Jaki olej do Pike'a?

UriUs781
Kontakt:

Jaki olej do Pike'a?

Post autor: UriUs781 »

Witam,
zastanawiam się jaki olej kupić by móc co jakiś czas przeserwisować swojego Pike'a. :)
Chodzi mi olej do smarowania ślizgów.
Rock Shox zaleca 15W. Zostało mi tylko wybrać jakiś. Nie wiem tylko jakiej firmy (Motul, Motorex, Rock Shox).

Skłaniam się do Motorexa, bo słyszałem o nim dobre opinie i jest stosunkowo tani (znalazłem za 45zł: http://allegro.pl/olej-do-amortyzatorow ... 05155.html ).
Czy jakiś inny olej lepiej się sprawdzi :?:
:D
Breaking The Law
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Do smarowania nie musi być jakiś wypasiony olej, ważne żeby gęsty był. Może być nawet Amortyzol za ~ 20pln. Co innego do tłumika, tam musi być dobry olej, bo wpływa na pracę amortyzatora.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Smarowanie lag też wpływa na pracę amortyzatora. Amoryzola bym nie lał, jakoś nie mam do tego zaufania, ale zwykły motorex czy nawet agip 15w będzie git.

Choć nie przekreslam tego amortyzola, nie używałem go osobiście tylko lałem go do suntourów i rst :)
UriUs781
Kontakt:

Post autor: UriUs781 »

Jak już kupiłem dobry amor, to już chcę też go zalewać dobrym olejem :wink:
Chyba kupię w najbliższym czasie tego motorexa :D
Breaking The Law
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Sam ma RSa od niedawna i serwisu jeszcze nie robiłem, ale czytałem wypowiedź użytkownika który próbował różnych olei do smarowania i pisał że różnic w działaniu amorka praktycznie nie ma. A jak nie ma różnicy po co przepłacać? ;)
EZrider
Kontakt:

Re: Jaki olej do Pike'a?

Post autor: EZrider »

Warto dać gęsty olej który pozostawi trwalszy film, ale nie polecam olejów mineralnych. Takie do skrzyń mogą się dobrze sprawdzić, do amortyzatorów też oczywiście (15w albo wyżej). Po doświadczeniach z Domainem, w którym smarowanie jest wszystkim stwierdzam że olej po prostu musi być, a duże znaczenie ma smar na uszczelkach.
ODPOWIEDZ