Plan budowy był jasny, prosty i przejrzysty jak konstrukcja cepa:
Stworzyć maszynę w moim duchu – wytrzymałą, ale lekką, która pozwoli mi na eksplorowanie nowych linii, tak by czerpać z tego maksymalnie dużą radochę.
Bestię będącą uniwersalną FR’ką z zacięciem, która umożliwi mi włóczęgę po górach tam gdzie mnie poniesie wzrok, a jak najdzie mnie taka ochota to rzucić się jakąś dziką linią w dół. Im więcej kamieni i korzeni na trasie tym lepiej. Najlepiej kamieni z korzeniami, a dla urozmaicenia trasy korzeni z kamieniami.
Nie ważne, czy to będzie lokalny spot, spontaniczny wypad w góry czy zawody (Enduro/DH) ma dawać frajdę z jazdy!

Za wyborem tej ramy przemawiało do mnie kilka wymogów które musiała ona spełnić:
- wytrzymałość i solidność
- skok: ~180mm (choć wydaje mi się, że to nadal jest przesada na Polskę)
- możliwość zmiany geometrii i skoku w szybki i łatwy sposób (choć niekoniecznie było to wymagane)
- piasta 12x150mm
- główka 1.5 cala
- możliwość upchnięcia długiej sztycy
- mocowanie napinacza ISCG
- możliwość zamontowania przerzutki z przodu (jak mi odbije)
[align=center]

Co do amortyzatora wybrałem Szatanisztyczną wersję od Marzocchi i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie, a pracą mnie nie rozczaruje i spełni oczekiwania w nim pokładane.

Rama: Banshee Scythe ’10 skok: 178/203mm - rozmiar: M - waga: 3990g (producent)
Widelec: Marzocchi 66SL 1 ATA'07 1.5’ 140-180mm (zmienione golenie na czarne) - waga: ok. 2600g (producent)
Damper: DHX 5.0 -> sprężyna 400 (w odwodzie 350’tka)
Kierownica: Answer ProTaper™ 780 DH ze wzniosem 1/2"
Mostek: Mostek KCNC ß34 1,5"
Gripy: Giant
Barendy: Dartmoor
Stery: 1,5 cala FSA Orbit Xtreme Pro
Siodło: TBC Park N Ride AM Split Logo
Sztyca: Blacx Jewel AM+ AIR Szczególne podziękowania dla ekipy GodLikeBike! / w zapasie: RaceFace Ride
Zacisk: jest

Korby: Truvativ Hammerschmidt AM 22/36
Support: Truvativ Hammerschmidt AM
Koronka: Truvativ Hammerschmidt AM 22
Łańcuch: Shimano LX+skuwka SRAM
Pedały: Time Z
Napinacz: zintegrowany z Hammerschmidt'em
Przerzutka: Shimano SLX RD-M662 gs Shadow
Manetka: Shimano SLX
Kaseta: Shimano Tiagra 9'tka 11-25 zębów
Koło przód:
Obręcz: AtomLab wersja 26' GI w kolorze tytanowym tzw. XTR (nie dostępna w Polsce)
Szprychy i nyple: DT Swiss Competition+nypel mosiężny 12mm
Piasta: DMR REVOLVER 36H QR20
Opona: Continental Der Baron 2.5' wersja Apex, mieszanka: Black Chilli 6 Ply/360 TPI /Kenda Nevegal 2.1' na "nizinki" i zwykłe jazdy

Dętka: Hutchinson DH 2.30-2.85
Koło tył:
Obręcz: Dartmoor Raider
Szprychy: DT Swiss Competition+nypel mosiężny 12mm
Piasta: Iron Horse 12x150 mm
Opona: Continental Der Baron 2.5' wersja Apex, mieszanka: Black Chilli 6 Ply/360 TPI /Kenda Nevegal 2.1' na "nizinki" i zwykłe jazdy

Dętka: Vee Rubber Downhill Tube 2.5
Hamulec przód, klamka: Magura Gustav M na przewodach Unex Ultra; tarcza Accent Blade 203mm; klocki Jagwire Heat Shield;
Hamulec tył, klamka: Magura Gustav M na przewodach Unex Ultra; tarcza Magura 160mm ; klocki Jagwire Heat Shield
Modyfikacje:
- Shaman Racing - Headlock
- kółka przerzutki M.Stars Bike Components
Waga: ?
~20kg
Plany bliższe i dalsze: (kolejność losowa)
- duuużo jeździć!
Zdjęcie ze składania:
wer. 1.0:

wer. 1.1: