Ostatnio zastanawiam się nad klockami... wszyscy inaczej piszą. Jak to jest - jakie klocki zapewniają największą siłę hamowania? Chodzi mit, że metaliczne (i ceramiczne) są najlepsze, ale działają dopiero jak trzeba jak się rozgrzeją, a na zimno lepsze są półmetale. Żywica nie wiem w ogóle w czym lepsza. Choć jak się przejechałem na jakichś Redach (chyba koolstopy i chyba to była żywica) w Code to byłem pod wrażeniem (a sam posiadałem identyczne Code na metalach). Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to jest, podzielić się swoimi spostrzeżeniami?
Na tej podstawie chcę zastanowić się nad klockami do Hope Tech V2. Generalnie jest bardzo mały wybór dostępnych klocków do tych hamulców. Oryginały (które posiadam) to półmetale. Zastanawiam się czy właśnie metaliki (np. EBC Gold - jedyne metaliki jakie znalazłem do tych Hope'ów) będą lepsze? Czy będą lepsze zarówno na zimno jak i na gorąco? Jak to jest?
Pomimo mojego dość długiego "stażu" na forum dalej mam problemy z klockami, bo czytałem już tyle teorii że nie wiem co jest słuszne

http://www.youtube.com/watch?v=FbSeea-ptJA
Pozdrawiam!