Porada w sprawie wyboru elementów napędu 1x10
Porada w sprawie wyboru elementów napędu 1x10
Napęd ma służyć do AM/Enduro z naciskiem na AM (sporadycznie skoki), ale oczekuję od niego również downhill'owskiej wytrzymałości na upadki, zachaczenie korzeniem czy uderzenie kamieniem. Dlatego celowałbym w coś typu Shimano Zee lub Saint (wiem, że to nie ta sama klasa cenowa i jakościowa), a ze Srama nie jestem niestety w stanie podać adekwatnego przykładu.
Bezsprzecznie chcę kupić wszystko nowe, bo biorąc pod uwagę to, jak szybko napęd się zużywa i jak często jest wymieniany, uważam, że nie ma sensu inwestować w używane elementy.
Potrzebuję dokładnej porady w sprawie wyboru kilku elementów napędu. W sensie konkretne modele. Oto te części:
-przerzutka - 10-biegowa, jakiś Sram lub Shimano z przeznaczeniem do kolarstwa górskiego, z krótkim (ewentualnie średnim) wózkiem, ma płynnie pracować z kasetą o rozpiętości 11-36 zębów;
-manetka (z linką oczywiście) - bezdyskusyjnie ma być tej samej marki, klasy i modelu, co przerzutka (jak z zestawu lub najlepiej właśnie zestaw), bo moim zdaniem tylko takie połączenie zapewnia perfekcyjną pracę, nie chcę się martwić i dopytywać o dopasowywanie zamienników;
-kaseta - 10-rzędowa o rozpiętości 11-36 zębów;
-łańcuch - 10-rzędowy (akurat na łańcuchach kompletnie się nie znam, więc nie podam żadnych precyzyjniejszych parametrów);
-zębatka przednia - mocowanie standardowe 104 mm, jeszcze nie zdecydowałem ile zębów (34/36), ale podrzućcie jakieś dobre i tanie przykłady.
Bardzo zależy mi na tym, żeby wszystkie te komponenty były z tej samej grupy, tak żebym nie musiał się martwić o dopasowanie typu "czy ta kaseta Srama będzie dobrze współgrała z tą przerzutką Shimano?" lub "czy przerzutka Sram X7 zadziała z manetką Shimano Zee?" itd.
Chciałbym też wiedzieć czy będzie możliwość zamknięcia się z tym wszystkim w kwocie 500 złotych.
Bezsprzecznie chcę kupić wszystko nowe, bo biorąc pod uwagę to, jak szybko napęd się zużywa i jak często jest wymieniany, uważam, że nie ma sensu inwestować w używane elementy.
Potrzebuję dokładnej porady w sprawie wyboru kilku elementów napędu. W sensie konkretne modele. Oto te części:
-przerzutka - 10-biegowa, jakiś Sram lub Shimano z przeznaczeniem do kolarstwa górskiego, z krótkim (ewentualnie średnim) wózkiem, ma płynnie pracować z kasetą o rozpiętości 11-36 zębów;
-manetka (z linką oczywiście) - bezdyskusyjnie ma być tej samej marki, klasy i modelu, co przerzutka (jak z zestawu lub najlepiej właśnie zestaw), bo moim zdaniem tylko takie połączenie zapewnia perfekcyjną pracę, nie chcę się martwić i dopytywać o dopasowywanie zamienników;
-kaseta - 10-rzędowa o rozpiętości 11-36 zębów;
-łańcuch - 10-rzędowy (akurat na łańcuchach kompletnie się nie znam, więc nie podam żadnych precyzyjniejszych parametrów);
-zębatka przednia - mocowanie standardowe 104 mm, jeszcze nie zdecydowałem ile zębów (34/36), ale podrzućcie jakieś dobre i tanie przykłady.
Bardzo zależy mi na tym, żeby wszystkie te komponenty były z tej samej grupy, tak żebym nie musiał się martwić o dopasowanie typu "czy ta kaseta Srama będzie dobrze współgrała z tą przerzutką Shimano?" lub "czy przerzutka Sram X7 zadziała z manetką Shimano Zee?" itd.
Chciałbym też wiedzieć czy będzie możliwość zamknięcia się z tym wszystkim w kwocie 500 złotych.
-
- Kontakt:
od dwoch tygodni smigam na zee, posiada blokade wozka, dzieki czemu nie bedzie spadac lancuch na nizsze biegi przy uderzeniach w ziemie. Komplet jaki posiadam, to shimano zee, wersja fr na 11- 36 zebow, manetka oryginalna zee, ktora wcale nie wyglada jak cegla, model bodajrze SL-M640, lancuch od shimano HG95 i kasete HG 81.
Jedyne do czego mozna sie przyczepic to kaseta - jest beznadziejna, kiepsko wykonana - lekka, cienka blaszka. Dlugo na pewno nie wytrzyma. Znajomy z serwisu powiedzial ze da rade zalozyc kasete Sram'a. Odradzam kasety shimano.
Jedyne do czego mozna sie przyczepic to kaseta - jest beznadziejna, kiepsko wykonana - lekka, cienka blaszka. Dlugo na pewno nie wytrzyma. Znajomy z serwisu powiedzial ze da rade zalozyc kasete Sram'a. Odradzam kasety shimano.
Chyba nie do końca zrozumieliście o co mi chodzi. Ja nie mówię, że chcę właśnie Shimano Zee lub Saint, to był przykład.
Założyłem ten wątek, żeby dowiedzieć się, która grupa napędu i której marki będzie dla mnie najlepsza. Do celów, które opisałem, spełniająca podane przeze mnie parametry i o podanym przeze mnie przeznaczeniu. I chciałbym, żebyście podali mi konkretny model przerzutki (tym samym manetki), łańcucha, kasety i blatu. Akurat przerzutki i manetki konkretnego modelu mi podawać nie musicie, wystarczy powiedzieć, NA PRZYKŁAD, "Shimano Zee" czy "Sram X7", a odpowiednie modele i w odpowiednich cenach sobie znajdę sam, zębatka też nie jest taka istotna, bo to rzecz tania proporcjonalnie do reszty.
Najważniejsze jest to, żebyście podali mi, z której GRUPY powinienem szukać przerzutki z manetką i który zestaw łańcuch-kaseta będzie z tym najbardziej płynnie i precyzyjnie pracował.
Tak jak opisał użytkownik @neejm: podał jaką ma grupę przerzutki i manetki, model łańcucha i kasety; napisał też, że kaseta jest zła i lepszy byłby Sram. To była bardzo pomocna wypowiedź i chciałbym takich więcej.
Założyłem ten wątek, żeby dowiedzieć się, która grupa napędu i której marki będzie dla mnie najlepsza. Do celów, które opisałem, spełniająca podane przeze mnie parametry i o podanym przeze mnie przeznaczeniu. I chciałbym, żebyście podali mi konkretny model przerzutki (tym samym manetki), łańcucha, kasety i blatu. Akurat przerzutki i manetki konkretnego modelu mi podawać nie musicie, wystarczy powiedzieć, NA PRZYKŁAD, "Shimano Zee" czy "Sram X7", a odpowiednie modele i w odpowiednich cenach sobie znajdę sam, zębatka też nie jest taka istotna, bo to rzecz tania proporcjonalnie do reszty.
Najważniejsze jest to, żebyście podali mi, z której GRUPY powinienem szukać przerzutki z manetką i który zestaw łańcuch-kaseta będzie z tym najbardziej płynnie i precyzyjnie pracował.
Tak jak opisał użytkownik @neejm: podał jaką ma grupę przerzutki i manetki, model łańcucha i kasety; napisał też, że kaseta jest zła i lepszy byłby Sram. To była bardzo pomocna wypowiedź i chciałbym takich więcej.
neejm próbuje Cię przekonać, że firma która każdego dnia zarabia na częściach rowerowych więcej kasy niż jego ojciec widział w życiu nie potrafi zrobić kasety. Sam sobie odpowiedz dlaczego się myli.
Shimano lipy nie robi. Sram też nie. Dowolne co sobie złożysz w tym budżecie będzie dobrze działać.
Kupno wszystkiego w okolicach 500zł będzie trudne bez szarpania za okazjami, ale osobiście szedłbym w pełne deore M615, czyli 10 rzędowe deore ze sprzęgłem i przerzutką z wózkiem GS.
- możesz dołożyć te 50 zeta aby zrobić upgrade przerzutki do krótkiego wózka w Zee.
- możesz też kupić kasetę Sunrace Driven. jest to odpowiednik XT (tzn, jest troszkę lżejsza) za dobrą kasę.
Shimano lipy nie robi. Sram też nie. Dowolne co sobie złożysz w tym budżecie będzie dobrze działać.
Kupno wszystkiego w okolicach 500zł będzie trudne bez szarpania za okazjami, ale osobiście szedłbym w pełne deore M615, czyli 10 rzędowe deore ze sprzęgłem i przerzutką z wózkiem GS.
- możesz dołożyć te 50 zeta aby zrobić upgrade przerzutki do krótkiego wózka w Zee.
- możesz też kupić kasetę Sunrace Driven. jest to odpowiednik XT (tzn, jest troszkę lżejsza) za dobrą kasę.
Blog: www.uzurpator.com.pl | Zębatki: www.trybo.pl
Re:
Kasety Sram i Shimano to nie to samo. Owszem jeśli używasz tego w dh lub nie robisz jakiejś większej ilości kilometrów to nie zauważysz różnicy pomiędzy tymi kasetami. A różnica jest dosyć znacząca, przede wszystkim kasety Srama są robione z twardszych materiałów przez co są trochę cięższe ale za to trwalsze, przetestowałem to na swoim rowerze robiąc na swoim napędzie 1x10 ok.13 tyś km przez ostatnie 2 sezony. Sram wytrzymał zdecydowanie więcej. Jestem zwolennikiem Shimano ale co do kasety+łańcuch polecam Srama. Ewentualnie łańcuchy conneX też są bardzo wytrzymałe, a zestaw mam przerzutka zee+ manetka xt i jest bajka w działaniu, xt chodzi płynniej i lżej zmienia biegi niż manetka zee.enigma pisze:Kasety Shimano i Srama to to samo. Mam Sunrace więc polecam
Re: Re:
Stosowales metodę kilku lancuchow? Czy caly czas na jednym?FreshPl pisze:Kasety Sram i Shimano to nie to samo. Owszem jeśli używasz tego w dh lub nie robisz jakiejś większej ilości kilometrów to nie zauważysz różnicy pomiędzy tymi kasetami. A różnica jest dosyć znacząca, przede wszystkim kasety Srama są robione z twardszych materiałów przez co są trochę cięższe ale za to trwalsze, przetestowałem to na swoim rowerze robiąc na swoim napędzie 1x10 ok.13 tyś km przez ostatnie 2 sezony. Sram wytrzymał zdecydowanie więcej. Jestem zwolennikiem Shimano ale co do kasety+łańcuch polecam Srama. Ewentualnie łańcuchy conneX też są bardzo wytrzymałe, a zestaw mam przerzutka zee+ manetka xt i jest bajka w działaniu, xt chodzi płynniej i lżej zmienia biegi niż manetka zee.enigma pisze:Kasety Shimano i Srama to to samo. Mam Sunrace więc polecam
Miodożer.
Re:
Tak sie sklada ze uzywam osprzetu shimano odkad pamietam. Odkad firma zaczela produkowac osprzet do markeciakow zeszla na psy. Dwaj synowie Shozaburo zaczeli patrzec na zyski nie na jakosc i wiekszosc komponentow z nizszych i srednich polek polek nie jest wykonana z priorytetem jakosciowy tylko nastawionym na zyski.uzurpator pisze:neejm próbuje Cię przekonać, że firma która każdego dnia zarabia na częściach rowerowych więcej kasy niż jego ojciec widział w życiu nie potrafi zrobić kasety. Sam sobie odpowiedz dlaczego się myli.
Co nie zmiania faktu ze nie polece tej firmy w tej klasie cenowej i nadal uwazam ze kaseta shimano w porownaniu do srama to zabawka dla dzieci.
Chyba ze dowalisz ultegre i wyzsze ale nie dosc ze zaplacisz jak glupi to jeszcze do rowerow typu ,,szosa".
Moj komplet shimano z wyzszym modelem lancucha kosztowal w sumie 509 zl z wysylka. Napisz na pw powiem ci w jakim sklepie zamawialem sprzet jezeli sie na niego zdecydujesz.
Re: Re:
uzurpator pisze:neejm próbuje Cię przekonać, że firma która każdego dnia zarabia na częściach rowerowych więcej kasy niż jego ojciec widział w życiu nie potrafi zrobić kasety. Sam sobie odpowiedz dlaczego się myli.
Tak sie sklada ze uzywam osprzetu shimano odkad pamietam. Odkad firma zaczela produkowac osprzet do markeciakow zeszla na psy. Dwaj synowie Shozaburo zaczeli patrzec na zyski nie na jakosc i wiekszosc komponentow z nizszych i srednich polek nie jest wykonana z priorytetem jakosciowy tylko nastawionym na zyski.
Co nie zmiania faktu ze nie polece tej firmy w tej klasie cenowej i nadal uwazam ze kaseta shimano w porownaniu do srama to zabawka dla dzieci.
Chyba ze dowalisz ultegre i wyzsze ale nie dosc ze zaplacisz jak glupi to jeszcze do rowerow typu ,,szosa".
I stwierdzenie ze
jest calkowicie mylne. Jak kazda firma ma udane jak i nieudane modele sprzetu. I ta srednia grupa kaset nie nalezy do udanych. I tak owszem bedzie dobrze dzialac ale pytanie - Jak dlugo ?uzurpator pisze: Shimano lipy nie robi. Sram też nie. Dowolne co sobie złożysz w tym budżecie będzie dobrze działać.
Moj komplet shimano z wyzszym modelem lancucha kosztowal w sumie 509 zl z wysylka. Napisz na pw powiem ci w jakim sklepie zamawialem sprzet jezeli sie na niego zdecydujesz.
PS wybaczcie za duble posta - zupelnie przypadkiem
PS 2
To tak jak bys powiedzial ze firma - wezmy np RAVANSON, ktora produkuje masowo czajniki miksery blendery ogolnie sprzet gospodarstwa domowego (sprzet ktory dziala miesiac i co trzeci egzemplarz wraca na gwarancje i zostaje wymieniony na nowy ) - jest firma BARDZO DOBRA I UMIE ROBIC SUPER SPRZETY, bo przeciez moj ojciec jak i twoj w zyciu nie zobacza takiej kwoty jaka oni otrzymuja za sprzedaz co miesiac. Wybacz ale bardzo glupio podales argument. To ze ktos duzo zaraba nie oznacza ze zarabia tyle za dobry sprzet. Jak to ktos wyzej napisal Sram jest nieco ciezszy ale mocniejszy i BIJE NA GLOWE wszystkie kasety shimano...uzurpator pisze:neejm próbuje Cię przekonać, że firma która każdego dnia zarabia na częściach rowerowych więcej kasy niż jego ojciec widział w życiu nie potrafi zrobić kasety
PS 3
Jedno jest pewne - nigdy nie kupie juz kasety shimano