Bo zębatka czy napinacz to jest mimo wszystko najprostszy element roweru jaki możemy sobie zaprojektować i wykonać.nopainnogame pisze:Ciekawe co wszystkich naszło na robienie zębatek? Po Weeze to jest 4 firma, którą kojarzę. Jak w zębatkach typu narrow wide można coś podziałać, bo jest tego mało na rynku to, czy jest realnie tak duże zapotrzebowanie na zwykłe zębatki przy bardzo niskich cenach choćby Darta?
Kolejny Polski projekt napinaczy i koronek ;)
Re:
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
-
- Kontakt:
No to jest jasne od dawna, ale w przeciągu roku powstał jakiś boom na to.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

Prowadnice napinacza jak i cała konstrukcja została zmodyfikowana właśnie przez takie komentarze typu "Podobne do..."
Nad projektem prowadnic spędziłem sporo czasu poprzedzając to prototypami. Według mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Jednak tak jak wyżej wspomniałem zmieniłem je ze względu na opinię.
W planach mam jeszcze dużo innych części. Potrzeba tylko chęci i funduszy na ich realizację
Nad projektem prowadnic spędziłem sporo czasu poprzedzając to prototypami. Według mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Jednak tak jak wyżej wspomniałem zmieniłem je ze względu na opinię.
W planach mam jeszcze dużo innych części. Potrzeba tylko chęci i funduszy na ich realizację

-
- Kontakt:
Fajne są takie pomysły, tylko nie spodziewałem się, że na jednym z forum będą 4 takie firmy wzajemnie konkurujące
Przy masie taniochy, która dobija nie jednego dystrybutora aż ciężko mi uwierzyć, że się sami nie powybijacie :P Niech wygra najlepszy 

Bez przesady, Sting jaki był taki był ale Totem już jest wykonany z 7075 i daje rade. W cenie ~ 100 zł za 36t kojaże chyba tylko darta i vincere wiec rzeczywiście zalewu taniochy nie ma. Reszta kosztuje w granicach 150 zl. (Nie)stety to tylko zebatka i ciezko tu wymysleć coś czym można wykosić konkurencję, wiec każdy kupuje cos co mu bardziej podchodzi wizualnie.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
-
- Kontakt:
Zależy jak na to patrzeć. Weeze nie był tani, a ich zębatki wyglądały kozacko! Dzisiaj widziałem na necie proto Darta typu narrow wide, więc konkurencja rośnie. Czy te wszystkie nowe małe firmy są realną konkurencją - jakoś tego nie widzę
Patrząc, że pewnie 50% Polski żyje rabatami to różnica 30-40zł jakoś mi nie robi za produkt, który już na starcie wygląda dużo słabiej.

konkurencją dla kogo??
po prostu wypełniają rynek. może tobie nie robi różnica 40pln - ale to około 30% wartości blatu. a 30% to juz sporo.
weeze nie był tani- i co zostało z tej marki?
a z tego co wiem,to proto darta - jakoś szału nie robiło nawet na projektantach,nie wspominając już o testerach. jeśli weszła do kprodukcji ,to jakimś psim swędem.
po prostu wypełniają rynek. może tobie nie robi różnica 40pln - ale to około 30% wartości blatu. a 30% to juz sporo.
weeze nie był tani- i co zostało z tej marki?
a z tego co wiem,to proto darta - jakoś szału nie robiło nawet na projektantach,nie wspominając już o testerach. jeśli weszła do kprodukcji ,to jakimś psim swędem.
-
- Kontakt:
Z tego co wiem to Weeze poległ na poważnej awarii sprzętu i nawet przy ich cenie było tych zębatek sporo, bo kozacko wyglądały (pierwsze opakowanie samo robiło pozytywne wrażenie). Obstawiam, że większość tych firemek ma jedną maszynę lub podwykonawcę, więc jak coś pójdzie nie tak to wszystko stoi w miejscu. Jeśli mówisz, że na taniego Darta ludzi się nie pchają to co ma przyciągnąć do tych produktów poza ceną, bo reszta jest wielką niewiadomą jak dla mnie? Tym bardziej, że te firmy będą ze sobą wzajemnie konkurowały :P

na jakiej awarii sprzętu? z powodu awarii sklepy wycofywały towar? wyprzedawały poniżej kosztów? z powodu awarii posypała się współpraca z vincere i innymi?
a co do konkurencji- to chyba najlepsze co może spotkać konsumentów, dzięki temu technologia idzie w górę a ceny w dół. takie mechanizmy rynkowe, że ktoś musi upaść.
jedni przez zwykłe niepowodzenia,inni przez brak zaplecza-a jeszcze inni przez zwykłą pazerność.
im więcej tych firemek -tym lepiej
im więcej produktów - tym lepiej
a co do konkurencji- to chyba najlepsze co może spotkać konsumentów, dzięki temu technologia idzie w górę a ceny w dół. takie mechanizmy rynkowe, że ktoś musi upaść.
jedni przez zwykłe niepowodzenia,inni przez brak zaplecza-a jeszcze inni przez zwykłą pazerność.
im więcej tych firemek -tym lepiej
im więcej produktów - tym lepiej
driver:
Trybo ( czyli ja ) to firma. HCC ( czyli _luke ) to firma. Mozartt to również firma. M-stars - nie wiem.
Trybo ( czyli ja ) to firma. HCC ( czyli _luke ) to firma. Mozartt to również firma. M-stars - nie wiem.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
Re:
uzurpator pisze:driver:
Też firma

Nie zamierzam robić pudełek jakich jak weeze ponieważ wzrosną koszta produkcji i końcowa cena też ulegnie zmianie.
Tak jak napisał diskordia, im więcej firm tym więcej sprzętu, niższe ceny i duży wybór
-
- Kontakt:
Mi tak tłumaczono jak nie dostałem swojej zębatki :P

-
- Kontakt:
Produkt masowy będzie zawsze tani. duży wybór nie oznacza że wśród produktów masowych produkty nazwijmy je unikatowe będą konkurowały cenowo, to się po prostu nie będzie opłacało a żeby stać się konkurencyjnym produkt rzadki w końcu stanie się produktem masowym żeby zaczął przynosić zyski o ile w ogóle będzie jakikolwiek zysk.
Większym problemem niż cena w przypadku takich produktów wedłóg mnie jest dostępność. Sam lubię mieć ładne, nie typowe części w rowerze ale coraz mniej chce mi się szukać dobrych klamotów albo ściągać je z za grancy. Nie wele daje mi to że jest X firm produkujących zębatki skoro nigdzie nie można ich kupić. Weeze miał vincere, absolute black zdaje się bikestacje, o biedronkach velo i innej chinszczyznie nie wspomne. Można gdzieś kupić Trybo albo Mstars ?
https://www.google.pl/#q=Trybo
faktycznie, cholernie trudna sprawa.
faktycznie, cholernie trudna sprawa.