Rower, niekoniecznie FR/DH

vavax0
Kontakt:

Rower, niekoniecznie FR/DH

Post autor: vavax0 »

Witajcie,

Przeglądam od jakiegoś czasu wasze forum. Prawie codziennie przewija się tu jakiś temat na temat pierwszego roweru do DH/FR. Sam stoję nad podobnym wyborem, ale właśnie nie do końca. ;P Szukam czegoś pośredniego, poniekąd uniwersalnego na najbliższy sezon. Mieszkam w okolicach Rzeszowa, wiem że jest w tym rejonie kilka miejscówek do FR/DH. Nie chcę natomiast kupować roweru stricte do tej dziedziny. Lubię wyskoczyć czasami na jakieś "bezdroża" czy do lasu, a czasami dojechać gdzieś 15-20km po asfalcie. Z tego względu potrzebuję jakiegoś MTB, najlepiej HT na którym będę mógł kilka razy w roku wyskoczyć też na jakiś FR i spróbować swoich sił w tej dziedzinie, a jeżeli mi się spodoba to wymienić sprzęt w następnym sezonie lub go zupgradować do bardziej ekstremalnej jazdy. Kluczowymi elementami będą z pewnością rama i amortyzator.

Do wydania mam ~2500zł. W grę wchodzi najpewniej używka. Z chęcią złożyłbym coś własnymi rękami, ale mam chyba za małe doświadczenie z rowerami. Do tej pory jedyną sensowną propozycję jaką widziałem to rama NS Surge lub coś na wzór NS Clash.

Pozdrawiam
vavax0
Paweu
Kontakt:

Post autor: Paweu »

Moze Dartmoor Hornet? Na poczatek mozesz wsadzic amor 100mm a pozniej jak bedziesz chcial bardziej latac to mozesz zmienic na jakies 66 albo cos tego typu :)
vavax0
Kontakt:

Darmoor Hornet jest rzeczywiście fajną propozycją. Będę starał się zapewne składać coś używanego na własną rękę, ale potrzebuje jeszcze trochę na to czasu, żeby zaznajomić się z tematem i dobrać jakieś sensowne części. Jeżeli coś takiego już zbiorę to z pewnością rzucę na forum, aby się upewnić że są w porządku. Przeglądam raz na jakiś czas natomiast aukcje za jakimś używanym rowerem już w całości. Co myślicie o tym? http://allegro.pl/dartmoor-hornet-pike- ... 18963.html

Są jeszcze jakieś ramy i amorki, które możecie mi polecić do moich wymagań?
Paweu
Kontakt:

Powiem szczerze, że za 2tys udało mi się wyrwać horneta 2013 na naprawdę dobrych częściach, lepszych niż ten co podesłałeś. Jest jeszcze możliwość negocjacji, ale wątpie aby dużo opuścił z tych 2k.
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

Aż syknąłem, jak zobaczyłem tego Pike. Biedny amortyzator :/
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ale to nie będzie głupie jak zaczniesz się targować mówiąc że amor do wymiany itd.
Trzeba pamiętać że górne golenie z pike można wymienić na takie z Dj, Dropoff, Duro.
Nie wiem czy starczy ślizgów jak dasz golenie od Dj który ma 100 skoku.
A tak swoją drogą to teraz mi zaświtał pomysł.
Junior z tłumikiem Mc z Pike :twisted:

vavax0
Kontakt:

Ile jest w takim razie wart ten rower z Allegro? Może spróbuje coś potargować i zejść trochę mocniej z ceny.

Znalazłem jeszcze coś takiego http://www.gumtree.pl/cp-rowery/bedzin/ ... -569534657

i takiego http://tablica.pl/oferta/dartmoor-horne ... 4acb7f16bb

Ten rower z drugiego linku wydaje mi się przyjemny. Mam jeszcze pytanie jaka rama byłaby odpowiednia 14" czy 16" dla wzrostu 183cm.
vavax0
Kontakt:

Powiedzcie mi taką rzecz. Czy zeskładam Hornet'a w budżecie 3000zł. Jakie części ewentualnie warto kupować nowe, a jakie używane?
Paweu
Kontakt:

Przy twoim wzroście i tym do czego chcesz używać roweru to 16' bedzie dla ciebie odpowiednie. Mysle ze za 3000zl mozna zlozyc w miare ciekawego horneta. Ja postaralbym sie kupic jakis malo uzywany np. roczny amor, zawsze cena bedzie nizsza a z reguly nie sa jeszcze zajezdzone.
sokol3miasto
Kontakt:

Post autor: sokol3miasto »

Ja na twoim miejscu brałbym horneta z jakimś 55 :)
enigma
Kontakt:

Re:

Post autor: enigma »

Paweu pisze:Ja postaralbym sie kupic jakis malo uzywany np. roczny amor, zawsze cena bedzie nizsza a z reguly nie sa jeszcze zajezdzone.
I ten roczny amor pochłonie cały budżet
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

Składanie roweru przeważnie wychodzi drożej niż kupno kompletnego, zarówno w przypadku używki, jak i nowego.
Miodożer.
ODPOWIEDZ