Pomoc w doborze części do Hornet + Pike

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

potwierdzam powyższy post. Napinacz nie wpływa na rozciągnięcie łańcucha - jakieś głupoty z bajki chyba.
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Moherek, nie będę Ci mówił o zaletach singla bo nie zrozumiesz, jak chcesz popatrzeć na taki rower to prosze:
http://www.pinkbike.com/photo/6255117/

Odnośnie tematu:
1. Jak chcesz mieć singla to kupuj piastę pod singla a nie kasetówkę. Nie bierz piast Shimano, przy niskim budżecie nie warto.

2. Całe używane koło kupisz taniej niż na części (no chyba że masz smykałkę do polowania na Allegro, ja kupiłem komplet nowych piast do streetówki za 100 PLN). To czy nowe czy używane to zależy tylko od Ciebie (używane kupisz lepsze w tej samej cenie tyle że nie wiesz w jakim jest stanie).

3. http://rowerowy.com/sklep/czesci/piasty ... ital_sspro

4. Nie opłaca się kupować tanich piast Shimano, jak małe pieniądze to tylko łożyska maszynowe.

5. Korby kup sobie używane Truvativy Holzfellery na ISIS (na allegro za grosze)
Ligeiro
Kontakt:

Re:

Post autor: Ligeiro »

Sokół pisze:Moherek, nie będę Ci mówił o zaletach singla bo nie zrozumiesz, jak chcesz popatrzeć na taki rower to prosze:

Odnośnie tematu:
1. Jak chcesz mieć singla to kupuj piastę pod singla a nie kasetówkę. Nie bierz piast Shimano, przy niskim budżecie nie warto.

2. Całe używane koło kupisz taniej niż na części (no chyba że masz smykałkę do polowania na Allegro, ja kupiłem komplet nowych piast do streetówki za 100 PLN). To czy nowe czy używane to zależy tylko od Ciebie (używane kupisz lepsze w tej samej cenie tyle że nie wiesz w jakim jest stanie).

4. Nie opłaca się kupować tanich piast Shimano, jak małe pieniądze to tylko łożyska maszynowe.

. ta rama co dałeś zdj. ma poziome haki, więc wiesz. ;/

A co wy mi doradzacie? Wolnobieg czy przerzucajke?

Ronnin
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: Ronnin »

Ligeiro pisze: przerzucajke?
A co to takiego? :shock:

Doradzamy kup sobie napinacz i nie słuchaj głąbów.
Składałem dokładnie taki napęd jak ty chcesz czyli adapter single na piastę pod kasetę korba z jednym blatem 36T + napinacz i nie ma z tym żadnych problemów.
Ty natomiast słuchasz jakiegoś fantasty, przystępujesz z nogi na nogę i nie wiesz tak naprawdę co chcesz.
Sokół
Kontakt:

Kup sobie to co chcesz, to Twój wybór czy chcesz mieć przerzutki czy nie.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Ligeiro pisze:
Sokół pisze:Moherek, nie będę Ci mówił o zaletach singla bo nie zrozumiesz, jak chcesz popatrzeć na taki rower to prosze:

Odnośnie tematu:

. ta rama co dałeś zdj. ma poziome haki, więc wiesz. ;/

Po pierwsze, skoro tam będziesz miał pionowe haki, to zamontuj sobie napinacz jaki podałem w poprzednim poście i zamontuj to wszystko jak Ronnin napisał.
Ligeiro pisze:A co wy mi doradzacie? Wolnobieg czy przerzucajke
Po drugie, wiesz czym jest wolnobieg? Bo Twoje pytanie brzmi "mam zamontować tylne zębatki czy przerzutkę?"
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Sokół
Kontakt:

Puncu, teraz się czepiasz na siłę
Ligeiro
Kontakt:

wolnobieg to chyba inaczej single speed , nie ?

KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Nie. Zmień kolegów, serio. I edytuj posta z bluzgiem, zanim ja edytuję i przy okazji dam ostrzeżenie.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Ronnin
Kontakt:

Re:

Ligeiro pisze:wolnobieg to chyba inaczej single speed , nie ?
No nie jest to tak całkiem jednoznaczne ale w dużym uproszczeniu można tak powiedzieć.
Masz podane wszystkie informacje jakich potrzebowałeś, teraz usiądz (bez kolegi) i zastanów się co tak naprawdę chcesz.
Ligeiro
Kontakt:

Dzięki Ronnin, zdecydowałem że robię przerzutki. ;)

KubaLa
moderator
Kontakt:

Ronnin pisze:
Ligeiro pisze:wolnobieg to chyba inaczej single speed , nie ?
No nie jest to tak całkiem jednoznaczne ale w dużym uproszczeniu można tak powiedzieć.
A bzdura. Wolnobieg to wielotryb nakręcany na piastę z zintegrowanym bębenkiem a kaseta to wielotryb nasadzany (wsuwany) na będęnek, który tworzy z piastą jedną część.
SS można zrobić zarówno z kasety dostosowanej do wolnobiegów jak i takiej do kaset.
Ronnin
Kontakt:

No tak, po prostu nie chciałem wchodzić w akademickie rozważania. Wiem że to błąd ale takie nazewnictwo przez niektórych jest używane. To takie samo zamieszanie jak z "driverem".
KubaLa
moderator
Kontakt:

W takim razie błędy trzeba tępić a nie powielać :)
ODPOWIEDZ