[Koło] Luz na piaście?

Globox
Kontakt:

[Koło] Luz na piaście?

Post autor: Globox »

Mam przednie koło złożone na piaście NS Bikes Rotary 20 Disc. Niedawno po jeździe zauważyłem, że koło ma luzy na boki. Podczas jazdy są one nie wyczuwalne, wyczułem je dopiero po ruszaniu kołem ręką na boki. Prawdopodobnie to problem z piastą? Bo raczej nie z osią amortyzatora. Dołączam film, na którym nie widać jak koło rusza się na boki, ale wyraźnie to słychać (stukanie).

http://www.youtube.com/watch?v=hQBlSM-d ... e=youtu.be
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Piasta jest nowa? Opcje są dwie - albo niepoprawnie założona oś w widelcu albo luz na łożyskach - łożyska do wymiany, raczej niewielki koszt (uzależniony od jakości samego łożyska).
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Globox
Kontakt:

Oś założona z pewnością dobrze. Czyli to raczej na pewno łożyska. Wymienię je bezproblemowo sam w domu?
marudny
Kontakt:

Re:

Post autor: marudny »

Globox pisze:Oś założona z pewnością dobrze. Czyli to raczej na pewno łożyska. Wymienię je bezproblemowo sam w domu?

http://www.youtube.com/watch?v=7YlyKO8iQ9Q - bez problemu.

Ja sobie pomagam "profesjonalnym" ściągaczem/prasą. Wszystkie elementy nabyłem w budowlanym :twisted:

Obrazek
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Zdarzało mi się, że miałem luz na kole przy źle założonej osi - niedokładnie skręcona, nienasmarowana (brzmi nielogicznie, ale nienasmarowana oś z jakiegoś powodu powodowała u mnie luz na kole). Jakbym przy każdej takiej sytuacji zmieniał łożyska, to bym nie wyrobił z kosztem :P
Globox
Kontakt:

Łożyska wymienione, już wszystko działa! ;) Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ