjalistyczny sprzęt, żeby był do wszystkiego. Taki to tylko rower do enduro może być.
YouYeezy
Kontakt:

Jeździłem nim codziennie to fakt ale tylko krótkie dystanse do lasu na trasę i z powrotem do domu.
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Powiem tak, ja składałem rower na samych używanych częściach (pomijając takie rzeczy ja łąńcuch, gripy itp.). Nawet kasetę kupiłem używaną i dzięki temu mam XT a nie Alivio. Nie czuję się z tego powodu gorszy czy nie pewny. Składając rower na używanych częściach możesz za ten sam pieniądz złożyć o klasę albo i więcej lepszy rower. Bo na przykład jaką sensowną ramę kupisz do 300 złotych nową? A z używanych masz Bitcha, Horneta itp.

To że sprzęt nie jest wyjęty z pudełka i nie pachnie nowością wcale nie umniejsza jego właściwości użytkowych. Nie wiem, może zmniejsza SWAG, ale na tym się nie znam.

Ale zrobisz jak chcesz.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
ODPOWIEDZ