Zepsuty u-turn + serwis
Zepsuty u-turn + serwis
Cześć, mam Rock Shox'a Pike 409, planuje mu w sobote zrobić serwis i chciałbym przy okazji naprawić u-turn. Jak wiecie Pike ma regulacje skoku zwaną u-turnem. Jest ona u mnie zepsuta, czy to przez to że pod pokrętłem nie ma śrutów? Są jakieś 2 plastikowe kulki popękane.
Jeśli to przez to, to czy ktoś wie jakie wymiary mają te śruty. Bo jeśli to coś pomoże to kupie sobie, przydałaby mi się działająca zmiana skoku gdyż raz latam DJ , raz FR .
Jeśli to przez to, to czy ktoś wie jakie wymiary mają te śruty. Bo jeśli to coś pomoże to kupie sobie, przydałaby mi się działająca zmiana skoku gdyż raz latam DJ , raz FR .
Potrzebujesz sprężynek i kulek. Kulki były idealnie średnicy otworów w korku na sprężynki pod pokrętłem - spróbuj coś dopasować, kup pare łożysk za grosze i je rozbierz. Sprężynki możesz wziąć z długopisów, ale będą pewnie za słabe - nie będą trzymać skoku i pokrętło będzie samo wracało pod wpływem nacisku
Re:
jasne że tak - ale za działanie jest odpowiedzialna regulacja, w której są kulki i sprężynki. Bez nich U-turn nie będzie trzymał skoku i po paru ugięciach spadnie do minimum - przerabiałem temat w RS Pike 409.off_road pisze:U-turn to po prostu gwint na sprężyniewkręcasz wykręcasz proste.
To tak łopatologicznie wytlumaczone. Wyciągnij cały z goleni i sprawdź co jest nie tak
P.S. kulki powinny być metalowe - chyba że o czymś nie wiem, może masz mega stary rocznik (?)
a sprężynki pod kulkami masz? Sprężynka musi dociskać kulkę ku górze do tego dekielka którym obracasz kręcąc regulacją. Dekielek ten ma wcięcia od spodu na kulki, i przez to że sprężynki wciskają kulki w pokrętło występują kliki, które też ograniczają amortyzator przed zapadaniem się w skoku w regulacji. Oryginalnie są 3 sprężynki (no i po 1 kulce na sprężynce) równo oddalone od siebie - bodajże sprężynka z kulką, 2 otwory w korku wolne, bodajże sprężynka z kulką, itd.
http://www.google.pl/imgres?start=214&b ... =9&ndsp=26
http://www.google.pl/imgres?start=214&b ... =9&ndsp=26
-
- Kontakt: