Złamanie - leczenie, rehabilitacja, odszkodowanie

freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Co do fulla - śmigałem na fullu od 2008 także to tylko moja głupota + powietrzny damper;p
Ride 4 Fun ! Biatch !
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Ja na MP w Czarnej złamałem łokieć przez-stawowo w 5 miejscach. Obecnie minęło już 6 miesięcy i jestem po 2 operacjach. Ostatnia operacja była 15 tyg temu i reoperowali wyrostek bo się przemieścił i nie zrastał - powstał staw rzekomy. Niestety na kontroli wykonanej po 11 tyg od 2 operacji dalej nie widać zrostu wyrostka łokciowego. Od miesiąca używam exogen jednak o skuteczności wypowiem się 6 marca po kontroli. Mam nadzieję, że tym razem będzie widać zrost.
Jeśli nie szkoda ci pieniędzy możesz zainwestować w exogen. Badania mówią o dużej skuteczności zwłaszcza przy zroście kości długich. Pomaga w leczeni stawów rzekomych. Ja zainwestowałem ale o rezultacie będę mógł mówić za miesiąc. Na pewno wrócisz szybko na rower więc głowa do góry :)
freed
Kontakt:

Używałem exogenu w listopadzie i w ciągu miesiąca na kości promieniowej pojawił się zrost. Jaka u was cena? Ja płaciłem 800zł m-c. Teraz jak tylko zdejma gips to zaczne używać znów :) !
Ride 4 Fun ! Biatch !
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Zamiast wyrzucać pieniądze w błoto żryjcie więcej płatków na mleko :P
Wydaje mi się że jakiś exogen jest zbędny.
A jak kości wam się nie chcą zrastać to znaczy ze macie jakieś niedobory w organizmie.
Puncu
Kontakt:

Re:

Post autor: Puncu »

Bogumil pisze:Zamiast wyrzucać pieniądze w błoto żryjcie więcej płatków na mleko :P
A jak kości wam się nie chcą zrastać to znaczy ze macie jakieś niedobory w organizmie.
Mleko krowie jest niezdrowe dla organizmu. Po ok. 21 roku życia kości już nie przyswajają wapnia tak jak w okresie dorastania więc nie wzmocnisz już kości w ten sposób.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Tak, to są właśnie efekty bogatych kampanii reklamowych mających na celu zwiększyć sprzedaż :)

Nawet czasem wcześniej niż 21 roku, ogromne zapotrzebowanie jest dotąd dokąd rośniemy(w zależnośći od organizmu czasem nawet w wieku 17-18 lat przestajemy intensywnie rosnąć). Potem picie mleka robi więcej szkody niż pożytku białko wypłukuje związki wapnia z kości co powoduje rozległą osteoporozę - to samo Ci powie każdy lekarz :)
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
freed
Kontakt:

Może niektórym wydać się to trywialne ale ja łapię się już każdej deski ratunkowej.
Ride 4 Fun ! Biatch !
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Picie mleka każdego innego niż ludzkiego nie jest w żadnym stopniu zdrowe, dowodem na co jest fakt, że blisko 70% populacji osób dorosłych w mniejszym lub większym stopniu cierpi na nietolerancję laktozy.
Moskit
Kontakt:

Re:

Post autor: Moskit »

Bogumil pisze:Zamiast wyrzucać pieniądze w błoto żryjcie więcej płatków na mleko :P
Odpowiedź w stylu nie znam się, to się wypowiem. Są badania potwierdzające skuteczność exogenu, który uratował kości niejednej osobie. Nie u wszystkich ludzi problem braku zrostu wynika z nieprzyswajania wapnia. Początkowe procesy gojenia złamania nie mają nic wspólnego z zwapnieniem. Powstaje chrząstka i naczynia krwionośne. U mnie problem z brakiem zrostu wynika z wielu małych odłamów, które są słabo ukrwione. Z 5 kawałków mojego łokcia 4 się zrastają ładnie.Z wyrostkiem łokciowym jest problem bo najbardziej odstaje, ma najsłabsze ukrwienie oraz z uwagi na bezpośredni przyczep mięśnia do niego narażony jest na lekki ruch.
Co do kosztów: u mnie wychodzi 30zł za dzień. A przy patologiach zrostu jak staw rzekomy zaleca się minimalną kurację 8-12 tyg.
freed
Kontakt:

No to troche drozej niz u mnie. Teraz licze na exogen, za 1-szym razem pomogl... Chce w maju zaczac pedalowac, jak dobrze pojdzie to rowno rok po glebie wyjde na rower....
Ride 4 Fun ! Biatch !
Bogumil
Kontakt:

Spójrzcie na mój komentarz jeszcze raz.
"Zamiast wyrzucać pieniądze w błoto żryjcie więcej płatków na mleko :P"
Wiecie co to ironia? ;)
Ale jeśli wam się kości zrastają tak długo i tak łatwo się łamią to znaczy że możecie mieć jakieś niedobory w organizmie.
Może też być tak że jesteście bardzo chudzi i nie zbyt przykorzenni i przez to troche bardziej się łamiecie.
Tkanka tłuszczowa i rozbudowane mięśnie też pomagają podczas ostrych gleb.
Lord_92
Kontakt:

freed

Bądź dobrej myśli i wszystko się zrośnie !

Łącze się w bólu, sam doznałem złamania w październiku, przy konkretnej prędkości wypadłem z bandy, jedna strona kierownicy wytworzyła konkretny opór w ziemi(wbijając się), całe możliwe przeciążenia poszły na drugą rękę - czyt. zmiażdżenie całego nadgarstka.

Historia choroby tak wyglądała: zdjęcie RTG na pogotowiu(nie było chirurga przez 2 dni i przyjmował mnie pediatra...) - nie zauważył złamania na zdjęciu RTG, ale że mnie bolało jak cholera to wrzucił w gips - druga wizyta u chirurga - zdjęcie RTG - cytuje fachowca: "nie wiem co to jest dokładnie, ale ściągamy gips" - trzecia wizyta zdjęcie RTG do innego chirurga - stwierdzone rozległe złamanie kości łódeczkowatej(7 tygodni po wypadku), ale stwierdził że on tu nic nie pomoże, bo od tych kości jest ortopeda - skierowanie na "ekspresową wizytę" musiałbym czekać jedynie 2 tyg. więc poszłem prywatnie - kolejne zdjęcie i lekarz od razu, że nie ma sensu już pakować w gips(po 2 miesiącach), bo już podobno częściowo zaczął się zrost - co prawda nie do końca właściwie.... Do teraz mijają już grubo ponad 4 miesiące. Ręka nadal boli przy niewielkich obciążeniach, a lekarze kolejno rozkładają ręce... Ciekawy jestem kiedy wsiądę na zjazdówkę..
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Czyli wynika z tego że "najlepiej" złamać kość tak żeby kończyna zwisała. Wtedy przynajmniej nie ma problemu z diagnozą, bo nawet "Pan Tadziu" się połapie.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
Bogumil
Kontakt:

Może musisz to rozćwiczyć?
W sumie może pomuc ale może to też pogorszyć sprawę.

Mi raz złamał sie łokieć, dosłownie spory kawał pękł i odczepił się od kości.
Ręka strasznie spuchła ale myślałem że jest tylko zbita więc dwa dni z nią chodziłem.
Ale w końcu gdy nie mogłem wyprostować ręki do końca to poszedłem do szpitala.
Oni zrobili prześwietlenie i powiedzieli ze to zbyt skomplikowane złamanie i że trzeba jechać do szczecina.
W szczecinie powiedzieli mi że na razie wsadzą rękę w szynę a jak zejdzie opuchlizna po dwóch tygodniach to najpewniej operacja i 2 miesiące w gipsie.
Gdy wróciłem po 2 tygodniach zrobili prześwietlenie i wywalili wielkie oczy.
Okazało się że po złamani niema śladu i ręka wygląda jak nigdy nie złamana.

Gdy zdjęli mi gips to ręka bolała i była zdrętwiała.
Dlatego od razu zacząłem robić pompki itd i muszę powiedzieć że bardzo szybko mi przeszło.
Dlatego teraz jak mam gips to nawet nie robię przerwy w jeździe i jeżdżę z gipsem.
Oczywiście jeśli to nic poważnego (odprysk albo nadpęknięta kość)
Ale może to zależeć od przypadku i jak masz jakieś poważne złamania to może to pogorszyć sprawę.

Ból i niedowład może być spowodowany zanikiem mięśni.
Nieużywany narząd zanika i jak będziesz oszczędzał już zagojoną kończynę to nigdy nie wrócisz do formy.
Lord_92
Kontakt:

Próbowałem 2-3 tygodnie temu - najpierw powerball przez tydzień - wg lekarza moc w obu rękach przy ostatniej wizycie była ta sama - więc wszystko było niby ok, więc zacząłem siłownie przy bardzo niewielkich obciążeniach(jako, że posiadam w mieszkaniu atlas i ławeczkę to po malutku chciałem ją odpalać). Po 1 treningu przez tydzień musiałem jechać na przeciwbólowych, bo ból był masakryczny ...
Pozostaje poczekać jeszcze z miesiąc i próbować na nowo..

Takie pytanko, czy długość choroby ma znaczenie przy odszkodowaniu studenckim(PZU) ? czy po prostu ktoś kto ma dłuższą chorobę i jakieś powikłania ma pecha ? Wiem jedynie, że ma to znaczenie przy leżeniu w szpitalu.
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Rozchodzić złamanie... Bogumil co Ty ćpiesz?

Lord, na wysokość odszkodowania ma wpływ to, jak bardzo naściemniasz komisji. Jak będziesz im płakał, że nadal Cię pobolewa i masz ograniczoną ruchowość i że jedzenie już nie smakuje jak kiedyś to Ci dojebią pare ładnych procent z których uzbiera się ładna sumka.
Ja za złamaną grabę dostałem 2300, złamanie miałem zamknięte z dość znacznym przemieszeniem kontowym, wjebali mi drut i hajda.
Bogumil
Kontakt:

Sokół mam wrażenie że jak coś napisze to zaraz się czepiasz tylko żeby się uczepić.
Napisałem że po zdjęciu gipsu trzeba przywrócić mięśnie do dawnej formy a nie żeby rozchodzić złamanie.
Pewnie gdybym napisał że trzeba siedzieć i nic nie robić to byś napisał że trzeba ćwiczyć ;)
Gość

Post autor: Gość »

Exogen wypozyczony od Orthopediki polecony przez Bioventus jest NIC NIEWART
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

Cześć. 2 dni temu na Żarze wyleciałem z trasy i wybiłem lewy nadgarstek+złamałem kość promieniową. Oba urazy w lewej ręce. Co jeść aby kość szybciej się zrosła? Jakieś leki i dieta? O ile dni przyśpieszyło to by mi zdjęcie gipsu. Później dam jeszcze zdj. rent.
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
ODPOWIEDZ