[AMORTYZATOR] RST Launch 100mm

Pyjter
Kontakt:

[AMORTYZATOR] RST Launch 100mm

Post autor: Pyjter »

Witam,

Posiadam problem, otóż nie wiem jak to się stało, ale amortyzator zablokował się. Nie mogę go ugiąć w żaden sposób. Postanowiłem otóż go rozebrać. Lecz napotkałem problem. Odkręcając śruby od spodu udało mi się wykręcić tylko jedną, a druga niestety się przekręca. Delikatnie się odkręciła i się przekręca oraz śruba po odkręceniu ile się da (nawet nie pełen obrót kluczem) ma luzy i słychać jak coś stuka w środku, kiedy kręcę dalej próbując ją wykręcić.
Amortyzator kupiłem używany, ma wytarte golenia od spodu, pewnie nie był serwisowany wcześniej. Pojeździłem na nim zeszły sezon i działał bez zarzutu.

Czy ktoś wie, jak można wykręcić tę śrubę?
enigma
Kontakt:

Post autor: enigma »

Musisz mieć go skręconego od góry tzn ze sprężynami i wtedy docisk sprężyny powinien pozwolić Ci odkręcić tą śrubę, jeśli nie dodatkowo wbij trochę amor i musi puścić. Czemu się zablokował? Może się zatarł, brak smaru czy oleju smarującego? Musisz zajrzeć do środka i zobaczyć co się tam porobiło.
Pyjter
Kontakt:

Udało mi się go otworzyć. Śrubę wykręciłem podważając ją śrubowkrętem i kombinerkami wyciągając ja. Następnie imbusem dało radę wykręcić.

Po otwarciu okazało się, że woda wlała się do środka i zardzewiał wewnątrz - stąd ta blokada. Od razu wziąłem WD40 i spryskałem go. Teraz mam pytania: Jaki jest sposób dobry, by wyczyścić go wewnątrz, gdzie śruby wkręcam - te zewnętrzne miejsce, w które czarne golenia wchodzą do środka? - tam jest sporo brudu i rdzy, oraz czym mogę doprowadzić go do stanu nowej młodości. Miejsca, które wchodzą do środka - czarne są przetarte i pewnie tamtędy woda i brud wszedł. Oraz co zrobić z uszczelkami? Można je wymienić na nowe? Bo chyba przez nie doszło do takiej sytuacji...
enigma
Kontakt:

Stawiam że uszczelek nie dostaniesz, a jeśli już to zamienniki w cenie amora. Rdzę najlepiej usunąć jakimś odrdzewiaczem, potem to przyszlifować i poza wyczyszczeniem go i nasmarowaniem więcej zrobić nie możesz.
Pyjter
Kontakt:

A mogę zeszlifować całe golenie, które wchodzi do środka i pomalować na nowo? Jeśli tak, to czym najlepiej zrobić?
enigma
Kontakt:

Nie możesz, są one fabrycznie anodowane żeby zmniejszyć tarcie do minimum + mają odpowiednią grubość co do setnych mm w celu j/w i odpowiednim pasowaniom w ślizgach. Takiej powłoki żadnym domowym sposobem nie da się odtworzyć, jeśli masz jakieś rysy możesz to co najwyżej zeszlifować papierem wodnym.
Nie oszukujmy się, że ten amor nie jest najwyższych lotów więc jakiekolwiek inwestowanie w niego nie jest opłacalne.
Pyjter
Kontakt:

Rozumiem, chciałem tylko doprowadzić go do stanu normalnego, by pojeździć na nim sezon i kupić coś lepszego:) Dziękuje za pomoc:)
ODPOWIEDZ