[Amortyzator] 888 zmiana tłumika

xgrzesiek117
Kontakt:

[Amortyzator] 888 zmiana tłumika

Post autor: xgrzesiek117 »

Cześć wszystkim!
Jestem w posiadaniu 888 RV z 2009roku (35mm). Niestety amortyzator nie pracuje najlepiej. Mam możliwość zakupu tłumika ATA do 888. I tu moje pytanie: czy fizycznie jest to możliwe, żeby w moich ósemkach wymienić tłumik na ATA? Aktualnie 888 pracują dość kiepsko dlatego zastanawiam się nad taką przeróbka. Oczywiście sam bym się tym nie zajął lecz powierzył to zadanie komuś kto się zna.
Jeżeli pytanie jest głupie a odpowiedź oczywista z góry przepraszam, nie znam się kompletnie na budowie amortyzatorów.

Pozdrawiam
Grzesiek
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

ATA to chyba zawartość lewej lagi, a nie tłumik?
easy_rider_1
Kontakt:

Re:

Post autor: easy_rider_1 »

nhp890 pisze:ATA to chyba zawartość lewej lagi, a nie tłumik?
wtf...

Kartridż ATA oczywiście możesz pakować do swoich ósemek
nhp890
Kontakt:

The ATA (Air Travel Adjust) is a dual air spring. It has two air chambers that control the beginning and end stroke of the fork. The ATA system allows to adjust the pressure of the positive air chamber. The negative chamber balances in an automatic way. [...]
Czyli jednak nie "wtf..."

Autorze tematu - mógłbyś zamontować ATĘ do swojego amortyzatora, ale to nie tłumik, więc nie odczujesz zmiany pracy.
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

nie jest to zawartość lagi tak jak jest to rozwiązane w amortyzatorach rock shox tylko jest to zamknięty kartridż.

ATA (air travel adjust) to kartridż w którym znajdziesz medium ściskane w postaci mieszaniny gazów tzw. powietrza wg żargonu jest to sprężyna powietrzna - z możliwością regulacji skoku amortyzatora
nhp890
Kontakt:

easy_rider_1 pisze:ATA (air travel adjust) to kartridż w którym znajdziesz medium ściskane w postaci mieszaniny gazów tzw. powietrza wg żargonu jest to sprężyna powietrzna
Owszem, napisałem to w poprzednim poście.
easy_rider_1 pisze:nie jest to zawartość lagi tak jak jest to rozwiązane w amortyzatorach rock shox tylko jest to zamknięty kartridż.
Wtf? Jak doszedłeś do wniosku, że kartridż nie jest zawartością lagi? Gdzie indziej niż w ladze chcesz go trzymać?

W skrócie, jest tak jak od początku mówię - ATA to nie tłumik, tylko zawartość LEWEJ lagi (w kontraście do tłumika, który jest zawartością prawej lagi) - po co doradzasz wrzucanie ATA osobie która chce zmienić tłumik, skoro to dwie osobne lagi?
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

xgrzesiek117 pisze:Cześć wszystkim!
Jestem w posiadaniu 888 RV z 2009roku (35mm). Niestety amortyzator nie pracuje najlepiej.

Mam możliwość zakupu tłumika ATA do 888. I tu moje pytanie: czy fizycznie jest to możliwe, żeby w moich ósemkach wymienić tłumik na ATA? Aktualnie 888 pracują dość kiepsko dlatego zastanawiam się nad taką przeróbka. Oczywiście sam bym się tym nie zajął lecz powierzył to zadanie komuś kto się zna.
Jeżeli pytanie jest głupie a odpowiedź oczywista z góry przepraszam, nie znam się kompletnie na budowie amortyzatorów.

Pozdrawiam
Grzesiek
Chciałem zaznaczyć że autor tematu chce poprawić prace swoich ósemek. A właściwe pytanie brzmi, czy ten kartridż ATA poprawi jego prace?
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Nie poprawi.
Ale skoro autor jest zielony w sprawach amortyzatorów to może pogadaj z kimś żeby ci go pomógł ustawić dobrze i nie będzie trzeba nic zmieniać.

xgrzesiek117
Kontakt:

Post autor: xgrzesiek117 »

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Całe zamieszanie wzięło się stąd:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=92531

Autor tej oferty napisał, że po 28.03.2014 będzie miał na sprzedaż "tlumik ATA do 888, nowy, oryginalnie zapakowany". Dlatego też postanowiłem zapytać Was o ten "tłumik".
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

Wszystko fajnie pięknie kolorowo :) a może ktoś pomyśli czy to kompatybilne będzie :> od tego typu pytań sa dystrybutorzy, autoryzowane serwisy itp. trochę dziwne miejsce obrałeś sobie na tego typu pytania albo inaczej może być droga nauka :>
rowerek PB Spider Suspensions boss!
ODPOWIEDZ