[hamulce]Słabe Avid Juicy 5
[hamulce]Słabe Avid Juicy 5
Witam. Mam pewien problem.Moje hamulce Juicy 5 słabo hamują. Wiem ze było kilka tematów na temat odtłuszczania, ale co powiecie na takie odtłuszczanie ; najpierw myjemy wodą z płynem do naczyń, czekamy aż wyschnie, następnie myjemy acetonem lub benzyną, a na koniec wypalamy nad płomieniem palnika kuchenki gazowej. Czy od tej kuchenki nic się nie stanie? Używałem już odtluszczacza do hamulców ale efekt mizerny. Co najlepiej zrobić. Dodam ze kiedyś miałem Tektro i te czynności pomogły a tu nie wiem czy za krótko jeździłem na nich czy co.
-
- Kontakt:
Re: [hamulce]Słabe Avid Juicy 5
Jak to żywiczne klocki to z kuchenką bym uważał. Na pewno nie nad otwartym ogniem, lepiej położyć na jakąś blachę, starą patelnię itp...Martinos pisze: Czy od tej kuchenki nic się nie stanie?
W ogóle wypalanie organicznych klocków to średni pomysł.
Na koniec potraktować drobnym papierem.
Może pomóc może nie pomóc. ja bym się zastanowił nad jakimiś pół albo pełnymi metalikami. Lepsza siła hamowania, łatwiej utrzymać w czystości (trudniej zatłuścić) i lepiej znoszą takie zabiegi.
Witam. Udało mi się zmusić je do hamowania. Mianowicie najpierw tarczę dokładnie umyłem wodą z płynem do naczyń, klocki w tej wodzie były zanurzone. Następnie za pomocą acetonu umyłem klocki i tarczę. Wszystko wytarłem. Następnie wypaliłem klocki nad kuchenką. Potem wystarczyło przejechać 1km i hamulce hamują tak że można 1 palcem hamować
Klocki były raczej metaliczne dlatego się nie zniszczyły, a i po wypaleniu szczotką je przejechałem.

Klocki były raczej metaliczne dlatego się nie zniszczyły, a i po wypaleniu szczotką je przejechałem.